Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
13:56 23 05 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Dezbatere publică privind noul PUZ al mall-ului din Parcul Tăbăcărie City Park Mall, o „bombă capitalistă“?! (galerie foto)

ro

18 Sep, 2015 00:00 3448 Marime text
NEPI Five Property Development SRL a anunţat intenţiile de extindere a actualului mall din Parcul Tăbăcărie încă de acum câteva zile. Potrivit reprezentanţilor fondului african de investiţii NEPI, „City Park Mall depune cerere de PUZ care are în vedere anularea planurilor iniţiale ale foştilor proprietari şi realizarea lucrărilor de supraetajare a parcării existente“.

În perioada 7 septembrie - 2 octombrie, se derulează o serie de consultări preliminare, iar la final se va elabora un Raport al informării şi consultării publicului, ce va fi publicat pe site-ul Primăriei Constanţa, la secţiunea Dezbateri publice urbanism.
Dezbaterea publică a PUZ-ului ce vizează, în fapt, supraetajarea parcării existente a avut loc ieri, în sala de ședinţe „Remus Opreanu“ din cadrul Palatului Administrativ - Consiliul Judeţean Constanţa. La dezbatere au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai „vecinilor limitrofi“ - Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), Administraţia Bazinală a Apelor Dobrogea - Litoral (ABADL), SC RAJA SA şi Congaz -, ai ONG-urilor şi ai presei.
„Cererea de PUZ înaintată de NEPI are în vedere pentru City Park Mall restrângerea proiectului, prin renunţarea la înălţarea celor două turnuri de 24 de etaje, dar şi asigurarea mai multor locuri de parcare prin supraetajarea parcării existente cu acces din strada Soveja. Dezvoltarea mall-ului se face doar pe suprafaţa perimetrului existent, urmând ca în zona extinderii parcarea să se dezvolte pe mai multe niveluri, din care nivelul doi va fi complet ocupat de parcare, iar pe celelalte niveluri se vor aloca cât mai multe locuri posibile“, se mai menţiona într-un comunicat emis de cei de la NEPI.

Potrivit planurilor propuse de elaboratorul PUZ-ului, SC Isacov & Asociaţii Birou de Arhitectură SRL, zona de extindere propusă va avea în total şase nivele: „S+P+3+4E şi parcare supraetajată“. Practic, noua aripă a mall-ului se va ridica în şi deasupra actualei parcări subterane, scopul investitorului fiind acela de a creşte numărul locurilor de parcare de la 872 la 1.733, deoarece „Constanţa duce o disperată lipsă de locuri de parcare“.
La dezbatere au participat: Georgiana Soare, coordonator proiect din partea Primăriei Constanţa, Alexandra Popescu, din partea SC RAJA SA, Maria Popescu, din partea CJC, arhitectul Andrei Sorin Chivu, avocatul Stelian Cristian Ion, Suzana Carp şi Vasile Bîtlan, de la Eco Dobrogea, Sorin Belu, de la Asociaţia „Baricada Verde“, iar din partea investitorului, Camelia Ganga, director de marketing, şi Adrian Boca, project manager.

O întrunire obligatorie

Conform prevederilor legale în vigoare, orice investitor este obligat să organizeze dezbateri publice în cadrul cărora să prezinte ce are de gând să realizeze şi cum va influenţa investiţia sa mediul înconjurător şi comunitatea. Deşi, ieri, constănţenii aveau posibilitatea de a-şi exprima un punct de vedere referitor la această investiţie, participarea a fost aproape insesizabilă. Prezent în sală, avocatul Stelian Cristian Ion a criticat faptul că dezbaterea a fost programată în timpul săptămânii şi la o oră la care constănţenii se află la serviciu. Pe lângă acest aspect, trebuie semnalat şi faptul că Mihai Iascov, arhitect şi urbanist, a făcut o prezentare a PUZ-ului într-o manieră pur tehnică, greu de înţeles de către persoanele neavizate, imaginile şi un scurt filmuleţ ce au fost prezentate putând constitui o oarecare „traducere“.
Una peste alta, deşi subiectul dezbaterii a fost reprezentant de intenţia investitorului de a supraetaja parcarea existentă, cei prezenţi în sală au putut afla şi alte aspecte privind dezvoltarea City Park Mall, asigurarea spaţiilor verzi sau a accesibilităţii la mall, ceea ce presupune apariţia a două noi sensuri giratorii, resemaforizarea zonei şi reamenajarea staţiilor auto.

„Aceste dale înierbate sunt o găselniţă, un artificiu“

Avocatul Stelian Cristian Ion a profitat de ocazie şi a subliniat că localnicii sunt foarte interesaţi de acest proiect, terenul ce a aparţinut cândva comunităţii fiind şi în prezent obiectul unui proces penal aflat în faza de judecată.
„Constănţenii au o frustrare mare din cauza faptului că singurul parc adevărat a fost ciuntit. Ne-am obişnuit cu construcţia, nu spunem că ne-am fi dorit-o, dar, după 2013 - 2014, au apărut tendinţe de a se extinde. (…) Nu trebuie să uitaţi că acela a fost un parc şi ar trebui să se integreze în acest proiect. Abia s-a început lucrarea la o extindere şi se doreşte alta. De ce nu s-a avut în vedere un plan iniţial coerent? Aceste extinderi succesive dau impresia că se acaparează, centimetru cu centimetru, absolut tot terenul…“, a afirmat avocatul.
 
De asemenea, el a precizat că problema spinoasă a proiectului o reprezintă spaţiile verzi. Deşi cei de la NEPI au prezentat imagini ce cuprind spaţii verzi generoase şi zone cu dale înierbate, avocatul constănţean nu s-a lăsat impresionat. „Spaţiile verzi sunt foarte generoase, dar lipsesc cu desăvârşire. Aceste dale înierbate nu sunt decât un artificiu pentru a bifa o condiţie obligatorie pentru trecerea PUZ-ului prin Consiliul Local. Dacă noi considerăm că un metru pătrat de dale înierbate echivalează cu un metru de spaţiu verde, nu mai are sens nicio discuţie (…) Aceste dale înierbate sunt doar o găselniţă.(…) Mă întreb pentru cine va fi acea terasă verde amenajată ca spaţiu verde, probabil pentru păsările cerului… Un spaţiu verde pe acoperiş mi se pare inutil şi este imposibil de verificat starea acestuia“, a punctat avocatul.
Dar cum reprezentanţii NEPI au amintit că tema dezbaterii era de fapt supraetajarea parcării, Cristian Ion nu a ratat ocazia de a replica: „Puneţi accentul pe parcări, dar omiteţi să vorbiţi de construcţia care se apropie foarte mult de buza lacului.“
De altfel, în procesul-verbal întocmit la finalul dezbaterii şi semnat de toţi invitaţii, reprezentantul Consiliului Judeţean Constanţa, Maria Popescu, a menţionat: „Lipsesc arborii din proiect.“ Asta în timp ce reprezentanţii ONG-urilor au solicitat garanţii că spaţiile verzi vor ocupa 28.731,88 de metri pătraţi.

Repulsie şi dezamăgire

Dezamăgit, după cum a afirmat, deoarece nu s-ar respecta reglementările legale referitoare la asigurarea spaţiilor verzi, şi nici suprafaţa alocată proiectului iniţial, avocatul a mai sesizat un „amănunt“. El a semnalat că, deşi actualul PUZ nu mai prevede construirea celor două turnuri cu câte 24 de etaje în care urmau să fie amenajate apartamente şi camere de hotel, investitorii nu au renunţat la funcţiunea de locuinţe şi hotel, iar pe viitor nu este exclus să solicite aprobarea unui nou PUZ pe tema respectivă. „Putem renunţa la funcţiunile de locuinţe şi hoteluri care erau trecute în vechiul PUZ aprobat de Consiliul Local Municipal Constanţa“, a afirmat project manager-ul Adrian Boca.
Arhitectul Andrei Sorin Chivu, un alt cetăţean interesat de soarta vechii cetăţi tomitane, cu speranţa că mentalitatea concetăţenilor săi şi a autorităţii locale se va schimba, a recunoscut că are un sentiment de repulsie faţă de acest obiectiv. Conştient că orice investitor vine să facă bani, apoi pleacă, dar constănţenii rămân şi suportă consecinţele, Chivu este de părere că „extinderea mall-ului este un rău şi mai mare“, iar construirea acestui obiectiv a catalogat-o drept „o bombă capitalistă integrată în inima oraşului“. „Discutăm nişte date tehnice, dar pierdem din vedere contextul în care acest obiect a fost integrat. Nu trebuie să fii arhitect ca să îţi dai seama că nu avea ce căuta acolo. Dumneavoastră aveţi o direcţie - de a dezvolta o afacere, veniţi aici, faceţi bani, plecaţi. Noi trăim în oraşul acesta. Acest corp nu avea ce căuta în parc. Noi integrăm o bombă capitalistă în condiţiile în care toţi elevii din Constanţa aproape habar nu au de Mozaicul roman şi visează la all inclusive în Turcia“, a punctat tânărul arhitect Andrei Chivu.

Schimbări pentru accesibilitate

Extinderea mall-ului din Parcul Tăbăcărie va presupune modificări şi în ceea ce priveşte accesul rutier. Aşa se face că PUZ-ul ce va fi supus aprobării Consiliului Local Municipal Constanţa presupune construirea a două noi sensuri giratorii, resemaforizarea zonei şi, nu în ultimul rând, reamenajarea staţiilor de autobuz.
Imaginile prezentate în cadrul dezbaterii au confirmat faptul că, spre exemplu, pe bulevardul Soveja, la aproximativ 200 de metri de sensul giratoriu existent la intersecţia cu strada Primăverii, va apărea un alt sens giratoriu care va permite intrarea în parcarea de la City Park Mall. Nici aceste noi informaţii nu i-au încântat pe cei câţiva constănţeni prezenţi în sală, ei susţinând că „aşa se încurajează traficul rutier şi un stil de viaţă nesănătos“.

Efectele dezbaterii?

Dezbaterea publică s-a organizat, dar care a fost rolul ei şi care vor fi efectele concrete nimeni nu ştie să spună. „A fost o dezbatere cu participarea din partea Primăriei Constanţa a unui staff aproape inexistent. O singură doamnă de la Biroul de Urbanism este o reprezentare foarte firavă pentru o problemă extrem de gravă pentru oraş… Dacă dânşii (n.r. referire la cei de la NEPI) cer locuri de parcare în plus, este momentul ideal ca să insistăm asupra dezvoltării infrastructurii de transport în comun“, a afirmat arhitectul Andrei Chivu. Acesta a mai declarat că se va adresa în scris reprezentanţilor Primăriei Constanţa, va solicita noi dezbateri şi va merge în audienţă la viceprimarul Decebal Făgădău sau la alte persoane abilitate să acţioneze.

De cealaltă parte, Camelia Ganga, director de marketing al NEPI, a asigurat că această dezbatere nu a fost organizată în zadar. „Cu siguranţă vom ţine cont de recomandările ONG-urilor şi ale cetăţenilor din Constanţa. Deja am avut şi avem întâlniri informale cu mare parte dintre ONG-uri, discutăm despre proiecte pe care le putem face împreună şi avem o linie directă şi o adresă de mail pentru cetăţenii din Constanţa, la care se răspund tuturor întrebărilor şi sugestiilor“, ne-a declarat Ganga. Totuşi, întrebată care vor fi efectele concrete ale dezbaterii publice, aceasta a declarat: „Nu aş vrea să emit o părere fără să mă consult cu colegii mei. Suntem deschişi şi vom ţine cont de toate lucrurile şi rugăminţile care s-au formulat aici. Vom respecta procedura normală şi legală pentru această etapă de obţinere a PUZ-ului.“
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Alessia 03 Oct, 2015 16:49 Daca au bani sa investeasca in spatii comerciale, de ce nu construiesc in alta parte. De ce trebuie distrus parcul care a ramas mai putin de jumatate fata de cat era initial. A dat consiliul local PUZ-uri fara numar. Oare dezinteresat?
  • adrian 19 Sep, 2015 11:52 Consiliul Local si comisiile de urbanism trebuie sa elaboreze hotarare de consiliu cu obligativitatea investitorilor de centre comerciale sa aibe accese si pasaje rutiere din proiectul de depunere ,nu improvizatii care duc la coruptie si santaj al investitorului.Clar ,ai accese moderne si nu afectezi traficul proiectul merge inainte,NU esti la mana functionarilor primariei. De rezolvat de catre Primar mai ales.
  • adrian 19 Sep, 2015 11:49 In secolul 21 la investii de sute de milioane euro trebuie sa dispara improvizatiile de sens giratoriu.In toata lumea cand se face Mall se fac accese cu pasaje subterane si tuneluri nu improvizatii.Astea le-a facut primaria ca are bani dar trebuie sa oblige investitorii sa isi faca pasaje rutiere .
  • stef 18 Sep, 2015 15:13 1. Din articol nu reiese ca s-ar fi dus cineva pus pe scandal la aceasta dezbatere. 2. Care poate fi tema discutiei decat impactul pe care o sa il aiba acest mastodont asupra zonei, mediului, traficului si locuitorilor din zona? 3. Multumesc personal celor care au luat cuvantul si au expus cum nu se poate mai bine argumentele lor impotriva acestor extinderi ale mall-ului. Sunteti putini dar bine ca sunteti...:P
  • Mihai 18 Sep, 2015 12:27 Bine ca v-ati dus acolo cu scandal. Tema discutiei era alta.
  • Timur Memet 18 Sep, 2015 12:03 Daca spatiul verde existent candva nu mai avem cum sa-l salvam, macar cerul sa-l vedem in continuare. Adevarat ca mai mult vad 4D, dar cu inca cateva etaje in plus....adio orice zare albastra.
  • chivu andrei 18 Sep, 2015 09:57 felicitari pentru articol dna Mihaela Ciorbaru si imi pare rau intr-un fel ca a trebuit sa asistati la cearta noasrta. Situatia o gesesc foarte grava asa cum ati relatat si dumneavoastra, consider ca aceasta constructie are repecusiuni deosebit de grave asupra mentalului colectiv, cat am putut am argumentat, dar sper sa aiba curajul si alti cetateti cu mai multa experienta (sociologi, doctori, profesori, urbanisti) sa spuna cat de grava este prezenta acestui mastodont in parc