Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:02 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, Nadia Comăneci, una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii... (video)

ro

12 Nov, 2014 00:00 2321 Marime text
Născută pe 12 noiembrie, la Oneşti, în judeţul Bacău, Nadia Comăneci sau „Zeiţa de Montreal“, cum a fost supranumită, împlineşte, astăzi, 53 de ani.
 

Multiplă campioană mondială şi europeană, Nadia Comăneci este una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii şi primul sportiv român inclus în memorialul Internaţional Gymnastics Hall of Fame. Are în palmares cinci medalii olimpice de aur şi este cunoscută în întreaga lume ca fiind prima gimnastă care a obţinut nota zece la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. Pe ecran a apărut nota 1.00, deoarece afişajul electronic nu era programat pentru a arăta 10. Antrenorul Béla Károlyi s-a îndreptat spre juriu pentru a cere explicaţii, momentul fiind descris astfel: „Scuzaţi-mă, am spus, este foarte important pentru mine să ştiu nota Nadiei. Şi atunci, un membru suedez al juriului, foarte agitat, mi-a arătat cele zece degete ale mâinilor. Zece? Ce-i asta zece? Vreau nota Nadiei, am strigat nedumerit. Şi atunci am auzit vocea crainicului: «Doamnelor şi domnilor, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comăneci a obţinut nota zece!»“. „O stea se naşte“, au titrat americanii.
În anul 1984, Nicolae Ceauşescu i-a interzis să părăsească ţara şi a obligat-o să muncească la Federaţia Română de Gimnastică. În noiembrie 1989, Nadia a fugit în Statele Unite, unde locuieşte şi acum, în Norman, Oklahoma.
În decembrie 2003, a publicat cartea „Scrisori către o tânără gimnastă“, care cuprinde minieseuri ce surprind momente importante din cariera sa. În plan personal, este căsătorită cu Bart Conner, fost gimnast american, cu care are un băieţel, Paul Dylan.
 
Jurnalul.ro a prezentat decalogul Nadiei Comăneci:
1. Stăpâneşte elementele de bază!
2. Concentrează-te asupra detaliilor!
3. Succesul nu este la îndemâna oricui - ca să ajungi la el, trebuie să lupţi.
4. Recunoaşte-ţi greşelile şi învaţă din ele!
5. Defineşte succesul din punctul tău de vedere!
6. Bucură-te de începuturi - orice lucru are la bază o temelie!
7. Fă mai mult decât ţi se cere!
8. Fii original - lasă o semnătură inconfundabilă!
9. Fii gata să te sacrifici - gustul victoriei va fi cu atât mai dulce!
10. Păstrează neştirbită dragostea şi pasiunea pentru ceea ce faci!
 
Sursa foto: www.gsp.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii