Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:44 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Nicholas Georgescu-Roegen – savantul constănțean, părinte al teoriei bioeconomice

ro

30 Oct, 2020 00:00 3106 Marime text

Astăzi se împlinesc 26 de ani de la dispariția celebrului matematician, statistician, pedagog și economist, născut la Constanța și trecut în neființă pe 30 octombrie 1994, în America, acolo unde a ales să trăiască după instaurarea comunismului în România.
 


Nicholas Georgescu-Roegen a venit pe lume pe 4 februarie 1906 și, după studiile de matematică absolvite la Universitatea din Bucureşti, a obţinut titlul de doctor în statistică, în 1930, la Universitatea Sorbona din Paris.

După întoarcerea în România, se ocupă de reorganizarea statisticii economice din cadrul Institutului Central de Statistică. Este numit director al Direcţiei de import la Ministerul Economiei și, în toată această perioadă, elaborează o serie de lucrări în domeniul statisticii, demografiei, economiei teoretice şi economiei naţionale. Este unul dintre colaboratorii colectivului de redacţie al Enciclopediei României.


Face studii postdoctorale la Londra și la Harvard, iar în 1948, pentru a evita represiunile noului regim comunist, care l-ar fi pus să „plătească” pentru rolul avut în diplomație după cel de-al doilea război mondial (a fost secretar general al comisiei de mediere a armistițiului dintre România și țările membre ale Aliaților, participând decisiv la apropierea punctelor de vedere ale părților implicate), emigrează în Statele Unite ale Americii, împreună cu familia.

Intră ca profesor la Harvard și se dedică studiilor economice, publicând mai mult lucrări, recunoscute la nivel internaţional. Dincolo de conceptele economiei clasice, cercetează problemele ciclurilor de afaceri, problemele epistemologice ale ştiinţelor economice, problemele funcţiei de producţie, ale creşterii şi dezvoltării economice, ale termodinamicii, ale rarităţii economice, bioeconomia, evoluţia etc.
Consacrarea îi vine odată cu „Legea entropiei şi procesul economic” (The Entropic Law and the Economic Process), apărută în 1971 (versiunea în limba română a apărut în 1979), opera considerată o adevărată revoluție în istoria gândirii științifice occidentale, care pune laolaltă, cu eleganță și în mod cu totul inedit, economia și ecologia. 

În această lucrare esențială, care fundamentează teoria bioeconomică, Roegen ridică problema mediului natural şi a energiei, inexistente până atunci în ecuaţia economică, concluzionând: „Legea Entropiei însăşi apare drept cea mai economică dintre toate legile naturale”, iar raporturile dintre procesul economic şi legea entropiei „constituie baza economiei vieţii la toate nivelurile”.
A fost profesor emerit la Universitatea „Vanderbilt”, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Strasbourg, membru al mai multor academii din SUA şi din lume. În iunie 1990, Academia Română l-a ales membru de onoare. A fost propus pentru premiul Nobel pentru economie, dar i-a lipsit susţinerea necesară pentru a obţine marele titlu.
 
Se stinge din viață în America, la Nashville, Tennessee, dar – așa cum și-a dorit – cenușa îi este adusă în România şi depusă în Cimitirul Bellu, în sectorul academicienilor.
 
Sursă foto: Arhiva ZIUA de Constanța


 
Citește și:
 
#citeşteDobrogea Destinul american al unui savant constănţean. 113 ani de la naşterea lui Nicholas Georgescu-Roegen
 
Nicholas Georgescu - Roegen, omagiat la Universitatea Ovidius
 
Nicholas Georgescu-Roegen. Matematician, născut în Constanța, părintele teoriei bioeconomice
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari