Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:55 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hânsă - „Sunt parteneri cu noi, de data aceasta, francezii” Întâlniri speciale în cadrul Festivalului Târgului din Cernavodă (galerie foto)

ro

07 Oct, 2013 00:00 1614 Marime text
Cernavodenii au îmbinat în acest week-end utilul cu plăcutul în cadrul a două evenimente dedicate toamnei: Zilele Recoltei şi Festivalul Târgului şi al Cântecului Popular Românesc. Localnicii au avut şansa să cumpere produse de calitate pentru cămara de toamnă, dar şi să se răsfeţe cu delicioase dulciuri de casă, preparate de ardelence, sau cu produse tradiţionale franţuzeşti. De asemenea, pentru toţi locuitorii şi cetăţenii din zonele învecinate s-a desfăşurat o tombolă cu produse tradiţionale şi au fost organizate mai multe concursuri cu premii. Sărbătoarea a avut loc în faţa Primăriei Cernavodă, în Centrul Civic al oraşului.
 
Standuri cu scop caritabil

O surpriză pentru participanţii la evenimente a constituit-o prezenţa unei delegaţii din partea Asociaţiei Loire-Danube din oraşul francez Saint-Sebastien-Sur Loire. Din delegaţia formată din 15 persoane a făcut parte şi un brutar francez, care special pentru cernavodeni a pregătit produse de panificaţie tipic franţuzeşti la brutăria din Centrul Civic al oraşului. De asemenea, francezii au expus şi alte bucate tradiţionale în cadrul târgului. Şi Primăria oraşului Cernavodă a fost prezentă cu produse româneşti la târg. Primarul Gheorghe Hânsă a declarat că atât sumele de bani câştigate de francezi, cât şi fondurile obţinute de Primăria oraşului Cernavodă vor fi donate Centrului de terapie pentru copiii cu autism din Cernavodă, centru pe care autoritatea locală şi-a propus să-l inaugureze până la sfârşitul acestui an.

„Este un prilej de întâlnire în Centrul Civic al oraşului cu cetăţenii, cu cei care îşi fac rezerve pentru iarnă, cu produsele bio şi apoi cu spectacole. Este vorba de zilele de vineri, sâmbătă, duminică. Sâmbătă şi duminică, principalii producători sunt în centru şi oferă produse mai speciale decât în alte zile. Sunt parteneri cu noi, de data aceasta, francezii. O delegaţie, formată din 15 persoane membre ale Asociaţiei Danube-Loire din oraşul cu care noi suntem înfrăţiţi, Saint-Sebastien-Sur Loire, a venit cu prilejul acestui eveniment”, a declarat, vineri, în deschiderea festivităţilor, primarul Gheorghe Hânsă.

Delegaţia din Saint-Sebastien-Sur Loire a avut plăcerea să viziteze atât oraşul Cernavodă, cât şi toată zona dimprejurul urbii. Mai mult, brutarul francez a fost pus în legătură cu cel mai bun brutar din Cernavodă şi cu această ocazie delegaţia sosită din oraşul francez a avut şansa să viziteze ferma din Ialomiţa, administrată de cel mai apreciat brutar din Cernavodă.
Precizăm că oraşul Cernavodă are strânse relaţii de prietenie cu oraşul Saint-Sebastien-Sur Loire din Franţa, încă din anul 1998. De remarcat că dacă în anii trecuţi, francezii din oraşul Saint-Sebastien-Sur Loire participau la Zilele Recoltei în calitate de invitaţi speciali, anul acesta ei au avut, în cadrul târgului, trei standuri cu produse tradiţionale.
 
Produse naturale, vinuri de calitate

La fel de importantă a fost prezenţa la sărbătoare a zeci de comercianţi şi meşteşugari din judeţ şi din diferite zone ale ţării, care au comercializat produse tradiţionale alimentare şi nealimentare precum: vinuri, dulciuri de casă, produse din carne afumate, fructe şi legume, blănuri, haine din piele, împletituri. Şi vinurile celor de la crama Murfatlar şi a producătorilor din Valea Călugărească au fost vedetele târgului din acest an.
Cumpărătorii au fost invitaţi să participe la o tombolă cu produse tradiţionale, iar pentru toţi cei prezenţi au fost organizate concursuri cu premii. Concurenţii nu au trebuit decât să răspundă la întrebări referitoare la cele două evenimente, iar cunoscătorii au fost răsplătiţi pe măsură, cu delicioase produse tradiţionale.

Trei zile de petrecere

În zona standurilor, vizavi de Primăria oraşului Cernavodă, atât pentru expozanţi, cât şi pentru cetăţeni au avut loc momente artistice de excepţie. Pe durata celor trei zile au concertat Ştefania Rareş, Vasilică Bordeianu, Norica Enache, Gigi Stoica, Veronica Apetrei, Mariana şi Mihai Călin, Angela Mogâlă, Mihai Oprea, Maria Zanfir, Manuel Bălănică, Didi Odagiu şi ansamblurile Mugurelu, Audeo şi Axiopolis. Au mai urcat pe scena din faţa Primăriei Cernavodă şi soliştii de muzică uşoară Miruna Andrei, Delia Marinciu şi Alina Şerban.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii