Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista manifestărilor organizate pentru „Ziua Dobrogei” (document)

ro

21 Oct, 2016 00:00 3990 Marime text
În şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) din 25 octombrie se va vota aprobarea evenimentului cultural „Ziua Dobrogei” din 14 noiembrie, la iniţiativa preşedintelui CJC, Horia Ţuţuianu. 
 
Contactat de cotidianul ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al CJC, Ovidiu Chircă, susţine că „nu vor fi spectacole anul acesta, deoarece este campanie electorală. Aşadar, n-a fost alocată nicio sumă de bani din bugetul local”.
 
Conform normelor legale în vigoare, „sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”.

Mai departe, vă prezentăm lista manifestărilor cuprinse în cadrul evenimentului „Ziua Dobrogei”: 

1. Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor Burada”, toată ziua de 14 noiembrie
· Expoziţie de fotografie „Dobrogea în imagini”, organizată la sediul instituţiei din bd. Tomis nr. 110;
· Spectacol aniversar ce include reprezentaţia trupei de teatru „Arca” şi momentul artistic susţinut de elevii de la Școala de dans „Lara Dance Studio” - bd. I.C. Brătianu nr. 168.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate dansurile populare ale celor mai reprezentative etnii din Dobrogea şi proclamaţia emisă de Carol I cu ocazia alipirii Dobrogei la patria-mamă în data de 14 noiembrie 1878.
Intrarea este liberă.
 
2. Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa, 12 noiembrie, interval orar 15.00 - 22.00
· Expoziţie dedicată Primului Război Mondial şi dezvoltării ulterioare a Dobrogei - colaborare cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, bibliotecari orăşeneşti şi comunali din judeţ;
· Masă rotundă pe tema istoriei moderne a Dobrogei, cu participarea unor istorici dobrogeni, profesori de istorie, elevi de la licee constănţene;
· Prezentarea în sistem digital a unor perioade dobrogene ce reflectă dezvoltarea culturală a Dobrogei, în perioada modernă - cu participarea profesorilor de limba şi literatura română şi a unor elevi din licee constănţene. Intrarea este liberă.
 
3. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa,11 noiembrie, ora 11:00
Organizarea simpozionului 14 noiembrie 1878 - Revenirea Dobrogei la Țară, pe data de 11 noiembrie 2016, la sediul muzeului. Importanţa evenimentului va fi marcată pe parcursul lunii până pe 14 noiembrie, prin ghidaje tematice pentru elevi, studenţi şi grupele de vizitatori care solicită intervenţia specialiştilor muzeului.
Intrarea este liberă.
 
4. Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa „Căluţul de mare”, 14 noiembrie, interval orar 10.00 - 11.00
· Ora 10 - Vernisarea unei expoziţii de pictură şi colaj în holul teatrului cu tematică specifică, realizată de elevii Şcolii nr. 16, sub conducerea profesorului Adrian Drăguţ;
· Ora 10:30 - Scurtă prezentare a evenimentului realizată de un istoric;
· Ora 10:45 - Spectacol oferit gratuit copiilor de Teatrul „Căluţul de mare” Constanţa. Intrarea este liberă.
 
5. Muzeul de Artă Constanţa, 4 - 24 noiembrie, toată ziua
· Identitatea spaţiului dobrogean în operele maeştrilor Ion Pacea, Spiru Chintilă şi Ion Sălişteanu, perioada 28 octombrie - 9 noiembrie;
· Matrice stilistice în arta contemporană, perioada 10 noiembrie - 7 decembrie;
· Expoziţia din cadrul proiectului „Îmi place/Nu-mi place... prin artă”, proiect finanţat de Administraţia Fondului Naţional pentru Cultură şi implementat în parteneriat cu Asociaţia „De dragul artei” din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi Muzeul de Artă Cluj, perioada 4 - 24 noiembrie. Intrarea este liberă.
 
6. Teatrul de Stat Constanţa, 14 noiembrie, ora 18.00
 
Este programat pe data de 14 noiembrie spectacolul „Să ne răzbunăm, iubito!” de Georges Feydeau. Cu ocazia acestui eveniment, în foaierul teatrului va avea loc o prezentare de produse tradiţionale.
Intrarea este liberă.
 
7. Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, 14 noiembrie
Toate secţiile Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii vor funcţiona în regimul „Porţi deschise”, accesul vizitatorilor va fi gratuit, dar cu respectarea normelor de securitate a incintelor şi de organizare a activităţilor. Intrarea este liberă.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii