Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Echipe din judeţul Constanţa iau parte, la Mamaia, la Campionatul Naţional de handbal pe plajă (galerie foto)

ro

04 Aug, 2017 00:00 2929 Marime text
După trei ani consecutivi de turnee demonstrative, Federaţia Română de Handbal organizează, în acest weekend, pe plaja „Flora“ din Mamaia, primul Campionat Naţional de beach-handball din istorie. La competiţia rezervată juniorilor vor participa 19 echipe masculine şi feminine din ţară.
 
Formaţiile sunt: la juniori A - masculin - CSS Sighişoara, CSS Brazi, CS Alexandria, CSS Medgidia, HC Dobrogea Sud Constanţa; feminin - ASC Veraflor, CSS Tulcea, CSS Cluj, CSS1 Constanţa, CSS Medgidia, ASC Minaur Baia Mare; la juniori B - masculin - CSS Sighişoara, CSS1 Constanţa, CS Alexandria, CS Năvodari, CSO Murfatlar; feminin - ASC Veraflor, CSS Tulcea, CSS Cluj. Vineri şi sâmbătă, începând cu ora 9.00, au loc primele meciuri, iar duminică, în intervalul orar 9.00 - 12.30, au fost programate finalele. De la ora 13.00, va avea loc festivitatea de premiere.

„Lucrurile se mişcă în direcţia bună“

Fostă campioană a Italiei la handbal pe plajă cu formaţia din Salerno, Nicoleta Ivan a primit de la preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, sarcina, ca antrenor federal, de a dezvolta handbalul pe plajă din România. „Lucrurile se mişcă în direcţia bună, au început să se organizeze mai multe turnee, lumea devine mai interesată de acest sport frumos şi organizarea acestui prim Campionat Naţional de Juniori se încadrează în strategia federaţiei de dezvoltare pe termen lung a acestei ramuri a handbalului“, a punctat Nicoleta Ivan.

Diferenţe faţă de handbalul indoor 

La handbalul pe plajă, principalele diferenţe faţă de handbalul indoor sunt: se joacă doar două reprize de câte zece minute; suprafaţa terenului este mai mică (27 x 12 metri); în echipă sunt patru jucători (trei de câmp plus portarul); există procedee tehnice individuale care se punctează dublu (aruncarea din piruetă 360 de grade, aruncarea din aeriană, penalty-ul, golul portarului, aruncarea jucătorului specialist - cel care înlocuieşte portarul).

Primele demonstraţii de handbal pe zăpadă 

„Logistică şi potenţial uman avem, dar există un decalaj istoric de experienţă faţă de alte ţări, pe care doar investind îl putem diminua. Vom acorda treptat mai multă importanţă handbalului pe plajă, iar acest prim Campionat Naţional este o dovadă clară că ne preocupă dezvoltarea acestei ramuri. Să nu uităm că, în această iarnă, am avut şi primele demonstraţii de handbal pe zăpadă. Visul meu este ca în câţiva ani să se joace handbal 365 de zile pe an în România!“, a subliniat preşedintele FRH, Alexandru Dedu.

Beach Handball, sport olimpic în 2024

Miza dezvoltării handbalului pe plajă este una mare în contextul în care acest sport a fost introdus recent în programul Jocurilor Olimpice din 2024. Primul obiectiv al FRH este calificarea unei echipe naţionale la Jocurile Olimpice de Vară ale Tineretului din Argentina, din 2018.
 
„Anul acesta, am obţinut locul şapte cu Naţionala de junioare la Campionatul European. Este un rezultat încurajator, mai ales că am fost la doar un gol de calificarea în semifinale. Anul viitor, ne dorim să ne clasăm în primele patru echipe, lucru ce ne-ar asigura calificarea la Olimpiada de Tineret din Argentina“, a punctat antrenorul federal Nicoleta Ivan.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii