Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:04 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Titus Dobre, candidatul USL în Colegiul 7 Camera Deputaţilor „Privesc agricultura ca pe o prioritate naţională. Trebuie să redevenim grânarul Europei"

ro

29 Nov, 2012 02:20 3279 Marime text
interviu_dobre_-_Titus_Dobre_2.jpgSocial-democratul Mircea Titus Dobre candidează, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, pentru un mandat de deputat în Colegiul 7, din partea USL. Dobre face politica PSD din 1999 şi este, de câteva luni, consilier judeţean. Totuşi, social democratul vrea în „liga mare", vrea un mandat de deputat în Parlamentul României.

Deşi sunteţi membru PSD încă din 1999, sunteţi una dintre figurile noi ale politicii constănţene. De doar câteva luni consilier judeţean USL, aţi decis să mai faceţi un pas şi să candidaţi pentru un mandat de parlamentar. De ce?

E extraordinar că USL atrage tineri în echipa sa. Aşa este, sunt în politică de când aveam 20 de ani, am început, cum se spune, de jos. Am făcut până acum, poate, munca cea mai grea. Orice candidat valabil are în spate o echipă de excepţie, politica presupune să lucrezi la comun, să ai încredere în oamenii din spatele tău, să te bazezi pe ei, pe experienţa lor, să ţii cont de sfatul lor. Am făcut câteva campanii împreună cu PSD, am învăţat multe despre relaţia cu oamenii, despre cum trebuie organizată o campanie electorală şi iată că a venit şi rândul meu să fiu promovat, să am propria echipă împreună cu care să duc la nivel naţional proiecte reuşite de la Constanţa: locuinţele pentru tineri, locuinţele sociale pentru oameni sărmani, programe precum „Consumaţi produse româneşti" sau cel de împădurire şi plantare a perdelelor forestiere care apără România de secetă, preluarea şi repunerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii de către consiliile judeţene. E timpul ca toţi românii să poată mânca legume şi fructe sănătoase produse în ţara lor, iar producătorii de la sate să fie încurajaţi să înceapă propria afacere, aşa cum face CJ Constanţa. Funcţia de consilier judeţean a fost o rampă de lansare, a făcut posibil contactul cu aceste proiecte pe care acum mă gândesc ce bine e să le transferăm la nivel naţional, dacă la Constanţa se poate, se poate în toată România.

Pe ce mizaţi în această campanie?

V-am spus. În primul rând pe echipă, pe proiectele care au prins viaţă la Constanţa şi care, dacă vor fi transpuse la nivel naţional, vor schimba faţa României. Mizez pe faptul că românii s-au săturat să fie înşelaţi de politicieni care i-au minţit, că a venit timpul ca Parlamentul şi Guvernul să lucreze din nou în folosul şi în interesul cetăţenilor, care au fost uitaţi de politicienii fostei guvernări.

Vă cunoaşteţi contracandidaţii? Ce părere aveţi despre ei?

Mă interesează în primul rând ce pot face eu, cu echipa noastră de la USL, pentru oamenii din Constanţa, Valu lui Traian şi din toată ţara. Nu ne preocupă ce poate sau nu poate demonstra alt contracandidat. Ceea ce e indubitabil, o spun fără falsă modestie, la acestă oră, suntem singura echipă, la nivel de ţară, care poate funcţiona coerent. După alegeri, vom putea astfel să ne şi ţinem de promisiuni, nu să venim cu scuze că am vrut, dar n-am putut.

Colegiul dumneavoastră este, cu excepţia comunei Valu lui Traian, un colegiu urban. Care sunt cele mai stringente probleme pe care le-aţi identificat în colegiul dumneavoastră, în Constanţa? Dar în localitatea Valu lui Traian?

Mă implic deja de ani buni în problemele oamenilor, constănţenii din colegiul 7 mă cunosc de la campaniile precedente, am mers din casă în casă, prin cartiere, prin pieţe, am avut întâlniri cu sindicatele din diverse ramuri, cu proprietarii şi administratorii de asociaţii de locatari. Am plantat pomi la Valu pe o suprafaţă de 30,7 ha şi am ridicat un solar în curtea unui localnic, împreună cu senatorul Alexandru Mazăre şi cu primarul Mitroi. Principalele probleme ale oamenilor sunt cele legate de pensiile care trebuie reaşezate, salariile care trebuie reîntregite în raport cu inflaţia şi de investiţiile pentru locuri de muncă. Avem deja în echipa USL proiectele legate de port, turism, agricultură, sănătate şi învăţământ pe care suntem nerăbdători să le punem în aplicare.

Începând din 2014, vor putea fi accesate fonduri europene pentru sistemul de irigaţii. Sistemul de irigaţii din Dobrogea, respectiv din judeţul Constanţa, a fost, mai ales în ultimii ani, lăsat să se degradeze, devenind inclusiv o pradă uşoară pentru hoţi. Este refacerea acestui sistem o prioritate pentru dumneavoastră?

Dacă vă amintiţi, în august, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a venit la Constanţa pentru a verifica starea culturilor afectate de secetă. Preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, l-a însoţit şi împreună au inspectat terenurile agricole din judeţ. Atunci ministrul a anunţat un program prin care sistemul de irigaţii va trece din subordinea statului în cea a CJC. Aceasta este o solicitare mai veche a lui Nicuşor Constantinescu, care, odată aprobată, ar duce la elaborarea unui amplu program de reabilitare a reţelelor de irigaţii. Deci, iată cum înţelegem noi, cei din echipa USL, să ne facem treaba. Sistemul de irigaţii este deja o prioritate pentru noi, iar atragerea de fonduri de la UE pentru repunerea lui în funcţiune e chestiune de câteva luni. După alegeri vom începe imediat să ne ocupăm de asta. Este ştiut că CJC este fruntaş în atragerea de fonduri europene. Instituţia constănţeană a atras până acum 98% din fondurile pe care le-a avut la dispoziţie, în timp ce Guvernul Boc a reuşit doar un jalnic procent de 6%.

Ce loc ocupă agricultura în agenda dumneavoastră de posibil deputat de Constanţa?

Privesc agricultura ca pe o prioritate naţională. Trebuie să redevenim grânarul Europei. Avem potenţial şi e păcat să nu-l exploatăm. Vrem să împădurim România! Numai în noiembrie USL a plantat 26 de milioane de puieţi în toată ţara. Vom extinde plantările şi în anii următori, cu prioritate în zonele expuse la inundaţii, alunecări de teren şi înzăpeziri. Susţinem realizarea gratuită a cadastrului pentru toate terenurile agricole. Susţinem dublarea primei pentru vânzarea terenurilor agricole, la 400 euro/ha (sau circa 20% din valoarea de piaţă). Ne dorim să dezvoltăm sectorul de producţie ecologică. Acestea sunt problemele care mă preocupă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii