Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:55 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Studentul Anului 2014“ îşi doreşte să contribuie la dezvoltarea sistemului de sănătate din România (galerie foto)

ro

21 Jan, 2015 00:00 5999 Marime text
De la voluntar la preşedinte al Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România, Radu Toader a îndeplinit într-un timp record toate rolurile şi funcţiile posibile din această organizaţie. După ce a câştigat „Medical debate on Innovation“ şi „Video Surgical Competition“ împreună cu echipa sa, în Africa de Sud, la University of Cape Town, anul trecut, acelaşi viitor medic ambiţios a izbutit  să se claseze pe locul 1 la categoria „Premiul Studentul Anului 2014“ în cadrul Galei Sănătăţii.

Ce este Societatea Studenţească de Chirurgie din România?

Societatea Studenţească de Chirurgie din România, organizaţie nonguvernamentală nonprofit, a fost înfiinţată în anul 2003, cu scopul de a dezvolta metode de pregătire practică a studenţilor din centrele universitare medicale prin intermediul evenimentelor ştiinţifice şi al workshop-urilor organizate pe diverse teme.

Care au fost rolul şi funcţia ta în această organizaţie?

Când am început să fac voluntariat în cadrul societăţii, am făcut parte din echipa de instructori pentru tehnici chirurgicale. Hotărârea am luat-o după ce participasem, cu un an înainte, la un curs de tehnici chirurgicale de bază. Echipa de instructori formată din studenţi şi medici a fost foarte deschisă şi m-a tratat cu egalitate, deşi eram unul dintre cei mai tineri. Mi-a plăcut faptul că am putut să îmi dezvolt abilităţile chirurgicale, pe lângă cele de comunicare şi de prezentare, şi să îmi recapitulez noţiunile predate la şcoală. Mă simţeam bine făcând voluntariat într-un cadru ştiinţific, ajutându-mi colegii în acelaşi timp.

În următorul an, mi-a fost propusă funcţia de Secretar General, pe care am acceptat-o cu drag. De data aceasta, am contribuit la alcătuirea echipei de instructori şi la realizarea congreselor sau a manifestărilor ştiinţifice. A fost foarte important pentru mine, un an în care am putut să experimentez legătura dintre obiectivele departamentului de conducere, din care făceam parte, şi efortul depus de echipa de voluntari.
În anul 2014, am fost ales în funcţia de Preşedinte al Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România, filiala Bucureşti. Am avut ocazia să alcătuiesc echipa coordonatoare şi să ajut la alcătuirea organigramei. Am avut parte de colegi entuziaşti, harnici şi foarte buni pedagogi. Împreună am reuşit să restructurăm organizaţia şi să atingem un anumit nivel de performanţă.

Ce tipuri de activităţi aţi desfăşurat de-a lungul anului 2014 în cadrul Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România?

În toată activitatea de până acum, am susţinut, dezvoltat şi implementat proiecte atât pentru dezvoltarea personală şi profesională a studentului medicinist, cât şi pentru dezoltarea, transparenţa şi contribuţia academică a Facultăţii de Medicină „Carol Davila”. În calitate de Preşedinte al Societăţii Studenţeşti de Chirurgie, am îndeplinit un mandat în care s-au realizat, la nivelul Filialei Bucureşti, o serie de activităţi: 17 workshop-uri de bază şi avansate a câte 24 participanţi, la care au luat parte, în total, 408 participanţi, împreună cu aproximativ 150 de voluntari; cinci sesiuni de comunicări ştiinţifice, cu o medie de 50 de participanţi pasivi şi patru activi; simulările săptămânale ale examenului de rezidenţiat, cu câte 290 de participanţi; o tabără de vară la mare, „Surgery Summer Camp“, la care au participat aproximativ 50 de studenţi români şi internaţionali; o tabără de vară la munte „Trauma Camp“, cu aproximativ 30 de participanţi, fără a-i include şi pe cei şapte instructori.

În cifre, anul universitar 2014 ar însemna 1.178 de studenţi şi de instructori care au luat parte la activităţile desfăşurate în cadrul filialei Bucureşti, dintre care 280 de membri activi cu implicare remarcabilă şi merite deosebite.

De asemenea, am încheiat parteneriat cu alte societăţi, firme şi organizaţii, pentru beneficiul dezvoltării studentului medicinist.
Mai mult decât atât, alături de doi dintre colegii mei, am avut ocazia să particip la un congres subvenţionat în Africa de Sud, la University of Cape Town, organizat de IASSS (International Association of Student Surgical Societies), unde, împreună cu echipa mea, am câştigat locul 1 la categoriile „Medical debate on Innovation“ şi „Video Surgical Competition“.

Ce fel de activităţi a organizat SSCR în Constanţşi cum au decurs?

Pentru SSCR Constanţa, 2014 a fost un an bun şi productiv, atât din punct de vedere al desfăşurării workshop-urilor, cât şi al colaborărilor roditoare cu celelalte filiale SSCR din ţară, cu Facultatea de Medicină Constanţa, cu Secţia de Chirurgie II din cadrul SCJU Constanţa, cu Asociaţia Studenţilor Medicinişti şi a Tinerilor Medici şi cu alte organizaţii nonprofit şi nu numai.

Pe parcursul anului 2014, în cadrul filialei SSCR Constanţa, s-au desfăşurat 11 workshop-uri specializate de chirurgie, atât pentru divizia de români, cât şi pentru cea de străini, în programa cărora au fost cuprinse noţiuni elementare de mică chirurgie, anastomoze intestinale şi vasculare, chirurgie plastică şi reconstructivă, realizate sub îndrumarea S.L. Dr. Costea Ovidiu Daniel. În urma acestora, au absolvit un număr aproximativ de 200 de studenţi, români şi străini.

Pe lângă cursurile practice specializate de chirurgie, SSCR Constanţa a mai realizat şi două sesiuni de  „Simulări Săptămânale ale Examenului de Rezidenţiat“, fiecare desfăşurându-se pe o durată de opt şi respectiv 15 săptămâni, la care au participat 120 de viitori absolvenţi ai Facultăţii de Medicină Constanţa.

În perioada 27 iulie - 24 august, SSCR Constanţa a organizat tabăra internaţională de chirurgie - „Surgery Summer Camp“, ediţia a opta -, în colaborare cu celelalte filiale SSCR din ţară, S.L. Dr. Costea Ovidiu Daniel, Asociaţia Studenţilor Medicinişti şi a Tinerilor Medici şi cu Facultatea de Medicină Generală - Universitatea „Ovidius“. La această tabără au participat studenţi medicinişti de la facultăţile de medicină din ţară şi din Europa.
La finele anului 2014, feedback-ul primit de la participanţi în urma workshop-urilor a întrecut aşteptările, studenţii arătându-se mulţumiţi de activităţile, de calitatea şi de profesionalismul cursurilor desfăşurate, mulţi fiind interesaţi de a se implica activ în acţiunile viitoare ale societăţii.
Pentru 2015, urmărim mărirea echipei, desfăşurarea şi diversificarea workshop-urilor specializate, încheierea de noi contracte de colaborare şi sponsorizare, în vederea realizării noilor proiecte SSCR.

De ce crezi ca ai fost clasat pe locul 1 la categoria „Premiul Studentul Anului 2014“ în cadrul Galei Sănătăţii?

Consider că activitatea internaţională a avut un impact major în procesul decizional, precum şi activităţile cu caracter editorial ştiinţific. De asemenea, o pondere semnificativă cred că a avut-o proiectul „ReSim“, ce are ca scop dezvoltarea standardului de cercetare şi îmbunătăţirea abilităţilor clinice ale studentului medicinist. Probabil acestea, alături de activităţile ştiinţifice desfăşurate în ţară, au convins membrii juriului să îmi acorde un premiu.

Care sunt următoarele ţeluri pe care ţi le-ai propus ca student şi medic rezident?

Mi-am propus să scriu o lucrare de licenţă cu o valoare ştiinţifică de impact, pe care aş dori să o public într-un jurnal medical autohton. În ceea ce priveşte examenul de rezidenţiat, vreau să mă pregătesc foarte bine, întrucât vreau să obţin un loc pe o specialitate chirurgicală şi mai ales să reuşesc să îmi tratez viitorii pacienţi corect şi eficient.

După ce îmi voi asigura un loc într-un program de rezidenţiat, sunt înclinat să mă înscriu pentru studii masterale sau doctorale şi să particip la un proiect de cercetare.

Vrei să practici medicina în folosul pacienţilor din România sau îţi doreşti să părăseşti ţara?

Am nişte sentimente contradictorii cu privire la această întrebare. Îmi doresc să capăt experienţă internaţională, dar îmi doresc şi să contribui la sistemul medical românesc. Mi-ar plăcea să practic în România şi să contribui la dezvoltarea sistemului de sănătate, deoarece cred în progresul şi în potenţialul nostru. Pe de altă parte, mi-ar plăcea să îmi continui educaţia şi să experimentez un nou sistem şi o altă abordare a pacientului undeva în Uniunea Europeană. Doresc să capăt cunoştinţe noi, complexe, într-un mediu internaţional cu o perspectivă diferită.

Momentan, planul meu este să rămân în ţară pentru primii doi ani de rezidenţiat, după care să mă înscriu în diverse schimburi de experienţă cu medici din vestul Europei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii