Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Invitaţi numeroşi din partea clerului la sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din Izvoru Mare „Este un obicei care datează de câţiva ani buni” (galerie foto)

ro

09 Nov, 2013 00:00 5514 Marime text
Ziua praznicului tuturor cetelor îngereşti, sărbătorită ieri de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil a fost una pe cât de specială, pe atât de emoţionantă, în localitatea Izvoru Mare din comuna Peştera. Biserica din satul Izvoru Mare şi-a sărbătorit în acest an hramul în haine noi. Şi aceasta pentru că autoritatea locală cu sprijinul enoriaşilor a reuşit să finalizeze renovarea sfântului lăcaş.

După câteva zile de muncă asiduă din partea enoriaşilor şi a reprezentanţilor autorităţii locale, care s-au îngrijit ca lăcaşul de cult să fie pregătit pentru sărbătoare, biserica strălucea ieri pentru credincioşii, care au participat încă de la primele ore ale dimineţii la Sfânta Liturghie închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

A fost un praznic special cu invitaţi pe măsură. Din partea Arhiepiscopiei Tomisului a fost prezent corul. De asemenea, la slujba religioasă şi agapa frăţească organizată în cinstea acestei sărbători, au luat parte reprezentanţi ai clerului din mai multe localităţi ale judeţului. Printre părinţii bisericii s-a aflat şi Romeo Ceplinschi, fostul preot-paroh al Bisericii din Izvoru Mare, care de nouă luni slujeşte la parohia din Valu lui Traian. La acest moment important pentru biserica din Izvoru Mare au fost aproape de comunitate şi părintele protopop Petrică Ciobanu de la Protoieria Medgidia, părinţii Ciobănescu Daniel şi George Ciulei de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Cernavodă, Petrică Pandele de la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Constanţa, părintele Titus-Simon Zanfir de la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Faclia, părintele Mihalcea Petrică de la Biserica Sfântul Nicolae din Cernavodă, părintele Viorel Mihăilă de la Biserica Naşterea Maicii Domnului din Peştera, părintele Cristian Hangi de la bisericile din Ivrinezu Mic şi Ivrinzeu Mare (comuna Peştera), părintele Liviu Adrian Muşat de la Biserica Cuvioasa Parascheva din Tortomanu. La sărbătoare au mai fost prezenţi pictorul bisericii, Ion Stoica, dar şi viceprimarul Tudorel Grosu.
 
„Este un obicei care datează de câţiva ani buni” 

Şeful autorităţii locale a vorbit cu dragoste despre hramul Bisericii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. „Este sărbătoarea satului Izvoru Mare, sărbătoarea spirituală, ziua în care prăznuim hramul Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. La această sărbătoare, de obicei, sătenii se adună la Sfânta Liturghie. Apoi cu toţii ne întâlnim la Căminul Cultural, la agapa frăţească. Este un obicei care datează de câţiva ani buni”, a declarat primarul Valentin Vrabie.

Trecem printr-o criză de identitate religioasă

Şeful autorităţii locale a vorbit în acest context şi de o criză a identităţii religioase, cuvântul lui Dumnezeu, adevărul, fiind, din păcate, înlocuit de cel al formatorilor de opinie, susţine primarul comunei Peştera. „Dezamăgirea mea este că nu mai vin atât de mulţi oameni la biserică cum veneau cândva. Biserica a fost renovată în totalitate, interior-exterior, apoi organizarea acestei agape este asigurată de Primărie. Localnicii nu sunt implicaţi cu absolut nimic financiar. Mi-aşi fi dorit să vină mai multă lume. Dar, din nefericire, cred că oamenii nu mai cred atât de mult în Dumnezeu. Deşi este foarte mare păcat credem în aşa-zişii propovăduitori, formatorii de opinie ai televiziunilor. Stau cu ochii aţintiţi la televizor... Şi nu mai credem în cuvântul Domnului. Credem în ceea ce ni se spune în fiecare seară şi anume minciuni, minciuni, minciuni”, a menţionat şeful autorităţii locale. Primarul Valentin Vrabie a spus că nu are sărbătoriţi în familie, însă are mulţi prieteni pe care nu uită să-i felicite cu ocazia acestei sărbători. 

Biserica s-a aflat în reparaţii capitale

Cât priveşte lăcaşul de cult, potrivit primarului „biserica a trecut prin reparaţii capitale şi a mai rămas la această dată de mobilat cu scaunele din strane”. „Sperăm ca în maxim o lună lucrarea să fie încheiată în totalitate”, a mai declarat primarul comunei Peştera, urmând ca mai apoi să aibă loc sfinţirea lăcaşului. Lucrările la biserica din Izvoru Mare au început în urmă cu doi ani. „A fost o lucrare complexă, s-a lucrat la consolidare prin subzidire, a fost reabilitat exteriorul. Practic au rămas doar pereţii şi cam totul s-a schimbat. Lucrările au sărit de 400.000 de lei. Fondurile au fost suportate din bugetul local”, a mărturisit primarul Valentin Vrabie, care s-a declarat mulţumit de lucrări. „Biserica arată excelent. Este o bijuterie. Într-adevăr un lucru care ne-a răsplătit cu satisfacţia pe care o avem când ne uităm la acest sfânt lăcaş”, a afirmat şeful autorităţii locale. 

Locaşul împlineşte o sută de ani

La rândul lui, noul părinte-paroh Raul Nedelcu, de origine din localitatea Cumpăna, a declarat că Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil împlineşte anul acesta o sută de ani. „Urmează să schimbăm mobilierul în Sfânta Biserică pentru a-l primi cum se cuvine pe Înaltpreasfinţitul Teodosie, părintele nostru, şi a face slujba sfinţirii, căci anul acesta se împlinesc o sută de ani de la prima lucrare de construcţie a bisericii noastre şi iată că Bunul Dumnezeu aşa a rânduit să continuăm lucrările la sfântul locaş şi să-l înfrumuseţăm şi să aducem slavă lui Dumnezeu pentru aceasta!”.

Pictorul bisericesc de la Izvoru Mare, cunoscut în judeţ pentru lucrările sale

Ion Stoica, pictorul bisericesc care a realizat pictura la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihali şi Gavriil, este de loc din Prahova. S-a stabilit în Medgidia în urmă cu 5 ani şi de atunci a pictat bisericile din localităţile Ivrinezu Mare, Ivrinezu Mic, Izvoru Mare, ce aparţin de comuna Peştera, dar şi toate troiţele din comună. De asemenea, a restaurat pictura de la biserica din Mircea Vodă, a pictat Troiţa de la Tortoman, iar în prezent reface pictura bisericii din Cuza Vodă. Ion Stoica este autorizat de Comisia de Pictură Bucureşti şi a urmat cursurile Facultăţii de Teologie, Secţia de Pictură. A început să picteze biserici de la vârsta de 14 ani.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii