Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:02 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Sănătății dorește un plan-cadru pentru controlul hepatitelor virale în intervalul 2018-2030 (document)

ro

18 Dec, 2018 00:00 1949 Marime text
Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională, la finele săptămânii trecute, un proiect de ordin pentru aprobarea Planului-cadru național privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2018-2030.
 
Reamintim că „Strategia globală a sistemului de sănătate privind hepatitele virale 2016-2021” a fost adoptată de Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 2016 și își propune eliminarea hepatitei virale ca amenințare majoră la adresa sănătății publice până în anul 2030.
 
Planul de acțiune pentru răspunsul sectorului de sănătate la hepatitele virale în Regiunea Europeană OMS a fost adoptat în Comitetul Regional pentru Europa al OMS în anul 2016. El transpune obiectivele, țintele și măsurile Strategiei globale la specificul epidemiologic și instituțional al sistemelor de sănătate de pe continentul european.
 
În România, prevalența hepatitelor este cunoscută fragmentar, dar puținele studii naționale estimează unele dintre cele mai mari prevalențe ale infecției cu virusurile hepatice B și C din Europa. Strategia națională de sănătate 2014-2020 a stabilit ca obiectiv strategic „reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B și C și asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale”.
 
S-a dorit implementarea de intervenții de prevenție primară integrată cu cele centrate pe transmiterea HIV și infecțiilor cu transmitere sexuală, în special în grupurile cu risc crescut.
De asemenea, s-a mai dorit creșterea capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie pentru prevenire, diagnostic precoce și tratament, dar și asigurarea accesului la monitorizare clinico-biologică și tratament.
 
O altă țintă a fost scăderea riscului ocupațional pentru personalul din sectoarele medical și social, dar și creșterea gradului de cunoaștere a profilului epidemiologic național, prin îmbunătățirea sistemului informațional și efectuarea de studii de prevalență.
 
Planul-cadru național pentru controlul hepatitei virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale. Principiile de bază al acestui plan-cadru național sunt cele pe care se fundamentează planul european: acoperirea universală cu servicii de sănătate, asigurarea continuității serviciilor medicale, utilizarea de abordări de sănătate publică.
 
Scopul planului-cadru este acela de a minimaliza amploarea hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică, prin reducerea transmiterii virusurilor hepatice, reducerea morbidității și mortalității prin hepatite virale și complicații ale acestora și prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzătoare de prevenire, testare, îngrijire și tratament pentru toți.
 
În secțiunea „Documente” puteți vizualiza proiectul de ordin expus în transparență decizională pe portalul Ministerului Sănătății.
 
Citește și:
România asigură a treia etapă de tratament pentru bolnavii de hepatită C. Un centru de tratament este la Constanţa

Ce spune DSP Constanţa despre vaccinul hexacima „Ministerul Sănătăţii ne-a promis 2.000 de doze“

Sute de mii de români, diagnosticați cu hepatită Spitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei Alianței Mondiale pentru Hepatită
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii