Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Radu Ciorei, poetul absolut al baghetei

ro

28 May, 2020 00:00 4085 Marime text
  • Maestrul Radu Ciorei împlinește 68 de ani
 
Astăzi îl sărbătorim pe maestrul Radu Ciorei, născut pe 28 mai 1952, la Cluj, dar adoptat de Constanța de aproape patru decenii.

Este orașul căruia îi face cinste și pentru care a făcut enorm pe tărâmul muzicii culte, numele său identificându-se cu orchestra simfonică de la malul mării.

Cu talent, pasiune și foarte multă muncă, a fost inițiatorul unor evenimente-reper pentru cultura orașului Constanța. În cei zece ani cât a condus Filarmonica constănțeană, a creat o orchestră de succes, mai multe festivaluri, a diversificat repertoriul şi a atras colaboratori de mare valoare. A reușit, prin stilul său inimitabil, să deschidă scena către sala de concerte, să creeze o legătură de suflet între orchestră și iubitorii de muzică și să clădească, într-un oraș fără tradiție culturală, un templu unde să se manifeste din plin expresia artistică, creativitatea, deschiderea către nou. A refuzat contracte și oferte importante venite din America sau Coreea de Sud, crezând cu toată tăria în munca sa și dăruindu-se total proiectelor începute. Din păcate, munca i-a fost aneantizată în 2004, când autoritățile locale au „restructurat”, după criterii aberante, instituțiile culturale din oraș.

De-a lungul strălucitei sale cariere, Radu Ciorei a dirijat în țări din trei continente, numele său figurând pe înregistrări apărute la importante case de discuri din toată lumea.
A fost numit director onorific al Orchestrei Simfonice din Seul, Coreea de Sud, director artistic al Festivalului Internaţional „Per-Art”, director artistic al Festivalului Internaţional „GRAF-Art”, a dirijat pe scenele vestitelor „Teatro Verdi” (Florenţa, Italia), „Seoul Arts Center” (Coreea de Sud), Sala „Olympia” - (Paris, Franţa), „Hilton - Noga” (Cannes, Franţa), Conservatorul Regal din Bruxelles (Belgia), Stadt-Casino Basel (Elveţia) etc.


În vara anului 2018, maestrul Radu Ciorei a fost invitat de onoare la evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa, fiind distins, cu acest prilej, cu medalia „Jean Ionescu“ şi cu placheta #RespectTeatru.
 
În prezent, Radu Ciorei își continuă continuă activitatea ca dirijor, la pupitrul unor orchestre din țară și străinătate, preocupările sale acoperind un vast repertoriu liric şi simfonic, de la lucrări preclasice până la cele contemporane.

Anul trecut, maestrul a ținut să pună România pe harta Asociației Europene a Orchestrelor Universitare, înființând Orchestra Simfonică a Universității „Ovidius”, alcătuită din actuali și foști studenți, cadre didactice de la diverse facultăți, precum și liceeni de la Colegiul Național de Arte "Regina Maria" Constanța.

Vă mulțumim pentru tot ce ați făcut aici, în urbea de la malul mării, și vă urăm ani mulți înainte, cu aceeași inspirație, bucurie și pasiune pentru oameni și întâmplări minunate!
 
Sursa foto:captura youtube/digi24
 

Citește și:

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea: Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (Xl) (galerie foto)

La mulţi ani, maestre Radu Ciorei!


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari