Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:37 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA despre Marsul Diversitatii si LGBT Pride

ro

07 Jun, 2013 14:17 1589 Marime text
7 iunie 2013


Marşul diversităţii de la Bucureşti şi LGBT Pride*

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane C. Butcher

Cel mai evident dintre adevăruri, acela că am fost creaţi cu toţii egali, este steaua care ne călăuzeşte şi acum, aşa cum i-a călăuzit pe înaintaşii noştri la Seneca Falls, Selma şi Stonewall... Parcursul nostru nu se va încheia până când fraţii şi surorile noastre, homosexuali şi lesbiene, nu vor fi trataţi ca orice altă persoană în faţa legii, fiindcă dacă am fost creaţi cu adevărat egali, atunci cu siguranţă dragostea pe care o dăruim celorlalţi trebuie să fie şi ea egală.” ~ preşedintele Barack Obama (31 ianuarie 2013).

Marşul anual al Diversităţii de la Bucureşti va avea loc sâmbătă, 8 iunie. La ora 17:00, susţinătorii drepturilor egale pentru membrii comunităţii lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) vor merge împreună pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei. Marşul sărbătoreşte progresele înregistrate în promovarea drepturilor comunităţii LGBT şi demonstrează angajamentul de a asigura respectarea lor în România şi în întreaga lume.
În data de 31 mai, preşedintele Obama a proclamat luna iunie luna LGBT în SUA. Proclamaţia recunoaşte faptul că, timp de peste două secole, Statele Unite ale Americii s-au străduit să transforme idealurile libertăţii şi egalităţii dintr-o promisiune a fondatorilor ţării într-o realitate de durată. Lesbienele, homosexualii, bisexualii şi transsexualii americani şi aliaţii lor, începând cu clienţii barului Stonewall Inn, care au declanşat mişcarea pentru drepturile comunităţii LGBT şi terminând cu membrii armatei americane, care pot în sfârşit să spună cu sinceritate pe cine iubesc şi să fie întâmpinaţi la întoarcerea acasă de partenerii lor, alături de soţii, soţiile şi copiii celorlalţi soldaţi, au făcut mari eforturi pentru scrierea următorului capitol din această istorie. Aşa cum localităţile Selma şi Seneca Falls au devenit emblematice pentru lupta pentru drepturi civile şi drepturile femeilor din Statele Unite, Stonewall a devenit un simbol al mişcării LGBT.
Stonewall este locul unde a luat naştere mişcarea pentru drepturile homosexualilor şi lesbienelor. În ultimul weekend al lunii iunie, în anul 1969, clienţii LGBT ai Stonewall Inn din New York au luat atitudine împotriva descinderilor repetate ale poliţiei, şantajului la care erau supuşi pentru a-şi păstra numele din documentele oficiale, împotriva hărţuirii şi a faptului că erau trataţi ca şi cum erau cetăţeni inferiori. Marşurile Pride organizate anual în toată lumea rememorează acţiunile pline de curaj ale acestor bărbaţi şi femei care au înfruntat oprimarea cu care se confruntau.
La fel s-a întâmplat în România, care demonstrează lumii în fiecare zi progresele pe care le face pentru a îndeplini aceleaşi idealuri de libertate şi egalitate pentru toţi românii. De la decriminalizarea completă a homosexualităţii în anul 2000, la primul Marş al Diversităţii în 2005 şi până astăzi, România şi-a demonstrat angajamentul faţă de asigurarea drepturilor egale pentru românii membri ai comunităţii LGBT. Noua rută a Marşului Diversităţii de anul acesta, prin centrul Bucureştiului, demonstrează cât de mult a progresat România în scoaterea cetăţenilor LGBT din umbră şi integrarea lor. Alături de Statele Unite şi de toate ţările progresiste, România face progrese în construirea unei lumi în care toţi au drepturi egale.
În ciuda progreselor înregistrate în Statele Unite, în România şi în toată lumea, membrii comunităţii LGBT sunt încă victimele prejudecăţilor şi persecuţiei pentru ceea ce sunt şi pentru cine iubesc. În multe ţări, transsexualii sunt persecutaţi pentru că aleg să îşi asume deschis identitatea de gen pe care simt că o au, iar adesea nu există proceduri oficiale de schimbare a documentelor de identitate. În unele ţări, homosexualii, lesbienele, bisexualii şi transsexualii sunt agresaţi sau chiar ucişi. Aşa cum a spus fostul secretar de stat Hillary Clinton într-un discurs istoric: „drepturile homosexualilor sunt echivalente cu drepturile omului şi drepturile omului sunt echivalente cu drepturile homosexualilor.” Mai sunt paşi de făcut până la transformarea acestor cuvinte în realitate.
Marşul Diversităţii este pentru noi o ocazie de a apăra drepturile omului pe care le au lesbienele, homosexualii, bisexualii şi transsexualii din întreaga lume şi să contribuim la o mai bună înţelegere şi acceptare a diferenţelor care ne fac unici pe fiecare dintre noi. Eu voi profita de această ocazie şi voi participa la Marşul Diversităţii sâmbăta aceasta. Vă rog să vă alăturaţi şi dumneavoastră pentru a susţine egalitatea pentru toţi.


* NOTĂ: Termenul „Pride (Mândrie)” este folosit în limba engleză pentru a desemna atât mişcarea mondială care susţine că lesbienele, homosexualii, bisexualii şi transsexuali ar trebui să fie mândri de orientarea lor sexuală şi respectiv de identitatea lor de gen, cât şi paradele şi marşurile dedicate culturii LGBT

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii