Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşte Dobrogea Poetul îmblânzitor de pietre

ro

09 Jan, 2021 00:00 3464 Marime text

Olimpiu Vladimirov, geologul cu vocaţie de poet, ar fi împlinit, în aceste zile, 79 de ani.

Născut în Tulcea, la 9 ianuarie 1942, a urmat cursurile primare şi liceale în oraşul natal, obţinând apoi o licenţă în Mineralogie, la Universitatea din Bucureşti.
În paralel cu lucrările de cercetare geologică din arealul dobrogean, Olimpiu Vladimirov s-a aflat tot timpul în cercul de poeţi şi literaţi ai vremii sale, remarcându-se cu un debut precoce, în 1958, în prestigioasa revistă clujeană „Steaua“, condusă pe atunci de A.E. Baconski.

După 1990, s-a ocupat de Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Literare din Tulcea, implicat activ în viaţa culturală a judeţului, revitalizând cenaclul literar și Concursul Naţional de Poezie şi Eseu „Panait Cerna“, organizând numeroase simpozioane, mese rotunde şi întâlniri pe teme literare, cu invitaţi din întreaga ţară. 

A avut prieteni și colaboratori apropiați în Constanța, fiind prezent constant în paginile revistei „Tomis“ și participând la nașterea revistei Ex Ponto, din redacția căreia a făcut parte.
A scris şi a publicat poezie, dar şi recenzii, cronici sau reportaje. A îngrijit antologii literare şi volume de creaţie populară, a animat lansări de carte, a făcut, cu pasiune şi implicare, muncă de monografist şi documentarist.

S-a stins din viaţă pe 12 august 2017. În luna noiembrie a aceluiaşi an, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale la devenirea culturală a provinciei unde s-a născut şi a creat, ZIUA de Constanţa i-a conferit scriitorului distincţia „Meritul Dobrogean”.
 
Iată un fragment din poemul „Neliniște”, semnat de Olimpiu Vladimirov, poetul care a reușit să pună Tulcea pe harta poeziei românești de valoare:

 „Port de la naștere
ramura de măslin sub care voi întâmpina moartea;
N-am nicio oglindă
care să-mi întârzie
aburul sufletului
trecut de ceremonioase
călătorii cerești... Singura-mi neliniște
este doar gândul nebun că-n Olimp
voi fi luat drept un zeu.”

Volume publicate:
Tulcea (album, coautor, Bucureşti); Confesiuni (versuri, Tulcea, 1980); Insula albă (în colaborare cu Marian Dopcea, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2003); Semn (versuri, Editura Ex Ponto, Constanța, 2006); Identitate (versuri, Editura Ex Ponto, Constanța, 2008); Isaccea, pagini de monografie, vol. I (în colaborare cu Nicolae Rădulescu, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2008); Adânc de fântână (versuri, Editura Ex Ponto, Constanța, 2011); Nimic mai mult (versuri, Editura Ex Ponto, Constanța, 2013); Recoltă de iluzii (versuri, Editura EX Ponto, Constanța, 2014).
Premii literare: Premiul revistei Tomis şi al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (2000); Premiul pentru poezie la Saloanele Naţionale de Carte „Ovidius“ (2002, 2003, 2006).
 
Sursa foto: revista literară „Boem@”
 
Citeşte şi:

Olimpiu Vladimirov, publicist şi om de cultură

„Poet talentat, cum numai la Dunărea de Jos se nasc, sunt convins că e poet cu întindere pe veac“. Fănuş Neagu despre Olimpiu Vladimirov
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari