Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Postul lui Poteleanu, scos la concurs Viitorul director al CJAS Constanţa nu trebuie să aibă probleme penale

ro

09 Feb, 2016 00:00 3127 Marime text

 
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă organizarea unui nou concurs pentru ocuparea funcţiilor contractuale de conducere vacante de preşedinte - director general pentru 42 de case judeţene de asigurări de sănătate, printre care şi cea constănţeană. 
 
Reamintim că, la începutul lunii octombrie a anului 2015, prin ordin al preşedintelui CNAS, contractul de management încheiat între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Dragoş Poteleanu pentru exercitarea funcţiei de preşedinte - director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa a încetat ca urmare a modificării cu peste 50% a indicatorilor de performanţă care au stat la baza încheierii respectivului contract.

Dragoş Poteleanu era la conducerea CJAS Constanţa din octombrie 2012. Pe atunci, ministrul Sănătăţii era Raed Arafat, iar premierul României, Victor Ponta.

În locul lui Dragoş Poteleanu a fost numită să exercite cu delegare mandatul de director general al CJAS Constanţa, prin ordin al preşedintelui CNAS, Oana Irina Ioniţă. Acum, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă organizarea unui nou concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiilor contractuale de conducere vacante de preşedinte - director general pentru 42 de case judeţene de asigurări de sănătate, printre care şi cea constănţeană.
 
Viitorul preşedinte - director general trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
  • să aibă capacitate de exerciţiu deplină, să fie apt din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei;
  • să nu fi suferit condamnări penale definitive pentru fapte care l-ar face incompatibil cu funcţia (dovada că nu a suferit condamnări penale, indiferent dacă acestea au fost amnistiate sau graţiate, se face prin cazier judiciar sau declaraţie notarială);
  • să nu fi fost sancţionat pentru încălcarea dispoziţiilor legale în domeniul fiscal (dovada -prin cazier fiscal);
  • să prezinte acte de identitate valabile din care să reiasă că este cetăţean român, cu domiciliul stabil în România, emise de autoritatea competentă;
  • să aibă calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, potrivit legii;
  • să aibă studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite eu diplomă de licenţă sau echivalentă, pregătire complementară/managerială în domeniul de activitate al candidatului sau în sistemul de sănătate: cursuri de perfecţionare, specializări, competenţe, master, doctorat, vechime în specialitate de minimum şapte ani, activitate desfăşurată în funcţii de conducere de minimum cinci ani, recomandare de la ultimul loc de muncă. 
De asemenea, candidaţii vor prezenta planul de management din care să rezulte abilităţile manageriale, adaptate obiectivelor şi indicatorilor de performanţă pentru postul de preşedinte - director general în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Interviu şi plan de management

Dosarele de participare la concurs pot fi depuse până pe data de 19 februarie, ora 17.00. Rezultatele selecţiei dosarelor de concurs vor fi afişate pe data de 24 februarie, iar contestaţiile vor fi depuse până pe 25 februarie. Proba scrisă este programată pentru data de 2 martie, ora 10.00, data şi ora interviului urmând să fie comunicate ulterior. Interviul constă în testarea cunoştinţelor teoretice, practice şi a abilităţilor/competenţelor manageriale. Acestea din urmă vor fi demonstrate prin susţinerea unui plan de management pentru atingerea obiectivelor prin raportare la indicatorii de performanţă aprobaţi prin Ordinul preşedintelui CNAS nr. 799/2015 privind aprobarea Metodologiei de organizare a concursului pentru ocuparea postului de director general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a posturilor de preşedinţi - directori generali ai caselor de asigurări de sănătate, în vederea îndeplinirii indicatorilor de performanţă generali şi specifici, încheierea contractelor de management şi evaluarea activităţii acestora.


 
Planul de management va fi elaborat pentru perioada mandatului, luând în calcul indicatorii pentru un an bugetar, şi va fi adaptat sistemului de asigurări sociale de sănătate. Planul de management, în forma scrisă, va fi depus odată cu dosarul de înscriere.

S-a dispus începerea judecăţii faţă de Poteleanu, fostul director general al CJAS

Reamintim că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3.11.2015, a inculpatului Dragoş Poteleanu, director general al CJAS Constanţa, în funcţie la data comiterii faptelor, cu privire la săvârşirea a şase infracţiuni de luare de mită, în formă continuată (24 de acte materiale).
 
Magistraţii Tribunalului Constanţa au constatat, pe data de 4 februarie, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie privindu-l pe Dragoş Poteleanu. Prin urmare, judecătorii constănţeni au dispus începerea judecăţii cauzei. Decizia nu este definitivă.
 
Potrivit procurorilor, „în perioada 2012 - 2015, cât a deţinut funcţia de preşedinte - director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, în repetate rânduri, inc. Poteleanu Dragoş şi-a condiţionat îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de primirea unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite. Repetabilitatea actelor infracţionale, întinderea acestora în timp (2012 - 2015), modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunilor conturează o personalitate pentru care funcţia publică deţinută a reprezentat un instrument de care s-a folosit pentru atingerea obiectivelor sale personale“.
 
Sintetizând „activitatea infracţională (…), se relevă un caracter continuat şi endemic al acestor fapte de corupţie, fiind, practic, o continuitate de fapte de corupţie în care sunt implicaţi funcţionari publici, inclusiv Poteleanu Dragoş, care, în perioada 2012 - 2015, a ocupat funcţia de preşedinte - director general al CJAS Constanţa. Este important de subliniat că toţi cei opt denunţători audiaţi în perioada de după dobândirea calităţii de suspect de către Poteleanu Dragoş sunt persoane care activează în domeniul medical, medici specialişti, unii dintre ei şi cadre universitare, persoane credibile şi onorabile profesional şi social“, mai arată procurorii.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii