Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

ro

03 Apr, 2024 13:45 521 Marime text


La Muzeul de Artă Populară Constanța, s-a deschis expoziția „Sărbătoarea Paștelui în satul tradițional românesc”.
 
Vizitatorii vor putea face o incursiune în satul tradițional de altădată, străbătând în mod simbolic provinciile istorice ale țării: Banat, Transilvania (Bihor, Brașov, Maramureș, Sibiu), Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. 
 
Considerat cel mai mare praznic al creștinătății, Paștele sau Învierea Domnului era întâmpinat de țăranul din satul tradițional românesc cu masa încărcată de preparate tradiționale (ouă, cozonac, pască, drob), dar și cu locuința curată.
 
Pregătirea spațiului de locuit începea din gospodărie și culmina în „camera bună” sau „camera curată”, unde erau etalate cele mai frumoase țesături lucrate de stăpâna casei și de fetele de măritat, precum și hainele de sărbătoare cu care se mergea la biserică, păstrate cu grijă în lada de zestre. Acesta era spațiul cu cea mai mare încărcătură simbolică din casă, aici aflându-se și masa încărcată cu preparatele pascale.
 
Interiorul de sărbătoare din expoziția temporară a muzeului este reconstituit prin intermediul textilelor pentru decorul interiorului (scoarțe, ștergare, fețe de masă, cearceafuri, fețe de pernă), dar și cu ceramică meșteșugit ornamentată în centre vestite de olari (Biniș, Vadu Crișului, Vama, Kuty, Vlădești, Oboga, Horezu, Târgu Jiu, Pucheni, Pisc). 
 
Nota de spiritualitate este dată de icoane transilvănene pictate pe sticlă și icoane pe lemn cu tematică pascală („Cina cea de taină”, „Maica Domnului Jalnică”, „Plângerea lui Iisus”, „Răstignirea”).
 
Expoziția „Sărbătoarea Paștelui în satul tradițional românesc” poate fi vizitată în perioada 3 aprilie - 15 mai.
 
Citește și:
Muzeul de Artă Populară Constanța Ateliere de pedagogie muzeală cu tematica „Păpuși din fire colorate”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii