Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul de seara Turistii romani se tem de tiganii bulgari

ro

30 Jul, 2010 13:41 661 Marime text

În ultima parte a seriei despre litoralul românesc şi cel bulgar, vă prezentăm preţurile în staţiuni şi ce pericole ascund plajele bulgăreşti.

Asemenea aleilor de promenadă din ţară, comercianţii bulgari vând la colţ de stradă şi pe alei colace de plajă, suveniruri şi loţiuni. Restaurantele au pancarte de bun venit în limba română, iar ospătarii rup câteva cuvinte în româneşte.

Meniurile sunt inscripţionate şi în română, iar preţurile la mâncare sunt similare cu cele din ţară: platoul de brânză în Bulgaria costă 10 leva (22, 7 lei), în ţară 10 de lei. Porţia de caşcaval pane costă 6,5 leuva (15 lei), iar în ţară la noi este 12 lei. Ciorba de peşte costă 3 leva (7 lei), la noi 6,8 lei.

Teamă de ţiganii bulgari

Aleea de promenadă care duce la Castelul Reginei Maria, principalul punct de atracţie al Balcicului, este împânzită de turişti, marea majoritate români. „Sunt cazat la Jupiter, dar am venit să vizităm Bulgaria pentru o zi şi mergem la castel. Avem condiţii excelente în România, dar nu am rezistat să nu mergem şi la Bulgari. Auzisem că e mai ieftin la ei, dar preţurile sunt aceleaşi", mărturiseşte Iosif Gheorghiu din Satu Mare.

La numai şapte ani, Gabriela a fost răsplătită de bunici cu o vacanţă pe ambele litoraluri. „Am vrut să o ducem la plajă, dar ne-am speriat de un grup de ţigani bulgari. Parcă ai lor sunt mai negri şi mai fioroşi. Am decis să vizităm castelul Reginei Maria şi grădina botanică, preţul biletului fiind de 10 leva pentru ambele", a declarat Corina Gheorghiu (57 de ani) din România.

Fără transport în comun la ei

Un loc unic pe litoralul bulgăresc este castelul de la Balcic. Cunoscut şi sub denumirea de «Cuibul liniştii», locul unde a trăit regina Maria este înconjurat de o grădină cu peste 2.000 de specii de plante. Un alt punct de atracţie al Balcicului îl reprezintă arhitectura caselor mici, construite pe stânci în oaze de verdeaţă, dar şi faptul că vezi marea şi muntele la un loc.


Un dezavantaj pentru litoralul bulgăresc îl reprezintă mijloacele de transport în comun din staţiuni. Dacă în staţiunea Mamaia te poţi plimba cu telegondola, cu autobuzele supraetajate sau cu trenuleţele vacanţei, în Bulgaria mergi la pas dacă nu ai venit cu maşina.

www.adevarul.ro/locale/constanta/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii