Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:38 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citește Dobrogea Gheorghe Verman, constănțeanul care a marcat istoria Radioului public din România

ro

10 Mar, 2021 00:00 1943 Marime text

  • Astăzi, Gheorghe Verman ar fi împlinit 79 de ani

 
Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați realizatori de radio și televiziune, regretatul Gheorghe Verman s-a născut la Constanța, pe 10 martie 1942.

De-a lungul a peste 50 de ani, el a fost cel care, de la microfonului radioului public, a militat pentru promovarea satului românesc şi a spiritualităţii naţionale, fiind un exemplu demn de urmat pentru multe generații de jurnaliști.

Personalitate reprezentativă a mass-media românești, Gheorghe Verman a rămas cunoscut pentru emisiunile „Iarba verde de acasă” și „Viața satului”, pe care le-a realizat constant, timp de decenii.
 
A fost director general al Radiodifuziunii Române, membru al Consiliului de Administrație și fondator al Departamentului Studiourilor Regionale.
 
Este autorul mai multor cărţi consacrate satului românesc, pe care Verman l-a fixat drept reper esenţial al existenţei sale jurnalistice: Poartă la sfinţenie (și versiunea în limba engleză, Gate to Sanctity), Iarba verde de acasă, Reîntâlniri pe uliţa mare, volumul de tablete radiofonice și interviuri cu personalități Tărâmul îngerilor.
 
A fost distins cu ordine şi medalii care au exprimat aprecierea de care s-a bucurat acest incontestabil profesionist al microfonului: Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României, Meritul Academic acordat de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gh. Ionescu-Şişeşti, Marele Premiu acordat de Federaţia Agricultorilor Privatizaţi din România, Premiul Bursei de Mărfuri Maritime şi de Mărfuri Constanţa, titlul de senator de onoare, acordat de Universitatea din Sibiu, Premiul Special la Gala Superlativelor VIP (2002), Marele Premiu al Fundaţiei Culturale Nişte ţărani (2005).
 
Omagiind personalitatea ilustrului său coleg, fostul director general al Societății Române de Radiodifuziune, Dragoș Șeuleanu, scria:
”Gheorghe Verman a fost printre puținii jurnaliști pe care i-a avut această țară, care și-a influențat domeniul până în profunzime. El reprezenta agricultura și schimba lucruri. A fost un reper pentru comunitatea agrară din România, pentru comunitatea oamenilor pregătiți în domeniu. Emisiunile sale erau urmărite cu drag, pentru că înțelegeai cum arată satul românesc, cu bune și cu mai puțin bune. Gheorghe Verman și-a folosit informația acumulată ca jurnalist pentru dezvoltare instituțională, pentru a construi structuri care să mențină viața la țară și să o dezvolte. A creat Antena Satelor și Departamentul Studiourilor Teritoriale, a știut să facă acest lucru cu îndemânare, cu înțelepciune, cu luptă. Nea Gigi a fost un decident important în instituția noastră, am lucrat cu el aproape 12 ani. Te puteai înțelege foarte bine cu el, era rational, avea tact. A făcut parte dintr-o generație care știa cum să-și trăiască viața frumos. Era un om vesel și un bun prieten, te puteai baza pe el. A fost un mare om, valoros, care era prețuit, optimist și creativ.”


Emisiunile lui Verman se află azi în Fonoteca de Aur a Radioului public, în arhiva Televiziunii Române, dar şi în memoria şi inimile ascultătorilor.

Sursa foto și text: rador.ro

Citește și:

#citesteDobrogea Constănțeanul Dionisie Șincan, o voce inconfundabilă a radioului românesc

Radio Constanţa – vocea inconfundabilă a presei audio de calitate




 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii