Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:51 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Podul de tramvaie din KM 4-5 va deveni artera rutiera (galerie foto + video)

ro

12 Nov, 2009 01:14 2785 Marime text
pod.jpgMunicipalitatea va investi un milion de euro

Cu toată pompa domnească, la fel ca înaintea alegerilor de anul trecut, din noiembrie, edilul constănţean Radu Mazăre a venit ieri să inspecteze lucrările la podul de tramvaie din Km 4 - 5, care ar putea fi redat traficului în funcţie de condiţiile meteo, în aprilie anul viitor.

Dat în folosinţă în 1986, podul care va fi reabilitat va reuşi să mai aerisească traficul între cartierele Zona Industrială, CET şi Km 4 - 5 cu zona Gării şi zona centrală a municipiului. După ce a scos toate şinele de tramvai din oraş, primarul a dispus alocarea unui milion de euro pentru amenajarea podului în vederea redării traficului rutier. De pe lista lucrărilor care vor fi executate pe cei 600 de metri fac parte realizarea unei părţi carosabile de şapte metri, supralungirea rampei de pe şoseaua Mangaliei, montarea de borduri pe toată lungimea pasajului, refacerea sistemului de iluminat şi a rosturilor de dilataţie. În plus, se vor amenaja şi două sensuri giratorii la intersecţia celor două capete de poduri, cu o capacitate de câte 50 de locuri fiecare, astfel încât să se poată face conexiunea în totalitate atât spre sudul, cât şi spre nordul oraşului.

„În funcţie de condiţiile meteo, cel mai târziu până în aprilie 2010, acest pod de tramvaie va fi redat circulaţiei rutiere. El va realiza legătura dintre cartierul CET şi toată zona industrială şi zona centrală a oraşului, spre gară. De asemenea, vom scoate liniile de tramvai şi vom mai face două bretele care vor duce şi vor crea un acces nou către Poarta 6. Ca atare, vom rezolva două lucruri: un acces nou către CET şi Industrială şi către Poarta 6", a susţinut edilul constănţean.

Cât despre restricţiile de circulaţie care se vor impune, directorul tehnic al SC Confort Urban SRL - investitorul lucrării, Claudiu Rădulescu, a susţinut că podul rezistă şi circulaţiei tirurilor, dar din cauza rampelor nu prea este posibil aşa ceva: „Vom pune limitatoare de maxim 15 tone, tirurile nu le vom băga".

Încrezător pe bugetul pe care îl are acum, Mazăre a declarat că, deocamdată, are banii pentru reabilitarea în întregime a obiectivului, „dacă nu ne-o merge mult mai rău decât ne merge acum".

Aceleaşi Shapir Structures SRL şi Search Corporation

 

După cum arată plăcuţa instalată la capătul lucrării, în zona Billa, antreprenoul general al proiectului este binecunoscuta SC Shapir Structures SRL, consultat de SC Search Corporation SRL. Proiectanţii sunt Co Proiect, care se va ocupa de rampa podului şi de drum, şi SC Lucrări de Artă Bucureşti, care are în sarcină lucrările propriu-zise la pod. Acestea au început pe 14 octombrie, termenul limită pentru finalizarea lor fiind 31 decembrie a.c.

Shapir Structures SRL nu este o firmă oarecare din prim planul afacerilor constănţene. Printre ultimele proiecte preluate de societatea în cauză se află blocurile de locuinţe ieftine, pe care s-a angajat să le realizeze după ce firmei Metal Intertrade, care lucra în asociere cu Alcor Construct, i-a fost retras dreptul de realizare a lucrării.

De altfel, pentru Shapir SRL, indirect, s-a şi luptat edilul constănţean când a făcut vâlva referitoare la eliminarea biletelor de ordine de către primării şi consilii judeţene. Edilul şi-a motivat atunci reacţia prin faptul că Ordonanţa de Urgenţă 75/2009 ar pune beţe în roate multor proiecte importante ale municipalităţilor.

Nici cealaltă firmă, Search Corporation, nu este o necunoscută. Numai pentru deblocarea arterelor din Constanţa, societatea a primit cinci miliarde de lei vechi din partea autorităţilor locale, pentru a construi sensurile giratorii. Unul dintre contractele derulate de Search Corporation la malul marii este cel încheiat cu Primaria Constanţa la 25 august 2007, privind efectuarea studiului de trafic rutier pentru circulaţia din municipiu. Tot Societatea Search Corporation este firma care a acuzat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale de faptul că ignoră sentinţa judecătorească în cazul atribuirii contractului de consultanţă pentru construcţia Autostrăzii Cernavodă - Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ath 12 Nov, 2009 08:12 Mai incet,sa nu obosesti domnule primar.Mai ai cateva zile si scapi de chinul asta cu pozatul pe santier.Ai descoperit podul din Km 4-5 chiar in saptamana mare,saptamana patimilor tale.