Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surprize, surprize. „Înscris cu caracter secret” Ce au găsit procurorii DNA în punga din plastic a fostului secretar Valentin Preda

ro

06 Jun, 2013 00:00 3318 Marime text
DNA precizează că Preda, fostul secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informaţii confidenţiale şi secrete de stat

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie continuă cercetările specifice în dosarul în care Răducu Valentin Preda, din Constanţa, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, este acuzat de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie, şi de infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat. Conform magistraţilor, din procesul-verbal întocmit la data de 19 februarie, zi în care Răducu-Valentin Preda a fost audiat mai multe ore la DNA, reiese că fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a fost depistat în timp ce intra în sediul Ministerului Dezvoltării Regionale „având asupra sa, într-o pungă din plastic, aparatul foto ce conţinea fotografiile unui înscris cu caracter secret, aparat restituit în seara anterioară(....)”.

Mai mult decât atât, deşi în cauză se susţine de către Parchet General al României că Răducu Valentin Preda ar fi comis şi infracţiunea de luare de mită, prevăzută de articolul 254, alineatul 1 Cod Penal, cu referire la art. 6 din Legea 78/2000, la dosarul prezentat Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care a decis ridicarea interdicţiei lui Preda, nu se află, potrivit surselor noastre, nicio probă în acest sens. „Singurul volum de urmărire penală înaintat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA vizează infracţiunile prev. de art. 26 rap. la art. 12 lit.b din Legea 78/2000 (n.r. privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie) şi art. 169 (n.r. Divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului) al. 2 şi 4 C.p. (n.r. personalitatea legii penale), pentru care s-a dispus iniţial măsura obligării de a nu părăsi localitatea Bucureşti”, după cum susţin şi magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Alături de Preda este cercetat şi Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acesta este suspectat de folosire, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii, de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului şi de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie.

Ofiţer de poliţie judiciară, cercetat de colegi 

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2012 - 18 februarie 2013, „învinuitul Manolachi Dan Emil, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară angajat la Direcţia Naţională Anticorupţie, a transmis unor persoane neautorizate informaţii confidenţiale şi date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuţiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la DNA”. „În acelaşi interval de timp, cu ajutorul lui Manolachi Dan Emil, învinuitul Preda Răducu-Valentin, secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informaţii confidenţiale şi secrete de stat conţinute în dosare penale aflate în instrumentare la DNA, pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său”, au conchis procurorii Anticorupţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii