Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Persoanele care solicită atestarea vechimii în muncă şi lucrătorii din grupele speciale, în atenţia Comisiei de Dialog Social

ro

04 Mar, 2017 00:00 2302 Marime text
În ultima şedinţă a Comisiei de Dialog Social, condusă de prefectul judeţului, Adrian Nicolaescu, au fost purtate discuţii cu privire la modul în care pot fi sprijinite persoanele care solicită adeverinţe ce atestă vechimea în muncă din arhivele unor societăţi comerciale din judeţul Constanţa, dar s-a avut în vedere şi situaţia lucrătorilor portuari, a lucrătorilor din Rompetrol şi a grupelor speciale de muncă.
 
La începutul şedinţei, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii au prezentat o informare privind numărul asiguraţilor în sistemul public de pensii, numărul beneficiarilor de prestaţii sociale, suma veniturilor încasate la bugetul asigurărilor sociale de stat şi suma cheltuielilor efectuate din bugetul asigurărilor sociale de stat în anul 2016. Astfel, în evidenţa Casei de Pensii Constanţa se află un număr de 166.122 de beneficiari de prestaţii sociale.
 
Referitor la valoarea la care se calculează pensia, reprezentantul Cartel Alfa a solicitat creşterea procentuală a valorii punctului de pensie de la 30%, cât este în prezent, la 45%.
 
În ceea ce priveşte modul în care pot fi sprijinite persoanele care solicită adeverinţe ce atestă vechimea în muncă, au fost reluate discuţiile, în urma cărora s-a stabilit ca fiind necesară preluarea arhivelor existente la SC Montero Grup Galaţi de către o societate autorizată din Constanţa, pentru a fi astfel reduse costurile pe care trebuie să le suporte solicitantul unei adeverinţe. În acest sens, în perioada următoare, se va organiza o întâlnire cu factorii implicaţi, respectiv Direcţia Arhivelor Judeţene şi societăţile comerciale autorizate în activitatea de arhivare.
 
La solicitarea Cartel Alfa, în cadrul întâlnirii s-au purtat şi discuţii cu privire la modificarea Legii 263/2010, art. 158. Reprezentanţii sindicatelor au sugerat Casei de Pensii demersuri în vederea luării în calcul a sporurilor pentru condiţii grele trecute în carnetele de muncă, pentru a se evita astfel situaţiile în care această instituţie trebuie să plătească cheltuielile de judecată, ca urmare a acţiunilor câştigate în instanţă de către persoanele afectate.
 
În ceea ce priveşte grupele speciale pentru lucrătorii portuari şi pentru lucrătorii
din Rompetrol, reprezentanţii Cartel Alfa şi Trans Conex contestă modul în care au fost retrase grupele de muncă unor anumite categorii de angajaţi şi solicită refacerea determinărilor de noxe la unele societăţi comerciale atât din portul Constanţa, cât şi la societăţi care lucrează cu produse chimice sau petrochimice. Pentru soluţionarea acestor aspecte, în perioada următoare, la sediul Instituţiei Prefectului va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor operatorilor portuari cu sindicatele ce reprezintă interesele angajaţilor din unităţile mai sus menţionate.
 
Reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Trans Conex a anunţat că, în perioada 6 - 10 martie 2017, Instituţia Prefectului va fi pichetată de membrii acesteia, principala revendicare fiind neaplicarea prevederilor legale prin care drepturile salariale ale personalului încadrat în cadrul ARSVOM se stabilesc la nivelul drepturilor salariale de care beneficiază personalul încadrat în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
 
La Comisia de Dialog Social au participat reprezentanţi de la Casa Judeţeană de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţia Judeţeană de Statistică, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Din partea confederaţiilor sindicale şi patronale din judeţ au răspuns prezent: CNSLR Frăţia, BNS, CNS Cartel Alfa, CSDR, Patronatul Naţional Român, Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Organizaţia Patronală Operatorul Portuar, Federaţia Sindicatelor Trans Conex.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii