Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:08 20 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cumpănenii au petrecut la Zilele Recoltei Ministrul Petre Daea, oaspetele evenimentului, a cumpărat zacuscă şi miere de Cumpăna (galerie foto+video

ro

25 Sep, 2017 00:00 1454 Marime text
Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au organizat, în perioada 23-24 septembrie, cea de-a XV-a ediţie a Festivalului „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna“, eveniment dedicat pământului, gastronomiei, bogăţiei etnografice şi folclorice.
 
Evenimentul s-a desfăşurat pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv „Victoria“ Cumpăna, unde producători agricoli şi gospodine din localitate, dar şi gospodari din ţară şi-au etalat bucatele. În cadrul manifestării, au mai avut loc o paradă a portului popular, ateliere de gastronomie aplicată, prezentarea de reţete inedite, precum şi realizarea celei mai mari plăcinte dobrogene, cu participarea a peste 10.000 de spectatori.
 
Plăcinta gătită anul trecut a avut 43 de metri, iar anul acesta, cumpănenii au încercat să-şi „bată“ recordul. Şi au reuşit. Plăcinta dobrogeană a depăşit 45 de metri, iar pentru prepararea acesteia au fost necesare 70 de kg de făină, 135 de kg de brânză, 1.300 de ouă, 25 de litri de iaurt şi 25 de litri de ulei. Plăcinta de la Cumpăna a fost preparată în premieră la ediţia din 2007 a Zilelor Recoltei, iar de atunci a devenit tradiţie. Plăcintele au fost coapte individual de gospodinele din localitate şi aduse la eveniment pentru a fi servite de oaspeţii prezenţi la Festivalul „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna“.
 
Standurile cu produse tradiţionale şi materiale de prezentare turistică şi populară, alături de expoziţiile de animale şi păsări, au adus în atenţia publicului prezent obiceiurile tuturor zonelor etnografice ale ţării.

Ministrul Daea, pentru prima dată în vizită la Cumpăna

Prima zi a Festivalului „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna“ s-a dovedit a fi un real succes, stropit din plin cu voie bună, muzică populară, must şi purceluşi la proţap. Evenimentul a luat startul sâmbătă, la ora 10.00, când, chiar de la intrarea în localitate, tineri îmbrăcaţi în frumosul port popular românesc, în frunte cu primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Petre Daea, preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Ţuţuianu, viceprimarul comunei, Florin Neagu, deputaţi, primari din tot judeţul, dar şi o parte a Consiliului Local Cumpăna, acompaniaţi de Fanfara RAJA, au defilat spre stadionul „Victoria“ Cumpăna. 

Festivalul „Rodul Pământului - Zilele Recoltei“ este un eveniment care pune în valoare moştenirea rurală şi culturală a Dobrogei şi a României, a spus, de pe scena manifestării, primarul localităţii, Mariana Gâju.
 
Aflat pentru prima dată în localitatea Cumpăna, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a declarat încântat de organizarea evenimentului şi i-a încurajat pe producătorii cărora le-a vizitat standurile. Ministrul a afirmat că, în luna octombrie, toţi truditorii pământului vor primi subvenţiile de la stat. Daea a împărţit sfaturi de specialitate şi a cumpărat produse tradiţionale, cum ar fi zacuscă şi miere de Cumpăna, considerată cea mai bună din judeţ. Ministrul a achitat personal toate produsele achiziţionate, în semn de respect pentru munca depusă de producători.
 
„A fost zi de sărbătoare în comuna Cumpăna. Alături de Petre Daea, ministrul Agriculturii, zeci de producători agricoli şi mii de vizitatori, am participat la festivalul dedicat recoltei şi ne-am bucurat de produsele tradiţionale şi de atmosfera de sărbătoare“, a afirmat şi preşedintele administraţiei judeţene, Horia Ţuţuianu.
 
La eveniment a fost prezent şi prefectul Ioan Albu. „Am fost plăcut impresionat de organizarea acestui eveniment de mare succes şi devenit deja tradiţional în Dobrogea, care reuneşte un număr important de producători agricoli şi vine, la început de toamnă, în întâmpinarea nevoilor gospodinelor din judeţ, dornice să-şi aprovizioneze cămările cu legume şi fructe, la preţuri de producător. Îi felicit deopotrivă pe organizatori şi pe participanţi“, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
 
Sărbătoarea a continuat şi ieri, pe stadionul din localitate, unde au avut loc spectacole de muzică şi dansuri folclorice, concursuri, au fost premiaţi cei mai buni gospodari din Cumpăna, dar au fost pregătite şi multe surprize pentru participanţi. Festivalul „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna“ s-a încheiat, duminică seară, cu un frumos foc de artificii.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii