Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zi importantă pentru familia Băsescu! Decizia Tribunalului Constanţa va fi definitivă

ro

04 Sep, 2017 00:00 2449 Marime text
Curtea de Apel a înlăturat din cuprinsul sentinţei penale apelate dispoziţiile privind confiscarea specială a sumei de 265.000 de euro, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data efectuării plăţii, de la Mircea Băsescu.
 
Trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, în iulie 2014, şi condamnat definitiv, în iunie 2016, la patru ani de închisoare cu executare, Mircea Băsescu află azi dacă iese din spatele gratiilor. Decizia va fi luată astăzi de Tribunalul Constanţa şi va fi definitivă. În cauză, Marian Căpăţână, fost preşedinte al PDL Drăgăneşti-Olt, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, în iunie 2016, însă bărbatul se află în stare de libertate, acesta fiind eliberat condiţionat.
 
Concret, Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt acuzaţi că ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din spatele gratiilor.
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei arată, în rechizitoriul cauzei, că, „la începutul anului 2011, după ce faţă de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis inculpatului Băsescu Mircea suma de 250.000 de euro, prin intermediul inculpatului Căpăţână Marian Adrian, în schimbul promisiunii inculpatului Băsescu Mircea că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză“.
 
„Inculpatul Băsescu Mircea a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro inculpatului Căpăţână Marian Adrian în acelaşi scop.
 
Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpăţână Marian Adrian este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond). Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunţător inculpatului Căpăţână Marian Adrian, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro. Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, inculpatul Căpăţână Marian Adrian şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător. După pronunţarea hotărârii de condamnare din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de inculpatul Băsescu Mircea, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor. În acest sens, până la data de 26.02.2012, inculpatul Băsescu Mircea a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către inculpatul Căpăţână Marian Adrian“.
 
„Deşi cei doi inculpaţi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe denunţător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova. La 28.02.2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către tatăl denunţătorului. La termenul din 21.03.2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei şi s-a acordat un nou termen, la 25.04.2012. La acest din urmă termen s-a dispus respingerea cererii de strămutare“, se mai arată în rechizitoriu.
 
Pe data de 8 ianuarie 2016, Tribunalul Constanţa a dispus condamnarea lui Băsescu la patru ani de închisoare, cu executare. Asta în timp ce Marian Căpăţână a luat trei ani de închisoare. Totodată, instanţa a dispus confiscarea specială de la inculpaţi, în folosul statului, a sumei de 265.000 euro (echivalent în lei - curs BNR la data efectuării plăţii).
 
Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care, la data de 16 iunie 2016, a desfiinţat în parte sentinţa Tribunalului, iar în rejudecare a menţinut pedepsele aplicate celor doi inculpaţi. Cu toate acestea, judecătorii din apel au dispus „confiscarea specială de la inculpatul Marian Căpăţână a sumei de 265.000 de euro, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data efectuării plăţii“. Totodată, instanţa a ridicat măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei nr. 227/P/2014 din 8.07.2014 asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului Mircea Băsescu. Mai mult, Curtea de Apel a înlăturat din cuprinsul sentinţei penale apelate dispoziţiile privind confiscarea specială a sumei de 265.000 de euro, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data efectuării plăţii, de la Mircea Băsescu.
 
Decizia Curţii de Apel Constanţa a fost definitivă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii