Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Dobrogei, zi de odihnă pentru parlamentari

ro

16 Nov, 2015 00:00 2492 Marime text
Deşi sistemul electoral din toamna anului 2012 le-a permis constănţenilor să mandateze 22 de parlamentari care să le reprezinte interesele în Legislativ, când aceştia trebuie să le fie aproape, indiferent de eveniment, chiulesc… ca şi în Parlament. După demisia lui Dănuţ Culeţu, au rămas 21 de parlamentari.
 
Cea mai recentă dovadă în acest sens a fost prilejuită de Ziua Dobrogei. Evenimentul a reunit în şedinţă comună consilierii locali şi judeţeni alături de reprezentanţi ai instituţiilor publice din Constanţa, precum şi veterani de război, care, în pofida vârstei înaintate, n-au ratat ocazia de a participa.
Deşi contextul intern şi extern generat de tragediile petrecute la clubul Colectiv şi la Paris a impus autorităţilor constănţene organizarea de acţiuni restrânse pentru a marca, în premieră, aniversarea a 137 ani de la revenirea Dobrogei la ţara-mamă, deputaţii şi senatorii nu au avut timp să-şi facă apariţia, nici măcar pentru câteva momente, cât să-şi primească plachetele de onoare pregătite de CJC cu acest prilej. Un moment jenant pentru vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, care, la apelul nominal făcut pentru a înmâna plachetele, a avut parte… de linişte şi de aplauzele nemeritate ale celor prezenţi în sală.
 
Concret, dintre cei 21 de deputaţi şi senatori de Constanţa, numai patru au răspuns „prezent“ la şedinţa festivă organizată în sala „Remus Opreanu“ a Consiliului Judeţean Constanţa. Este vorba de senatorii Puiu Haşotti (PNL) şi Gigi Chiru şi deputaţii Radu Babuş (PSD) şi Mihai Tararache (PNL).

Alternative… de eschivare

Unul dintre deputaţii de Constanţa, Andrei Condurăţeanu, este, de ceva vreme, vicepreşedinte la nivel naţional al Partidului Social Românesc (PSRO), formaţiune condusă de Mircea Geoană. A fost unul dintre absenţii de sâmbătă, dar reprezentanţi ai PSRO Constanţa au considerat că-i spală onoarea prin comunicatul de presă remis, în care aminteau însemnătatea zilei de 14 noiembrie 1878.
 
Ca urmare a traseismului politic atât de frecvent pe scena politică autohtonă, Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) - partid condus de Gabriel Oprea - s-a ales cu doi parlamentari: senatorul Marian Vasiliev şi deputatul Florin Gheorghe. Primul fost membru PPDD, celălalt, fost membru PDL, PMP şi acum transformat în progresist. Niciunul nu a fost la şedinţa festivă a CJC, însă UNPR Constanţa a transmis un comunicat prin intermediul căruia anunţa participarea lor la un eveniment organizat la Cimitirul internaţional de onoare militară de la Mircea Vodă. Cei doi ar fi depus acolo coroane de flori şi au asistat la o slujbă de comemorare a eroilor.
Despre restul nu se ştie nimic.

Învăţăm ceva de la înaintaşi?

Dacă tot au apelat la comunicate de presă, e bine să folosim unele informaţii importante care le conţin, poate astfel ai noştri aspiranţi la mandate de parlamentari vor înţelege ceva din trecut şi, mai important, vor pune în practică ce spuneau înaintaşii noştri.
 
Astfel, „Proclamaţia către Dobrogeni, citită de Carol I în dimineaţa zilei de 14 noiembrie 1878, era, pe lângă o recunoaştere oficială a luării Dobrogei în stăpânire de către statul român, şi o asigurare a respectării legilor ţării, a ordinii şi disciplinei, a religiei şi a proprietăţilor minorităţilor din această provincie, dar şi un îndemn la colaborare cu autorităţile statului roman“, se preciza în comunicatul PSRO Constanţa remis presei. Tot acolo se menţiona că, în această perioadă, mai mult ca oricând, îndemnurile din Proclamaţie trebuie „să redevină reale şi necesare“ şi, nu în ultimul rând, respectate. „Cele mai sfinte şi mai scumpe daruri ale omenirii, viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe naţiuni şi nimeni nu le va putea lovi fără a-şi primi legitima pedeapsă (…) Autorităţile române au ca întâia îndatorire de a cerceta şi îndestula trebuinţele voastre, de a îngriji de bunul vostru trai, de a vă face a iubi ţara la a cărei soartă acum este lipită şi soarta voastră“, spunea Carol I acum 137 de ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii