Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DGASPC Constanța Noi case de tip familial, în prag de inaugurare - 27 de copii din centrul de plasament „Delfinul” se mută la casă nouă

ro

20 May, 2024 15:10 638 Marime text


Vor fi inaugurate cele două case de tip familial, pe care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța le-a edificat în localitatea constănțeană Murfatlar. Evenimentul va fi marcat miercuri, 22 mai 2024.

Cele două case de tip familial denumite „Căluții de Mare” și „Steluțele Mării”, au o capacitate de 16 locuri fiecare și au fost construite în cadrul Proiectului finanțat prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020 P.O.R.2017/8/8.1/8.3/C.

Astfel, conform reprezentanților instituției, beneficiarii direcți ai acestui serviciu de tip rezidențial vor fi 27 de băieți și fete de la centrul de plasament „Delfinul” din Agigea care se închide, deoarece face parte din categoria centrelor de mare capacitate.

Construcția caselor de tip familial a fost demarată în urmă cu aproximativ 4 ani.

Consiliul Județean Constanța împreună cu Primăria Murfatlar a identificat, anunța la acea vreme că încă din anul 2018, terenul pentru construirea caselor de tip familal.

Închiderea Centrului de Plasament „Delfinul” face parte dintr-un proiect mult mai amplu, realizat cu Banca Mondială și Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție, ce se derulează la nivel național și vizează închiderea centrelor de plasament de mare capacitate.

Consiliul Județean Constanța, prin DGASPC Constanța, a depus și a primit finanțarea pentru patru astfel de proiecte, situându-se pe primul loc pe țară la accesarea fondurilor europene pentru construirea caselor de tip familial și a centrelor de zi.

„Procesul de dezinstituționalizare – mutarea copiilor din centrele de palsament în casele de tip familial – înseamnă o mare schimbare față de condițiile oferite de centrele de plasament în sensul că în aceste case de tip familial capacitatea este redusă – maximum 16 copii într-o casă de tip familial, copiii se bucură de un mediu cât mai aproape de cel familial iar posibilitatea lor de a se integra în comunitate este crescută“, a declarat,  directorul general al DGAPC Constanța, din acea perioadă, Petre Dinică.

Potrivit directivei europene, în locul centrelor de plasament vor fi construite case de tip familial cu o capacitate de maximum 16 locuri fiecare și centre de zi, astfel încât beneficiarii să fie cât mai aproape de comunitate și de familii din care provin.

Citește și:
DGASPC Constanța Verificarea stadiului lucrărilor din proiectul „Închiderea Centrului De Plasament Delfinul“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii