Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:24 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea George Pruteanu, un Don Quijote în apărarea limbii române

ro

15 Dec, 2020 00:00 2670 Marime text


Astăzi se împlinesc 73 de ani de la nașterea regretatului George Pruteanu, vajnic apărător al limbii române, al decenței și promovării valorii în lumea mediatică.

Profesor, jurnalist, om de televiziune, critic literar, traducător, dar și politician, Pruteanu a reprezentat Constanța în Senatul României,în anii ‘90,  și a reușit să impună legea care îi poartă numele și care vizează protecția juridică a limbii române. Lui îi datorăm faptul că, începând cu anul 2004, toate textele publice în limbi străine conțin și traducerea în limba română.
 
Cu toate mijloacele care i-au stat la îndemână, George Pruteanu a luptat împotriva poluării audiovizualului, a intrat în polemici cu realizatori de emisiuni, cu vedete din lumea spectacolului, încercând să dovedească, uneori cu calm și ironie fină, alterori cu revoltă și înverșunare, că escaladarea suburbanului, a trivialității, este un atac direct asupra esenței spirituale a unui neam. Nu poți pur și simplu să schimbi canalul și să rămâi indiferent la proliferarea subculturii și impudorii, care imbecilizează și otrăvesc încet generații întregi. Apetența pentru scandal, manele și trivialitate a unei părți considerabile din public, nu justifică în nici un fel promovarea acestora pe canalele media, care, prin difuzare, le legitimizează și duce la „mitocanizarea, grobianizarea progresivă a nației române” – acesta a fost mesajul profesorului, clamat neobosit până la sfârșit.

S-a stins la 60 de ani, pe 27 martie 2008, în urma unui infarct miocardic, rămânând însă, în cultura română, figura emblematică a unui hidalgo în luptă cu morile de vânt ale mediocrității, tupeului și iresponsabilității – „plăgi” atât de greu de stârpit din societate românească.
 
Sursa foto: Facebook/George Pruteanu

Citește și:

#citeșteDobrogea: Remember George Pruteanu, la 12 ani de la dispariție. „A asculta manele e degradant ca și a te scobi în nas cu degetul până la cot”



 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari