Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul Huţucă solicită Ministerului Sănătăţii fonduri pentru dotarea Spitalului Judeţean Constanţa cu o secţie de radioterapie

ro

12 Oct, 2017 00:00 2731 Marime text
Bogdan Huţucă, deputat PNL de Constanţa, l-a interpelat pe Florian-Dorel Bodog, ministrul Sănătăţii, pe tema Secţiei de Radioterapie din Spitalul Judeţean Constanţa, care nu mai funcţionează din aprilie 2016: „Constanţa este privată de funcţionarea unei secţii publice de radioterapie!“ Deputatul liberal apreciază că situaţia sănătăţii publice este deosebit de gravă în Constanţa.

„În ciuda faptului că judeţul Constanţa este pe lista celor mai mari judeţe din ţară, atât ca populaţie, cât şi ca suprafaţă, acesta nu deţine în acest moment şi nu a avut în ultimii doi ani o secţie funcţională de radioterapie în cadrul Spitalului de Urgenţă Judeţean «Sfântul Apostol Andrei» din Constanţa.

Fără să speculez asupra condiţiilor care au pricinuit producerea unui prejudiciu extrem de grav bolnavilor de cancer din judeţ şi familiilor acestora, vă transmit că situaţia în care s-a ajuns este de-a dreptul inacceptabilă, mai ales din cauza faptului că, recent, singurul centru de îngrijire paliativă pentru bolnavii oncologici din oraş a fost închis“, afirmă deputatul în interpelare.

În timp ce alte oraşe, precum Timişoara sau Sibiu, au reuşit să achiziţioneze aparate performante de radioterapie şi să acorde, chiar şi gratuit, tratamentele necesare bolnavilor oncologici, constănţenii sunt nevoiţi să se deplaseze până în Bucureşti pentru a putea beneficia de şedinţele de radioterapie, în cazul în care nu apelează direct la serviciile medicale private disponibile în oraş.

Studiind preţurile la care alte spitale de stat din ţară au reuşit să procure aparatura necesară funcţionării unei secţii de radioterapie, am ajuns la concluzia că acestea variază între 1,6 şi 3 milioane de euro.

„În calitate de vicepreşedinte al Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, vă propun, domnule ministru, ca, la proxima rectificare bugetară, să ţineţi cont de situaţia mai sus menţionată şi să prevedeţi alocarea fondurilor necesare pentru dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa cu o secţie nouă de radioterapie. După cum bine ştim, bolnavii de cancer se luptă, din păcate, cu o boală cumplită, adesea neiertătoare pentru mulţi dintre ei. În aceste condiţii, consider că pacienţii nu ar trebui să mai poarte încă o luptă, şi anume aceea cu sistemul de sănătate din România şi, prin urmare, vă solicit respectuos să ţineţi cont de propunerea mea şi să dispuneţi, cu maximă celeritate, soluţionarea acestei probleme semnalate, ştiind că fiecare clipă pierdută poate însemna încă o viaţă chinuită sau chiar irosită pe drumul Constanţa - Bucureşti“, solicită parlamentarul constănţean.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii