Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Vasilica Neruja, specialist agricol în Galaţi, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu

ro

17 Jul, 2014 14:24 1554 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
 - Nerjuja Vasilica, specialist agricol în cadrul Centrului Agricol Iveşti, instituţie subordonată Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
 
- Năstăsache Mihai, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate;
 
        În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
   La finele anului 2007, inculpata Neruja Vasilica, la rugămintea inculpatului Năstăsache Mihai, şi-a încălcat cu bună – ştiinţă atribuţiile de serviciu constând în monitorizarea modului de acordare a ajutoarelor financiare către producătorii agricoli.
   Concret, inculpata a atestat în fals, prin încheierea unui proces – verbal final, că, în perioada 11.12.2007 – 27.12.2007, s-a administrat (şi se va administra) în sol, pe o suprafaţă de 270 ha, pe raza comunei Iveşti, a unei cantităţi de 964.000 kg amendamente fosfogips.
      În baza acestui proces – verbal final, inculpatului Năstăsache Mihai i s-a aprobat, la data de 21.12.2007, plata sumei de 103.752 lei, ce a fost virată de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în contul firmei sale.
     Subvenția, astfel primită a fost folosită ulterior în scopul său personal sau al societăţii, al cărei administrator era.    
     Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia pentru agricultură Galaţi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 103.743, 07 lei, reprezentând finanţarea de la buget a cheltuielilor de amendare a solurilor pentru anul 2007.
        În cauză s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (case de locuit şi terenuri) şi mobile (două autoturisme) aparţinând celor doi inculpaţi.
        Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
    Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii