Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reabilitarea clădirilor monument Ce i-a cerut președintele PSD Constanța ministrului Culturii?

ro

29 Oct, 2023 11:02 1172 Marime text



Președintele PSD Constanța, senatorul Felix Stroe a adresat o interpelare către Ministrul Culturii, Raluca Turcan, legată de reabilitarea clădirilor tip monument istoric la nivelul județului Constanța.

În lista Institutului Național al Patrimoniului, instituție subordonată Ministerului Culturii, sunt înscrise 694 de monumente, edificii, opere arhitectonice, istorice ce se regăsesc la nivelul județului Constanța,

„Cele mai multe dintre aceste monumente istorice, categoriile A și B reprezintă simboluri naționale, adevărate bijuterii arhitecturale de o valoare inestimabilă.

Însă, din păcate, foarte multe se află în prezent într-o avansată stare de degradare, iar conservarea precară nu privește doar aspectul dezolant, dar reprezintă și un pericol pentru comunitate, existând un risc major de desprindere a tencuielii sau a altor elemente de construcție.
La nivelul administrațiilor publice județene sau locale s-a încercat remedierea acestor probleme, însă resursele bugetare disponibile nu au permis întotdeauna finanțarea unor asemenea investiții pe termen lung.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin Componenta C5-Valul renovării oferă posibilitatea finanțării externe, nerambursabile prin care aceste clădiri istorice pot fi restaurate și reabilitate", susține Stroe.

Luând în considerare faptul că aceste monumente istorice pot prezenta inclusiv oportunități economice, reintrând în circuitul turistic al zonei, acesta îi cere ministrului Culturii să precizeze care sunt criteriile de repartizare a fondurilor pentru restaurarea, conservarea și protejarea clădirilor clasificate ca monumente istorice dar și ce monumente istorice din județului Constanța sunt sau vor fi cuprinse în programele de finanțare.

Senatorul a solicitat răspuns în scris de la Raluca Turcan.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii