Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:04 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Pe vremea când în locul Edificiului Roman cu Mozaic exista gara Thetis

ro

21 Jan, 2020 00:00 2963 Marime text
Dincolo de bogatul izvor de informații pe care Vasile Canarache ni-l oferă în cele 33 de pagini ale broșurii „Edificiul Roman cu Mozaic”, apărută în urmă cu mai bine de cinci decenii, cititorul poate descoperi și câteva instantanee interesante. Cum este cel care ilustrează acest articol.
 

 

„Pe locul unde arheologii descoperă acum marele edificiu cu mozaic și vechile antrepozite, se afla cu 50 de ani în urmă linia ferată și gara Thetis, de unde trenul ducea pe călători spre Băile de la Vii și plaja Mamaia. (Fotografie de epocă, executată de A. Magrin la începutul secolului)”.

 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA ÎN FORMAT PDF!


 

„Se știe astăzi precis că pe întreg teritoriul orașului Constanța, de la bulevardul Cazinoului până la limita bulevardului Republicii, se întindea în antichitatea greco-roman orașul-stat Tomis, înființat cam în jurul secolului al VI-lea î.e.n. de coloniștii greci veniți din Milet.
Cunoaștem succesiunea etapelor de dezvoltare a acestei așezări grație izvoarelor antice scrise, cum și a unor prezențe arheologice. Pentru epoca elenistică de mai târziu, numeroasele monumente descoperite, inscripțiile și emisiunile monetare ale atelierelor tomitane vorbesc mai insistent. Sunt numeroase și mențiunile făcute de unii scriitori, istorici și geografi, aparținând ultimelor secole dinaintea erei noastre.
 
Situat pe o peninsulă de pe malul de vest al Pontului Euxin, între celelalte două orașe-state – Istria, la 50 km spre nord, și Callatis, la 50 km spre sud – Tomisul a devenit cel mai mare centru și cel mai mare port comercial din partea stângă a Pontului.
 
La sfârșitul primului secol dinaintea erei noastre, romanii l-au găsit în plină strălucire și dezvoltare. Orașul și-a păstrat mai departe – sub formele noi ale sclavagismului roman – limba și religia, instituțiile și magistrații, flota, obiceiurile, averile și chiar monetăria proprie, monedele purtând însă de astă dată efigia și titlurile împăraților romani protectori. În sec. Al II-lea al erei noastre Tomisul a devenit metropolă a Pontului și curând a căpătat epitetul de preastrălucitul oraș al tomitanilor”.

 
Citește în continuare AICI!

 
Sursa foto: „Edificiul Roman cu Mozaic”, autor Vasile Canarache
 
Citește și:
 
#DobrogeaDigitală: „Edificiul Roman cu Mozaic”, autor Vasile Canarache, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

#citeşteDobrogea 122 de ani de la naşterea lui Vasile Canarache, ctitor a numeroase edificii dobrogene
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari