Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:30 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Veteranul de război Ion Ceapă a împlinit 100 de ani. A fost sărbătorit cu fast la Cumpăna (galerie foto)

ro

30 Mar, 2017 00:00 4327 Marime text

Administraţia locală din Cumpăna are grijă de oamenii născuţi şi crescuţi aici şi îi celebrează pe cei care au adus cinste comunei prin acţiunile pe care le-au întreprins şi le derulează în viaţa de zi cu zi.
 
Astăzi, Primăria Cumpăna a organizat un eveniment deosebit pentru a marca împlinirea a 100 de ani ai veteranului de război Ion Ceapă. Evenimentul a fost programat pentru ora 13.00, la Casa de Cultură Cumpăna, unde au participat, alături de primarul Mariana Gâju, Corala bărbătească „Armonia“, aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului, dar şi reprezentanţi ai Centrului Militar Zonal Constanţa, ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ - Filiala Constanţa, ai Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere şi ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.
 
Ion Ceapă este veteran al celui de-al Doilea Război Mondial şi încă îşi aduce aminte, cu mari emoţii, despre momentele trăite pe frontul de luptă, apărând neamul, hotarele şi demnitatea României.

MIariana Gâju a vorbit despre acest eveniment important. 

„Avem un moment istoric la Cumpăna. Astăzi te aniversăm pe dumneata, la 100 de ani. La mulți ani, nenea Ceapă! Vrem să facem surprize acestui om, care pe noi ne înscrie în istoria județului Constanța. Nenea Ceapă Ion, prin împlinirea vârstei de 100 de ani, înscrie comuna Cumpăna pe lista localităților unde se petrec lucruri minunate. În mijlocul nostru, avem cel mai bun exemplu de om gospodar”, a declarat Mariana Gâju.
 
La împlinirea celor 100 de ani, Ion Ceapă nu poate uita anii de foc ai războiului şi îşi aduce aminte de cei care au luptat alături de el şi au sfârşit pe câmpul de luptă pentru apărarea ţării. Ion Ceapă a fost desemnat cetăţean de onoare al comunei Cumpăna în 2001. A fost pe front cu Regimentul 9 Călăraşi în perioada 27 iulie 1942 - 19 ianuarie 1943, când a fost rănit.
 
La 6 aprilie 1943, a fost clasat ca invalid de război cu procentaj de 40% de către comisia medicală mixtă a Comandamentului 2 Teritorial.
A fost decorat cu Medalia „Serviciul Credincios cu Spade“, clasa I. Anul trecut, cu ocazia Zilei Micii Uniri, Ion Ceapă a primit din partea Primăriei Cumpăna o diplomă de excelenţă „în semn de recunoştinţă pentru eroismul şi demnitatea cu care a apărat libertatea, interesele şi integritatea României“.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii