Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:44 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul Luvru, un colț impresionant de istorie

ro

14 Jul, 2015 00:00 3337 Marime text
Un monument plin de încãrcãturã istoricã, Muzeul Luvru este situat în inima Parisului, pe malul drept al Senei, în Palatul Luvru. „Mona Lisa”, „Venus din Milo” și bijuteriile coroanei regale franceze sunt doar câteva dintre atracțiile impresionante care pot fi admirate la Luvru. Dintre cei 15.000 de vizitatori zilnici, peste 65% sunt strãini, cei mai numeroși turiști venind din Statele Unite, China, Italia, Marea Britanie și Brazilia.
 
Istoria tumultoasã a Muzeului Luvru cuprinde secole de planuri, construcții și reconstrucții, dirijate de regii Franței. În timpul Revoluției Franceze, s-a decis ca Louvre-ul sã devinã muzeu și sã gãzduiascã capodoperele poporului francez, poate cele mai valoroase din lume.
 
Numãrul operelor de artã deținute de acest muzeu a continuat sã creascã constant, din daruri și donații, cu excepția celor douã rãzboaie mondiale. În prezent, Luvru gãzduiește peste 380.000 de obiecte și 35.000 de opere de artã. Începând cu anul 2008, colecția de artã a muzeului este împãrțitã în urmãtoarele sectoare: Antichitãți Egiptene, Orientale, Grecești, Etrusce și Romane, Sculpturã, Picturã, Artã decorativã și Artã graficã.

Sunt expuse lucrãri superbe, remarcându-se „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci, realizatã între anii 1503-1506. Tabloul reprezintã o femeie cu o expresie gânditoare și un surâs abia schițat. Este consideratã cea mai renumitã operã din istoria picturii. „Mona Lisa” nu este singura picturã a faimosului Leonardo da Vinci prezentã aici. Muzeul gãzduiește, de asemenea, creațiile „Fecioara și Pruncul cu mielul”, „Ioan Botezãtorul” și „Fecioara între stânci".
 
O altã capodoperã este „Frumoasa grãdinãreasã”, una dintre picturile lui Rafael. Tabloul o prezintã pe Sfânta Maria împreunã cu Iisus și Sfântul Ioan Botezãtorul. Este prezentã și pictura lui Jacques-Louis David, „Încoronarea lui Napoleon”, realizatã în decursul a trei ani.
 
Dintre sculpturile care pot fi admirate la Luvru, o amintim pe „Venus din Milo”, ce o simbolizeazã pe Afrodita, zeița frumuseții și a iubirii. În martie 1821, statuia ajungea la Luvru, unde a fost restauratã și expusã.
 
Muzeul din Paris este, cu siguranțã, cel mai renumit din lume, datoritã arhitecturii sale remarcabile și celebrelor opere de artã expuse.
 
Sursa foto: Wikipedia; latimesblogs.latimes.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii