Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ana Marcu - „Populismul şi măsurile fără substanţă vor fi sancţionate la vot”

ro

28 Nov, 2016 00:00 3807 Marime text
Candidatul PNL la Camera Deputaţilor Ana Marcu este membru al Partidului Naţional Liberal încă din anul 1990. Se regăseşte pentru prima oară pe listele PNL pentru Parlamentul României, după ce, în perioada 2012-2015, a fost consilier local municipal în cadrul CLM Constanţa. Consideră că România are nevoie de o clasă politică nouă, responsabilă, aşa cum are nevoie ca fiecare cetăţean să îşi înţeleagă drepturile şi să participe, alături de clasa politică, la schimbarea lucrurilor în mai bine.
 
Constănţenii se confruntă cu foarte multe probleme şi poate cel mai mult „visează” să fie sănătoşi şi să primească salarii precum în Cluj sau la Timişoara. Doamna Ana Marcu, sunteţi în politică din anii '90. De ce la noi la Constanţa nu s-a putut niciodată nimic?
Ana Marcu: Ar fi total nedrept să spun că la noi în Constanţa nu s-a putut nimic, niciodată. Ar însemna să nu ţin cont de rezultatele firmelor şi oamenilor care au contribuit în mod direct la dezvoltarea acestui oraş. Mediul privat este cel care a mişcat economia Constanţei.
 
Pe de altă parte, percepţia că la noi în Constanţa nu s-a putut nimic niciodată există şi se bazează pe activitatea administraţiei locale. Din câte îmi aduc aminte, chiar înainte de alegerile locale, actualul primar a fost interesat de un diagnostic asupra serviciilor oferite de Primăria Constanţa. În acest sens, a propus un amendament la buget - o cheltuială de aproximativ 30.000 de euro pe un studiu care ar fi trebuit să releve problemele Primăriei. Ulterior alegerilor locale, niciun reprezentant al administraţiei locale PSD nu a mai simţit nevoia să facă publice rezultatele acestui studiu - dacă acesta a fost efectuat. Este un simplu exemplu al lipsei de transparenţă, dar şi al lipsei de analiză şi hotărâre din partea administraţiei locale pentru schimbarea unei percepţii care ne afectează pe noi, constănţenii.
„Ca să poţi contribui la îmbunătăţirea legislaţiei, trebuie să ai experienţă şi expertiză”
Locuri de muncă bine plătite înseamnă şi investitori care să le creeze. Şi legislaţia o fi de vină, dar şi lipsa de preocupare a autorităţilor, aş merge chiar până la indolenţă. Cum îşi propune PNL să schimbe aceste metehne?
Ana Marcu: Investitorii sunt oameni pragmatici care înţeleg să implementeze proiecte investiţionale, în condiţiile în care ştiu la ce să se aştepte. Au nevoie de infrastructură, au nevoie de anumite facilităţi fiscale în perioada investiţională şi au nevoie de forţă de muncă calificată. Există reglementări prin aplicarea cărora putem dezvolta zona investiţională. Mă refer la Legea nr. 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale - lege care a putut fi aplicată cu succes de anumite administraţii locale interesate de bunăstarea comunităţii. Nu este cazul Constanţei, din păcate. Pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale există situaţia distribuţiei pe judeţe a parcurilor industriale constituite conform legii la data de 12.02.2016. Două judeţe mi-au atras atenţia: Constanţa, cu un singur parc industrial, cel de la Mangalia şi Teleorman, cu zero parcuri industriale.
 
Aminteaţi la începutul acestui interviu de Cluj. Clujul a dezvoltat nouă parcuri industriale, iar Braşovul are zece. În astfel de rezultate constă priceperea unei administraţii locale. La nivel naţional, Partidul Naţional Liberal are în programul de guvernare măsuri clare pe toate cele trei domenii. Dacă ne referim la infrastructură, avem în vedere finalizarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare aferente Coridorului IV European (Proiectul prioritar 22 Curtici - Simeria - Sighişoara - Braşov - Bucureşti - Constanţa).
 
În privinţa facilităţilor fiscale, acestea sunt deja prevăzute în Legea 186/2013. În plus, Partidul Naţional Liberal va acţiona în sensul reducerii presiunii fiscale pe forţa de muncă - mai pe înţeles, vom reduce CAS, prin aplicarea generalizată a cotei unice. În ceea ce priveşte forţa de muncă calificată, aici aş face referire la o măsură a Guvernului Cioloş, potrivit căreia angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 900 de lei. Această măsură face parte din Planul Naţional de Mobilitate, prin care se încurajează investitorii locali să-şi atragă personal calificat şi din alte zone.
Activitatea dvs. profesională vizează sfera economică. Cum puteţi contribui la îmbunătăţirea legislaţiei într-un domeniu, la ce modificări v-aţi gândit?
Ana Marcu: Ca să poţi contribui la îmbunătăţirea legislaţiei, trebuie să ai experienţă şi expertiză. Atât eu, cât şi colegii mei aflaţi pe listele Filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal suntem oameni cu cariere profesionale solide şi rezultate bune în domeniile noastre de activitate. Eu m-am format ca profesionist în domeniul financiar-bancar. De-a lungul carierei, provocările cele mai însemnate au venit din partea agenţilor economici ale căror solicitări necesitau cunoştinţe solide de analiză economică şi înţelegerea specificului fiecărei activităţi desfăşurate. Toată experienţa şi cunoştinţele dobândite mă vor ajuta cu siguranţă în primul rând în abordarea coerenţei legislative, apoi în simplificarea acesteia (mult solicitată de către fiecare contribuabil, fie că vorbim de companii, fie că vorbim de persoane fizice). Pe de altă parte, mă gândesc la susţinerea şi implicarea în promovarea unei reglementări cu impact major, cum ar fi cea de reducere a presiunii fiscale pe forţa de muncă.
„Schimbarea o putem face doar împreună. Veniţi şi votaţi Partidul Naţional Liberal!”
Cum decurge această campanie electorală? Ce spun oamenii? Ce probleme reclamă?
Ana Marcu: Am semnale pozitive, ceea ce mă bucură, dar în acelaşi timp mă şi responsabilizează. Lumea se schimbă, oamenii sunt din ce în ce mai atenţi la proiectele partidului din care fac parte şi sunt din ce în ce mai hotărâţi să penalizeze hoţia şi lipsa de performanţă. Din discuţiile cu oamenii, mă aştept ca populismul şi măsurile fără substanţă să fie sancţionate la vot. Referitor la problemele pe care le reclamă, acestea sunt diverse. De la preţul gigacaloriei şi lipsa trotuarelor, la dezvoltarea imobiliară haotică a Constanţei, la pensiile mici şi lipsa locurilor de muncă. Oamenii aşteaptă de la viitorii parlamentari să lucreze în slujba cetăţeanului şi să nu-şi mai voteze pensii speciale, aşa cum au făcut parlamentarii PSD.
Să vorbim şi despre Constanţa! Care este prima problemă pe care vă gândiţi să o rezolvaţi pentru judeţul nostru din postura de deputat?
Ana Marcu: Din postura de deputat, pot să contribui la rezolvarea unor probleme specifice nu numai Constanţei. Concret: legea salarizării unitare prevăzută în programul de guvernare liberal este o măsură care ar crea ordine în sistemul bugetar (existent şi în Constanţa), echitate şi valorizarea performanţei. Aplicarea acestei legi ar determina ca la sfârşitul anului 2020 salariul mediu brut din economie să depăşească pragul de 4.000 de lei.
Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor dvs., electoratului liberal?
Ana Marcu: Aş transmite fiecărui contribuabil onest, plătitor de impozite şi taxe că, personal, mă identific cu ei, că le cunosc deziluziile şi aşteptările, dar că acum e momentul să aibă încredere şi să voteze Partidul Naţional Liberal. Noi, cei aflaţi la prima candidatură, vă îndemnăm să fiţi alături de noi şi să ne votaţi. Suntem oameni care ne-am clădit carierele prin muncă şi respect faţă de valori. Schimbarea o putem face doar împreună. Veniţi şi votaţi Partidul Naţional Liberal!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii