Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi termene de judecată pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

ro

24 Jul, 2017 00:00 2029 Marime text
Într-o cauză, DNA a calculat un prejudiciu care ar fi fost cauzat Spitalului Judeţean Constanţa de 2.089.997,87 de lei, sumă cu care această unitate sanitară s-a şi constituit parte civilă în cauză.
 
Magistraţii din cadrul Tribunalului Constanţa au stabilit noi termene de judecată în două dintre dosarele în care a fost trimis în judecată Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. În prezent, Dănuţ Căpăţînă se află în detenţie, după ce a fost condamnat definitiv la şase ani şi opt luni de închisoare, cu executare. De asemenea, tot în acest dosar, Constantin Virgil Ivan, director general al unei societăţi comerciale, a fost condamnat la un an, cu suspendare.
 
Într-un alt dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat de Tribunalul Constanţa, în primă instanţă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. Pedeapsa nu este definitivă, aceasta fiind atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Pe data de 19 octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Dănuţ Căpăţînă, bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi de conflict de interese, în formă continuată. Prezentul dosar se află pe rolul Tribunalului Constanţa. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 8 septembrie. În cauză, DNA a calculat un prejudiciu care ar fi fost cauzat Spitalului Judeţean Constanţa de 2.089.997,87 de lei, sumă cu care această unitate sanitară s-a şi constituit parte civilă în cauză.
 
Pe data de 24 mai, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Dănuţ Căpăţînă, bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, la acea dată manager al unităţii medicale, şi o societate comercială, a fost încheiat un contract - neprevăzut în planul anual al achiziţiilor publice - având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă pentru convenţiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice şi private (pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept)“.
 
„În exercitarea atribuţiilor sale de manager şi ordonator terţiar de credite, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislaţia aplicabilă contractelor de achiziţie publică şi a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existenţa unei baze legale, deşi serviciile de consultanţă ale prestatorului nu au fost executate în totalitate şi reprezentau, în fapt, şi atribuţii proprii ale inculpatului.
 
Astfel, în perioada 11 iunie 2013 - mai 2016, când inculpatul nu şi-a mai exercitat atribuţiile care decurgeau din calitatea deţinută, SCJU «Sf. Apostol Andrei» Constanţa a achitat către societatea respectivă suma de totală 307.900 de lei, reprezentând onorariu şi prime de succes, pentru nişte servicii neexecutate în realitate. Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unităţii medicale şi un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor“, conform DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa. Măsurile şi excepţiile dispuse de judecătorul de cameră preliminară vor fi analizate pe data de 2 august.
 
Revenind la dosarul în care Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat definitiv la şase ani şi opt luni de închisoare, cu executare, cauza a fost instrumentată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care, în rechizitoriul întocmit, au reţinut că, „în perioada iulie 2009 - mai 2016, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins, de la mai mulţi reprezentanţi de societăţi comerciale, sume de bani în cuantum de 310.826 de euro, 27.900 de dolari şi 4.768.698,78 de lei, din care a primit în total suma de 197.858,59 de euro, 27.900 de dolari şi 4.768.698,78 de lei“.
 
În continuare, DNA arată că „banii au fost primiţi atât în mod direct, cât şi prin intermediul inculpatei SC Picus Consulting SRL şi patru firme off-shore deţinute de inculpat sau de amici ai inculpatului, în schimbul încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu acele societăţi comerciale. Aceste contracte vizau achiziţia de servicii IT şi ulterior de mentenanţă IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaţilor spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator“.
 
„Sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de către reprezentanţii societăţilor comerciale care au încheiat contracte cu Spitalul Judeţean Constanţa în conturile inculpatei SC Picus Consulting SRL şi ale firmelor off-shore, în baza unor contracte de prestări servicii de consultanţă fictive. Din totalul banilor primiţi cu titlu de mită, suma de 4.768.698,78 de lei a provenit de la inculpatul Ivan Constantin Virgil, director general al unei societăţi comerciale, fiind remisă în perioada iulie 2009 - mai 2016, în vederea derulării în bune condiţii a două contracte şi plăţii la timp a facturilor aferente acestora, sub forma unor plăţi lunare aferente unor servicii de consultanţă neefectuate“, se mai arată în rechizitoriu.

Citeşte şi:  

UPDATE. Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat definitiv. Şase ani şi opt luni de închisoare

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Traseul unui manager care a devenit inculpat cu patru dosare şi două condamnări
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii