Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:01 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Clubul de volei Tomis Constanţa, tras pe linie moartă? Campionii trebuie să returneze CJC-ului peste un milion de lei alocaţi „nelegal“

ro

04 Mar, 2016 00:00 4885 Marime text
În luna octombrie 2015, consilierii municipali au aprobat, în unanimitate, alocarea a 1,8 milioane de lei din bugetul local pentru finanţarea activităţii CVM.
 
Seria deciziilor nefavorabile sportului de la malul mării continuă! Ieri „Şcoala de Fotbal Farul“ Constanţa 2010, azi, Clubul Volei Municipal Tomis Constanţa! Curtea de Apel Constanţa a decis, ieri, ca CVM Tomis Constanţa, al cărui preşedinte este omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, să achite Consiliului Judeţean Constanţa suma de 1.130.000 de lei. Banii au fost acordaţi de CJC prin două hotărâri, în 2011 şi în 2012. Prin Decizia nr. 70/06.08.2013, emisă de către Camera de Conturi Constanţa, ca urmare a efectuării auditului financiar al conturilor anuale de execuţie pentru anul 2012, s-a constatat că „suma respectivă a fost alocată în mod nelegal, fiind încălcate dispoziţiile legale“. Astfel, suma virată a devenit cheltuială neeligibilă ce trebuie restituită. Drept urmare, CJC s-a adresat instanţelor de judecată, în vederea recuperării banilor.
 
CVM Tomis Constanţa a fost de şase ori campioană naţională şi de opt ori câştigătoare a Cupei României.
 
Prin cererea formulată la data de 2 iulie 2014 şi înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa - Secţia I civilă, Judeţul Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în calitate de reclamanţi, au solicitat obligarea Clubului Volei Municipal Tomis Constanţa restituirea sumei de 1.130.000 de lei, acordată de CJC prin hotărârile nr. 24/06.02.2012 şi nr. 40/27.01.2011, achitată în cursul anului 2012, prin mai multe ordine de plată.
 
În continuare, reclamanţii au arătat că, „prin Decizia nr. 70/06.08.2013 emisă de către Camera de Conturi Constanţa ca urmare a efectuării auditului financiar al conturilor anuale de execuţie pentru anul 2012, s-a constatat că în mod nelegal s-a alocat suma respectivă pârâtului, fiind încălcate dispoziţiile legale, iar suma virată a devenit cheltuială neeligibilă ce trebuie restituită“.
 
„Astfel, auditorii publici externi au constatat că entitatea auditată a efectuat plăţi nelegale la titlul VI - Transferuri între unităţi ale administraţiei publice din cadrul cap. 67.02, alin. 51.01.01 - Transferuri curente/Transferuri către instituţii publice reprezentând finanţare acţiuni sportive. În acest sens, din verificările făcute şi potrivit documentelor puse la dispoziţie de entitate, s-a constatat că finanţarea acţiunilor sportive s-a realizat fără respectarea normelor legale în vigoare, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice“, conform documentelor oficiale.
 
În acest context, potrivit sursei mai sus citate, „Curtea de Conturi a dispus în sensul obligării ordonatorului principal de credite, respectiv reclamantul din prezenta cauză (nr. CJC), de a proceda la stabilirea întinderii prejudiciului şi la dispunerea măsurilor de recuperare a acestuia ca urmare a plăţii nelegale reprezentând finanţări nerambursabile pentru acţiuni sportive, dispoziţie a cărei nerespectare conduce la tragerea la răspundere penală a persoanei care se face vinovată de nepromovarea demersurilor pentru recuperarea plăţilor nelegale“.
 
Astfel, în faţa instanţei, Judeţul Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa au apreciat că „alocarea sumei de 1.130.000 de lei către pârât şi achitarea acesteia ulterior reprezintă o plată nedatorată, care trebuie supusă repetiţiunii, în vederea evitării îmbogăţirii patrimoniului pârâtei (nr. CVM) în dauna patrimoniului reclamantei (nr. CJC), astfel cum aceste sume au fost reţinute şi individualizate de către Curtea de Conturi prin actele anterior menţionate“.
 
„(…) Plăţile efectuate în baza HCL nr. 26/06.02.2012 şi nr. 252/20.10.2011 sunt plăţi nedatorate, în sensul că nu există un contract, un act juridic în temeiul căruia să fie interpretat că plata este datorată, nefiind în ipoteza prevăzută de dispoziţiile Legii nr. 350/2005 privind finanţările nerambursabile“, se mai arată în documentele magistraţilor.
 
Ieri, judecătoarele Daniela Petrovici şi Mihaela Popoacă, din Curtea de Apel Constanţa, au admis acţiunea Consiliului Judeţean Constanţa şi au dispus obligarea Clubului Volei Municipal Tomis Constanţa la restituirea sumei de 1.130.000 de lei.
 
Serhan Cadâr, reprezentant al CVM Tomis, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că banii „au fost cheltuiţi şi decontaţi în conformitate cu documentele existente la vremea respectivă“.
 
„Orice asociaţie sportivă are caracter de asociaţie nonprofit. Nu suntem producători de profit. Nici măcar nu realizăm plus valoare printr-o anumită activitate comercială. Fondurile noastre provin din diferite surse (sponsorizare, finanţări şi proiecte) care sunt pe nivelul bugetului de care avem nevoie pentru realizarea activităţii respective. (…) În contextul deciziei instanţei, rămâne de văzut ce soluţie se va găsi, dacă se poate găsi. (…) Din punct de vedere tehnic şi legislativ, orice instituţie care nu îşi poate achita, la un anumit moment, obligaţiile financiare care decurg din diferite acţiuni - şi aici se încadrează şi obligaţia asta financiară care a decurs dintr-o hotărâre judecătorească a instanţei - aduce situaţia de imposibilitate de plată. Dacă apare o decizie şi cineva vine, în baza deciziei respective, şi solicită restituirea sumei respective, printr-un executor judecătoresc, asta ne aduce în incapacitate de plată“, a precizat Serhan Cadâr.
 
În altă ordine de idei, în luna octombrie 2015, consilierii municipali au aprobat, în unanimitate, alocarea a 1,8 milioane de lei din bugetul local pentru finanţarea activităţii CVM.

Citeşte şi 

Veste cruntă pentru Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010! (document)

„Plăţi nelegale“ către sportul constănţean
După ce s-au asociat, CJC vrea înapoi banii de la Şcoala de Fotbal Farul 2010 (documente)


Judecătorul care a anulat taxa de linişte „loveşte“ din nou!
Organizaţia Studenţilor Basarabeni, finanţată de CJC prin două hotărâri nelegale? (documente)


A venit sfârşitul şi pentru CVM Tomis
Serhan Cadâr - „Am preferat să fim bărbaţi şi să ne retragem cu fruntea sus“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii