Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bartos vrea capul lui directorului Spitalului Municipal

ro

06 Sep, 2002 00:00 1270 Marime text

Scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii

Motivul invocat de Daniela Bartos este privatizarea laboratorului de testare HIV-SIDA * "Oricum, zilele acestea il voi demite, pentru a reglementa situatia de acolo", a declarat ministrul Sanatatii * Vladimir Botnarciuc a declarat ca privatizarea s-a facut cu aprobarile legale primite de la forurile superioare * Acesta a intocmit o scrisoare deschisa adresata ministrului Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos, prin care arata faptul ca un numar de 729 de teste gratuite au fost efectuate pacientilor gratuit

Directorul Spitalului Clinic Municipal Constanta, doctorul Vladimir Botnarciuc, a fost amenintat de catre ministrul Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos, ca va fi destituit din functie. Motivul invocat de aceasta a fost faptul ca laboratorul de testare HIV-SIDA a fost privatizat in mod ilegal. Directorul Spitalului Clinic Municipal Constanta a intocmit, pe data de 04 septembrie 2002, o scrisoare deschisa catre Daniela Bartos, prin care ii explica modul in care a fost achizitionat aparatul de imunologie. Scrisoarea mai cuprinde declaratiile medicilor responsabili in legatura cu numarul de analize efectuate cu ajutorul acestui, aparat aducand dovezi referitoare la faptul ca nici un pacient nu a trebuit sa plateasca pentru analize si nici sa astepte luni in sir rezultatele.Ministrul Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos, este decisa in a propune demiterea directorului Spitalului Clinic Municipal Constanta, Vladimir Botnarciuc, pe motiv ca ar fi privatizat laboratorul de testare HIV-SIDA. "Doctorul Vladimir Botnarciuc, directorul Spitalului Clinic Municipal, a externalizat laboratorul pentru testarea HIV-SIDA fara sa aiba acest drept. De altfel, ne si aflam in proces cu el. Oricum, zilele acestea il voi demite, pentru a reglementa situatia de acolo", a declarat Daniela Bartos cu cateva zile in urma, pentru un cotidian local. Doctorul Vladimir Botnarciuc a afirmat ca acest lucru s-a facut cu aprobarile legale primite de la forurile superioare si va duce la economia de fonduri si la imbunatatirea actului medical. Directorul Spitalului Clinic Municipal Constanta a intocmit o scrisoare deschisa adresata ministrului Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos, prin care arata faptul ca un numar de 729 de teste gratuite au fost efectuate pacientilor gratuit. Acesta a adus la cunostinta ministrului Sanatatii, prin intermediul aceleiasi scrisori deschise, faptul ca analizele HIV-SIDA se efectueaza, pentru copii si, daca este cazul, pentru adulti, cu un aparat special de imunologie, proprietatea Spitalului Municipal. Reprezentantii Spitalului Clinic Municipal Constanta, medicii Gheorghe Arnautu si Ramona Lucia Cadar, au anexat scrisorii un proces-verbal prin care ii aduceau la cunostinta ministrului Sanatatii faptul ca, incepand cu data de 21 octombrie 2001, aparatul de imunologie este in stare de functionare "si s-au efectuat 729 de analize conform registrului de inregistrare a analizelor, atat pentru copii, cat si pentru adulti, pana la data de 03.09.2002. Mentionam ca finantarea analizelor de laborator efectuate in Clinica de Zi, precum si remunerarea asistentei de laborator, Ecaterina Dragomir, sunt efectuate de Baylor College of Medicine, din Texas, Houston", se specifica in procesul-verbal intocmit de cei doi reprezentanti ai Spitalului Clinic Municipal Constanta.

Istoricul aparatului de imunologie

Medicul sef al Sectiei Boli Infectioase SIDA Copii din cadrul Spitalului Municipal, doctorul Rodica Matusa, a declarat ca aparatul de imunologie a fost cumparat de catre UNICEF Romania cu ajutorul fondurilor donate de o fundatie din Japonia, dupa care a fost livrat Spitalului Clinic Municipal Constanta "pentru a efectua testele CD4/CD8 pentru copiii cu infectie HIV din judetul Constanta". Medicul Rodica Matusa a explicat ca acest aparat a fost mutat in Clinica de Zi Constanta, tot in cadrul Spitalului Municipal Constanta, unde s-a continuat efectuarea monitorizarii tuturor copiilor infectati cu virusul HIV din judet.

Banii vin tot din cadrul spitalului

"Pentru bolnavii internati in sectia de boli infectioase, compartimentul HIV-SIDA, toate investigatiile se lucreaza gratuit, fiind decontate apoi de Spitalul Municipal Constanta din ziua de spitalizare, desi exista fonduri suficiente pentru programul SIDA si ar trebui ca aceste investigatii sa fie decontate prin acest program", specifica directorul Spitalului Municipal Constanta, doctor Vladimir Botnarciuc, intr-o alta scrisoare deschisa adresata ministrului Sanatatii, Daniela Bartos, pe data de 04 septembrie 2002. Datorita organizatiei non-guvernamentale "Asociatia Speranta", al carei administrator este medicul Rodica Matusa, se primesc donatii in medicamente, in valoare de cateva sute de milioane de dolari, care sunt destinate tratamentului celor 928 de copii infectati cu virusul HIV din judetul Constanta. Botnarciuc a afirmat ca aceste fonduri nu sunt corelate si nici nu diminueaza fondurile alocate la buget. Acesta a mai mentionat faptul ca fondurile au fost depasite, doar pe anul 2001, cu circa un milion de dolari. Directorul Spitalului Clinic Municipal Constanta, doctorul Vladimir Botnarciuc, a declarat, in aceeasi scrisoare deschisa trimisa ministrului Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos, ca a declansat, "din proprie initiativa", controale curente, legale, atribut al functiei pe care o ocupa, informand asupra rezultatului acestora atat pe reprezentantii Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta, cat si pe reprezentantii din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei. "Pana astazi am avut credinta ca sunteti bine informata despre situatia din Spitalul Municipal Constanta, dar, vazand atacul brutal si fara scrupule [ ... ] sunt nevoit sa-mi apar cu toate fortele pozitia sociala si demnitatea de om", a specificat Vladimir Botnarciuc in scrisoarea deschisa trimisa ministrului Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos.

Acuzatii false

Vladimir Botnarciuc a declarat ca destituirea sa din functia de director al Spitalului Clinic Municipal Constanta nu este decat "o incercare de discreditare publica, fara a avea baze reale", fapt ce il determina sa actioneze pe toate caile legale pentru "a-mi apara demnitatea profesionala, cat si cea de cetatean". Acesta a mai afirmat ca investigatiile nu sunt decontate din fondurile alocate programului regional SIDA, deoarece medicul Sorin Rugina, coordonatorul acestui program, refuza, din diverse motive, sa puna la dispozitia Spitalului Municipal Constanta fondurile necesare investigatiilor medicale respective. "Nu exista si nici nu va exista vreun pacient al Spitalului Municipal Constanta care sa plateasca analizele sau care sa astepte cu lunile un rezultat. In concluzie, am fost grav calomniati", se incheie scrisoarea deschisa intocmita de directorul Spitalului Municipal, doctor Vladimir Botnarciuc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii