Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:13 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Constanța și Sulmona, înfrățite de Ovidius

ro

06 Jun, 2022 00:00 2144 Marime text

 
  • La 6 iunie 1968, se semna Protocolul de înfrățire Constanța- Sulmona

Sulmona este orașul natal al lui Publius Ovidius Naso, poetul roman contemporan cu Virgiliu și Horaţiu, alături de care este adesea menţionat drept unul dintre cei trei poeți canonici ai literaturii latine. Orașul Sulmona, în latina veche, înseamnă „onis", adică „apa bogată" și este așezat în Peligna Valle, un platou situat pe un fost lac dispărut în timpurile preistorice, fiind înconjurat de munţii Monte Morroni, în parcul naţional d'Abruzzo.
 
În timpul împăratului Augustus, în anul 9 d.Hr., Ovidius a fost exilat în vechea cetate a Tomisului, unde avea să-și definitiveze opera și să-și ducă restul vieții, până la moartea care a survenit în anul 17 d.Hr.
 
În Piața Ovidiu din Constanța, a fost dezvelită, în august 1887, o statuie a poetului, realizată de sculptorul italian Ettore Ferrari, ca inițiativă a „Comitetului pentru statuia lui Ovidiu”, prezidat de prefectul Remus Opreanu. Pe soclul statuii, care-l prezintă pe poet într-o atitudine meditativă, a fost inscripționată o strofă din Tristele (III, 73-76): Sub astă piatră zace Ovidiu, cântărețul / Iubirilor gingașe, răpus de-al său talent, / O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodată, / Te roagă pentru dânsul, să-i fie somnul lin.
 


O replică a statuii a fost instalată la Sulmona, în 1925.
 
Cu ocazia sărbătoririi bimilenarului Ovidius, pe 6 iunie 1968, a fost semnat Protocolul de înfrățire, parafat între Petre Nicolae, primarul de atunci al Constanței, și Paolo Di Bartolomeo, primar al orașului Sulmona-Italia.
Protocolul de înfrățire a fost scris în limba italiană și tradus în limba româna.

„Orașul Sulmona, de-a lungul atator veacuri, a fost, este și va fi recunoscător tuturor locuitorilor Daciei și îndeosebi ai vechiului Tomis, care l-au încurajat cu nesfârșita bunătate și blândețe pe vestitul și rafinatul poet”, este o parte din mesajul pe care orașul Sulmona îl adresa poporului roman și locuitorilor Constanței, cu prilejul sărbătoririi nașterii lui Ovidius.
 
Citește și:
 
#DobrogeaDigitală: Marele Ovidiu, la 2065 de ani de la naștere

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari