Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAIUL TRAFICANTILOR DE DROGURI

ro

24 Apr, 2003 00:00 6421 Marime text

O retea de cinci dealeri de marijuana a fost anihilata la Constanta * Procedeul folosit de traficanti implica uzitarea serviciilor postale bucurestene, precum si a celor ale soferilor de pe microbuzele de linie Bucuresti - Constanta * Politistii constanteni trec sub tacere prinderea celor cinci deoarece se pare ca sunt pe cale sa captureze un important dealer de droguri * Un bilant al traficului de droguri pe anul trecut, efectuat de ofiterii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta, scoate in evidenta faptul ca anul 2002 a fost un an greu pentru ofiterii acestei institutii * Cotidianul nostru va prezinta harta orasului cu locurile unde se vand si unde se consuma droguri

De mai bine de un an de zile, o retea de traficanti de droguri actiona intre Bucuresti si Constanta folosind metoda comisionarului. Existand informatii despre acest trafic, ofiterii Biroului Antidrog din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate Bucuresti, in colaborare cu omologii lor din Constanta au actionat in consecinta, reusind sa prinda cinci indivizi suspectati de trafic de marijuana. Dintre cei cinci, Daniel Florescu, de 25 de ani, si Ciprian Padure, de 35 de ani, au domiciliile in Bucuresti si sunt fara ocupatie, iar Traian Mitrofan, de 24 de ani, Bogdan Maganu, de 24 de ani, si Bogdan Velea, de 27 de ani, sunt din localitatea Mangalia. Procedeul de traficare a "marfii" folosit de acestia este destul de ingenios, constand in trimiterea de sume de bani prin mai multe oficii postale din Bucuresti, niciodata de doua ori consecutiv la acelasi oficiu, iar marfa era livrata de bucuresteni prin intermediul soferilor de microbuze de pe cursele regulate Bucuresti -Constanta si retur. Urmarind acest procedeu, marti seara a fost trimis la Constanta un plic cu o cantitate de un gram de marijuana, pentru care a fost platita suma de 400.000 de lei. Se pare ca traficantii mirosisera ca sunt urmariti, asa ca au evitat sa tranzactioneze o cantitate mai mare. Cei cinci au fost prinsi dupa ce au fost lasati de ofiterii antidrog sa plaseze si, totodata, sa ridice marfa de la microbuz. Dupa ce au fost prinsi, politistii au efectuat, pe baza de mandat, un control la domiciliile acestora. La domiciliul lui Daniel Florescu din Bucuresti au fost gasite doua plicuri continand mai multe grame de marijuana. Toti cei cinci sunt cercetati, in stare de libertate, pentru trafic si detinere de substante halucinogene. Ciudat este ca, atunci cand am dorit confirmarea acestei actiuni, ofiterii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate Constanta, Serviciul Antidrog, au negat existenta unei astfel de actiuni. Datele pe care le-am obtinut ne-au parvenit din partea Inspectoratului General al Politiei din Bucuresti. Responsabilii bucuresteni de activitatea Serviciului Antidrog nu au stiut sa ne spuna de ce constantenii pastreaza tacerea in jurul acestui fapt. Totusi, din surse confidentiale am aflat ca, de fapt, ofiterii Antidrog Constanta sunt pe urmele unei alte filiere de traficanti de droguri care ar fi avut legaturi stranse cu cei depistati marti, unele informatii obtinute de la acestia urmand sa fie folosite pentru capturarea unui dealer local de droguri.

Marii traficanti de droguri sunt conectati la reteaua Dobrogea

Un bilant al traficului de droguri pe anul trecut, efectuat de ofiterii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta, scoate in evidenta faptul ca anul 2002 a fost un an greu pentru ofiterii acestei institutii. Citand din acel raport de bilant, retinem faptul ca anul trecut au fost cercetate nu mai putin de 121 de persoane suspecte de trafic si consum de stupefiante, dintre acestea 66 fiind puse sub invinuire, iar 14 au fost arestate. In aceeasi perioada de timp, au fost confiscate aproximativ 40 de kilograme de rezina de canabis, 2.524 kilograme de canabis, 2.243 bucati pastile ecstasy, 74.364 capsule de efedrina si pseudoefedrina, 29 de fiole de morfina, 86 de fiole de mialgin si multe alte asemenea substante stupefiante. Pentru anul acesta, insa, situatia se arata a fi mult mai complicata deoarece, in cele numai patru luni cate s-au scurs de la inceputul acestui an, au fost descoperite cantitati importante de stupefiante, incepand de la ordinara canepa si terminand cu cocaina sau heroina.

Retrospectiva primelor patru luni

Lucratorii Punctului de Trecere a Frontierei Negru Voda au depistat, lunile trecute, intr-un autotren inmatriculat in judetul Alba, peste 150 de kilograme de heroina. Marfa urma sa treaca granita spre Ungaria si era ascunsa intr-un container secret, construit, destul de ingenios, in platforma camionului. Cele peste 150 de kilograme proveneau din Turcia. Aceasta a fost cea mai mare captura de heroina din ultimii ani descoperita la punctele de trecere a frontierei din Dobrogea. La perchezitia efectuata in apartamentul inchiriat de doi tineri constanteni au fost descoperite 45,15 grame de marijuana. Politistii au stabilit ca drogul a fost adus de unul dintre acestia, respectiv de Octavian Grosu, care a intrat in Romania pe data de 10 martie, prin Punctul Politiei de Frontiera Oancea. Au mai fost retinuti in acelasi caz si Augustin Munteanu, Sebastian Marian Alexandru, deoarece acestia detineau asupra lor 7,33 grame de canabis, 21 de pastile fortral, 0,39 grame de rezina de canabis, precum si o jumatate de pastila de rohypnol, toate aceste stupefiante fiind detinute pentru consum propriu. Lucratorii din cadrul Punctului Politiei de Frontiera de la Negru Voda au depistat, in noaptea de 9 spre 10 aprilie, intr-un autotren, 174 de kilograme de heroina. In urma verificarilor marfurilor, reprezentand baxuri cu detergenti in pungi de cate 400 grame, in circa 20 de baxuri de astfel de detergenti s-au descoperit calupuri cu heroina de diverse forme, cantitatea totala fiind de 174 de kilograme de heroina. Toate aceste evenimente nu fac altceva decat sa argumenteze ideea ca orasul Constanta este, fara indoiala, un important nod de tranzit al transporturilor international de droguri, figurand deja in schemele celor mai importante carteluri internationale de droguri.In municipiul Constanta exista un numar destul de mare de locatii unde, din punctul de vedere al unor ofiteri din cadrul Biroului Antidrog Constanta, se consuma si chiar se comercializeaza stupefiante. Printre acestea se numara cluburi de noapte ca Megalos, New Orleans, Velvet, Office, No Problem, Kudos, XXL, OXXO si La Mania. In aceste locatii se consuma, de regula, droguri ieftine si usoare, dar uneori pot fi observate persoane care "trag" si marfa mai tare. Orientativ, o tigara de marijuana costa in jur de 150.000 de lei, o pastila de amfetamina ajunge la 250.000-300.000 lei, iar o fiola de fortral poate fi cumparata cu 50.000 de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii