Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vendetă, la Transporturi Comisarul şef Caliţoiu a câştigat împotriva IGPR

ro

05 Nov, 2011 02:24 3045 Marime text
06_calitoiu_Politia_Transporturi_sediu_002.jpgLa mai bine de un an şi jumătate de când şeful Biroului Cercetări Penale din cadrul Poliţiei Transporturi Constanţa şi-a dat în judecată superiorii, pentru că l-au notat cu calificativul „Bun" la ultima evaluare, comisarul şef Paraschiv Caliţoiu a câştigat procesul cu Inspectoratul General al Poliţiei Române. Judecătorii Tribunalului Constanţa au decis să anuleze fişa de evaluare contestată de şeful de la Cercetări Penale, însă au respins cererea privind acordarea de daune. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. După cum menţionam în ediţiile precedente, Caliţoiu reclamase în instanţă că respectivul calificativ nu reflecta activitatea sa, ci ar fi fost o răzbunare din partea superiorilor pentru faptul că sesiza organele competente cu privire la neregulile pe care le sesiza din interiorul instituţiei.

Litigiul a fost înregistrat pe rolul Secţiei contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa pe data de 22 aprilie 2010, cauza primind numărul 5036/118/2010. În proces, comisarul şef Paraschiv Caliţoiu a avut calitatea de reclamant, pârâţi fiind Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Secţia Regională a Poliţiei Transporturi Constanţa. La finalul unui proces care a durat mai bine de un an şi jumătate, judecătorii au ajuns la concluzia că şeful Cercetărilor Penale nu ar fi trebuit catalogat drept „Bun", calificativul fiind injust acordat, astfel că, pe cale de consecinţă, instanţa a anulat fişa de evaluare întocmită pentru comisarul şef Paraschiv Caliţoiu. După cum precizam în ediţiile din cursul anului trecut, în luna aprilie 2010, Paraschiv Caliţoiu a contestat în instanţă Fişa de Evaluare a activităţii sale pentru perioada 1 decembrie 2008 - 31 noiembrie 2009, susţinând că aprecierea activităţii sale doar cu calificativul „Bun" ar fi fost nedreaptă şi nelegală şi ar fi fost cauzată de mai multe rapoarte negative pe care comandantul SRPT Constanţa de la acel moment, comisarul şef Ştefan Munteanu, i le-ar fi întocmit la superiorii săi.

Rapoarte negative întocmite de colegi

În plângerea adresată instanţei, Caliţoiu spunea că Munteanu, cât şi superiorul său ierarhic, nu ar fi respectat procedurile legale de evaluare, valabile în Ministerul Administraţiei şi Internelor. De asemenea, şeful de la Cercetări Penale mai spunea că modalitatea în care s-a realizat evaluarea lui nu reflecta nivelul real al pregătirii sale. Nu în ultimul rând, şeful de la Cercetări Penale a reclamat că, în analizarea contestaţiei sale la Inspectoratul General al Poliţiei Române împotriva calificativului primit, au fost luate în considerare mai multe rapoarte negative, întocmite de colegi de-ai săi pe care, la rândul său, i-a reclamat, atunci când a avut ocazia, pentru diverse nereguli sau abateri. În acest context, poate că este de menţionat că printre cei care ar fi întocmit rapoartele negative se număra şi comisarul şef Cornel Tănase, actualul şef al Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Constanţa, la momentul respectiv şef al Biroului de Investigare a Fraudelor. Conform celor menţionate în cererea de chemare în judecată, Tănase ar fi susţinut că, din cauza lui Caliţoiu, procurorii refuză să mai lucreze cu unităţile de poliţie. Comisarul-şef Caliţoiu a catalogat acuzaţiile acestea drept „pur şi simplu, nişte minciuni". Totodată, alături de raportul lui Cornel Tănase, ar fi stat şi rapoarte întocmite de comisarul şef Viorel Vasile, comisarul şef Remus Budur, comisarul şef Gheorghe Berechet, subcomisar Eduard Dragu şi actualul comisar Cerasela Miron. Pe de altă parte, trebuie remarcat că şeful de la Cercetări Penale susţinea că ar fi identificat în cadrul Poliţiei Transporturi Constanţa şi, ulterior, ar fi sesizat organelor abilitate nereguli dintre cele mai grave. Dincolo însă de aceste aspecte, nu este de trecut cu vederea faptul că, în paralel cu demersul efectuat la Tribunalul Constanţa împotriva şefilor săi de la Transporturi, dar şi IGPR, acelaşi şef al Biroului Cercetări Penale a dat în judecată Inspectoratului General al Poliţiei Române şi la Curtea de Apel Bucureşti. Judecătorii bucureşteni urmează să pronunţe o soluţie în acest caz pe data de 8 noiembrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii