Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii DIICOT în Bucureşti şi Ilfov. Suspecţii ar fi făcut sute de tranzacţii frauduloase de peste 500.000 de dolari

ro

22 Mar, 2017 11:32 2567 Marime text
Procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate  Buzău au efectuat astăzi, 22.03.2017 un număr de 11 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuate de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
 
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada ianuarie 2013 - februarie 2017 pe raza municipiului Bucureşti s-a constituit un grup infracţional organizat format din 11 suspecţi, grup la care ulterior au aderat şi alte persoane, şi care a avut ca scop săvârşirea mai multor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice.
 
Potrivit anchetatorilor, activitatea infracţională a constat într-o primă etapă în identificarea, procurarea și deținerea a numeroase adrese de e-mail aparţinând unor titulari din străinătate, urmată de clonarea paginilor web a mai multor unități bancare din străinătate şi transmiterea paginilor clonate sub forma de mesaje electronice tip ”spam” către adresele de e-mail deținute.
 
Ulterior, membrii grupului procedau la fraudarea aplicațiilor de internet banking ale persoanelor care accesau paginile respective generând astfel transferuri frauduloase de numerar printr-un  sistem de transfer rapid de bani, către conturi bancare controlate de către  grupul infracțional.
 
Pentru a putea retrage sumele transferate, membrii grupului ar fi racolat mai multe persoane de pe raza municipiului Buzău și București în vederea deschiderii de conturi bancare la anumite unităţi bancare si utilizarea acestora la retragerea sumelor de bani transferate.
 
S-a reţinut că în perioada infracţională, suspecţii au efectuat un număr de 464 transferuri frauduloase în valoare totală de 504.196,14 USD, arată anchetatorii.
 
În cauză, procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău au instituit măsura sechestrului asigurător asupra a două apartamente aparţinând liderului grupării infracţionale precum şi asupra a 4 autoturisme apartinând celorlalţi membri ai grupului.
 
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău urmează să fie audiaţi un număr de 9 suspecţi. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Bucureşti şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
 
„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie“, se arată în comunicatul DIICOT.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii