Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:30 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grevă japoneză în administraţia publică locală Legea salarizării generează proteste printre funcţionarii primăriilor, ai SPIT şi ai CJC

ro

25 May, 2017 00:00 2988 Marime text
Angajaţii din administraţiile publice din municipiul Constanţa, din Consiliul Judeţean şi din cadrul primăriilor din judeţ vor declanşa, astăzi, acţiuni de protest, urmând ca, în funcţie de alegerea fiecărei federaţii sindicale, aceştia să intre în grevă japoneză, grevă spontană sau să picheteze instituţiile.
 
De asemenea, săptămâna viitoare, când proiectul legii salarizării va fi dezbătut în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, ce are vot final, sindicatele din administraţie anunţă miting în faţa Palatului Parlamentului, aşa cum a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Ion Caraignat. Acesta a precizat că se vor afla în grevă japoneză atât salariaţii din Primăria Constanţa, cât şi cei din Primăriile Mangalia, Cernavodă, Năvodari, Mihail Kogălniceanu, Techirghiol, dar şi membrii Sindicatului Tomis, care are nuclee sindicale în alte 60 de primării din judeţul Constanţa.
 
Astfel, Sindicatul Liber al Salariaţilor din Administraţia Publică Constanţa, constituit în cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, şi grupa sindicală 3, constituită la nivelul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) Constanţa, organizează acţiunea de protest - grevă japoneză pe durata întregului program de lucru, în data de 25.05.2017 - susţinută de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, afiliată la Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa.
 
Salariaţii din administraţia publică locală Constanţa susţin că acţiunea de protest a fost generată de lipsa reglementării unei grile de salarizare exprese şi unitare, care să stabilească nivelul salarizării personalului din administraţia publică locală. Astfel, potrivit proiectului legii salarizării, remuneraţia angajaţilor din administraţia publică locală este lăsată la latitudinea aleşilor locali, fapt care va genera discrepanţe salariale între angajaţii care au aceleaşi funcţii, aceeaşi vechime, activitate similară şi lucrează în aceleaşi condiţii, fapt ce contravine chiar principiilor reglementate de proiectul de lege.     
 
„După cum se cunoaşte, administraţia publică locală este singura familie ocupaţională care nu are grilă de salarizare în proiectul legii salarizării, stabilirea salariilor fiind dată în competenţa consiliilor locale/judeţene“, se precizează în comunicatul transmis.

Legea salarizării a trecut de Senat 

Vă reamintim că proiectul legii salarizării a ajuns la Camera Deputaţilor, care este for decizional în această speţă, termenul-limită pentru depunerea amendamentelor fiind 29 mai. Comisia pentru muncă urmează să dea raportul pe 6 iunie, în timp ce Comisia pentru buget şi cea juridică vor fi sesizate pentru avizare.
 
Plenul Senatului a aprobat, ieri, Legea salarizării, cu 85 de voturi „pentru“, zece voturi „împotrivă“ şi 12 abţineri, fără să admită niciunul dintre amendamentele respinse de Comisia de muncă săptămâna trecută.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii