Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:00 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipalitatea pregăteşte dosarul pentru accesarea fondurilor Muzeul de Artă Populară, reabilitat prin POR

ro

19 Jan, 2017 00:00 2060 Marime text
Municipiul Constanţa continuă completarea dosarului cu documentele necesare pentru reabilitarea, consolidarea şi restaurarea imobilului Muzeului de Artă Populară Constanţa, după ce anul trecut, în septembrie, Primăria Constanţa a emis Certificatul de urbanism nr. 2445 pentru „Restaurarea Muzeului de Artă Populară“, iar apoi a demarat procedurile pentru expertiza tehnică şi studiul geotehnic. Muzeul ar putea fi reabilitat prin fonduri puse la dispoziţia administraţiilor locale prin intermediul Programului Operaţional Regional.
 
Pentru a completa dosarul în vederea depunerii pentru obţinerea fondurilor necesare reabilitării, Primăria a anunţat că pune la dispoziţia firmelor interesate suma de 219.000 de lei pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice aferente obiectivului de investiţii „Restaurarea Muzeului de Artă Populară“. Achiziţia se va face prin cerere de ofertă, în procedură simplificată, într-o singură etapă, urmând ca ofertele să fie depuse până cel târziu la data de 30 ianuarie, ora 15.00. Durata de prestare a serviciului:
Faza I - elaborare expertiză tehnică de specialitate - maximum 65 de zile calendaristice; Faza II - elaborare DALI, analiză cost - beneficiu, documentaţii pentru obţinere avize/acorduri - maximum 80 de zile calendaristice.
 
Situat în zona istorică a Constanţei, Muzeul de Artă Populară este o clădire-monument istoric de valoare naţională şi universală, cu o mare însemnătate pentru istoria oraşului. Imobilul are un regim de înălţime D+P+1E, o suprafaţă construită desfăşurată de 1.449 mp, fiind construit din cărămidă şi beton, fără lift. Clădirea datează din anul 1896, fiind proiectată în stil Neoromânesc, stilul arhitectonic făcând apel la elemente de tradiţie, folosite în special la edificiile de cult. Clădirea a găzduit Primăria oraşului, ulterior Poşta veche, iar din anul 1970, Muzeul de Artă Populară Constanţa.

Clădirea muzeului, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 1.449 mp, şi clădirea anexă, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 482 mp, vor fi reabilitate. Faţada muzeului prezintă numeroase crăpături şi fisuri, alternând porţiuni de cărămidă aparentă şi tencuială pătate şi degradate pe anumite segmente, din cauza intemperiilor şi a timpului. Sistemele de preluare şi descărcare la teren a apelor meteoritice sunt deteriorate (jgheaburi, burlane), iar instalaţiile electrice şi sanitare sunt vechi. Clădirea anexă are regim de înălţime D+P+1E şi o suprafaţă construită desfăşurată de 482 mp. Acest imobil datează din anul 1954, este construit din cărămidă şi beton, fără lift, fiind într-un stadiu avansat de degradare. Aici funcţionează un laborator de restaurare, depozite şi ateliere de lucru ale muzeului.

Numărul anual al vizitatorilor este de aproximativ 30.000 - 40.000, în cadrul muzeului fiind organizate periodic şi episodic evenimente culturale de importanţă naţională, expoziţii, simpozioane, astfel fiind realizaţi paşi importanţi pentru aducerea instituţiei în postura de loc de întâlnire şi manifestare a valorilor culturale.
 
Ultimele lucrări de reabilitare la Muzeul de Artă Populară s-au făcut în 1989.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii