Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cercul Militar Constanța va fi restaurat și consolidat! Primăria a emis Certificatul de Urbanism

ro

13 Oct, 2016 00:00 4362 Marime text
După ani în care s-a degradat treptat, odată cu trecerea timpului, Cercul Militar din Constanța va cunoaște și vremuri mai bune. Asta pentru că Primăria Muncipiului Constanța a emis Certificatul de Urbanism nr. 3039 privind proiectul „Consolidare, reparații capitale și restaurare Pavilionul A Cercul Militar din Cazarma 2500 Constanța“, proiect inițiat de Unitatea Militară 02542 Focșani. Clădirea de pe strada Traian nr. 29 din Constanța ar trebui să fie restaurată și consolidată în 24 de luni, potrivit documentului eliberat de Primăria Constanța.

Istoria clădirii Cercului Militar Constanța

În timpul administrației turcești, Prefectura Constanța sau Kiustenge, funcționa pe locul unde astăzi există Liceul „Mihai Eminescu". Tot în acest conac s-a instalat și primul prefect român al Constanței, Remus Opreanu, în anul 1878, după ce Dobrogea a fost alipită Regatului roman, ca urmare a Războiului de Independență.

În anul 1882, conacul moștenit de la turci a fost mistuit de un incendiu. Rămasă fără prefectură, administrația românească a început să-și pună problema construirii unui sediu adecvat pentru ridicarea unui Palat Administrativ la Constanța, astăzi sediul Cercului Militar. Piatra de temelie a construcției a fost pusă pe 17 august 1903, în prezența ministrului Dimitrie Sturza și a altor personalități locale și din Capitală. Construcția clădirii a durat aproape 3 ani, pe 1 februarie 1906 fiind făcută recepția definitivă a clădirii. 

Potrivit site-ului bazanavala.ro, din anul 1949, Cercul Militar Constanța îndeplinește rolul de Casă de cultură a armatei, impunându-se de-a lungul timpului în topul instituțiilor de acest fel din țară. A desfășurat o activitate prodigioasă în slujba cadrelor militare active, a veteranilor, a rezerviștilor, a familiilor acestora, pentru militarii în termen, elevii și studenții militari. Cercul Militar a evoluat permanent devenind o instituție cu preocupări plurivalente în educația oamenilor din armată, și nu numai.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii