Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspecţie pe şantierele Porr Bau şi Van Oord Ministrul Graţiela Gavrilescu - „Turiştii vor găsi aceleaşi plaje. Lucrările de lărgire încep în septembrie“ (galerie foto)

ro

21 Mar, 2015 00:00 4164 Marime text
Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a ajuns, ieri, la Constanţa, pentru a inspecta stadiul lucrărilor din etapa I a proiectului privind protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre, în valoare de 170 de milioane de euro, executate de antreprenorul austriac Porr Bau şi de antreprenorul olandez Van Oord.

Prima oprire a demnitarului a fost la şantierul din Mamaia al antreprenorului austriac Porr Bau, unde ministrul a constatat că lucrările au fost demarate cu întârziere. „Până pe 1 mai, plaja trebuie să fie gata, iar lucrările vor continua în largul mării. La şantierul Porr Bau, din zona Golfului Pescărie, plaja nu va fi eliberată până pe 1 mai. Aici lucrările vor continua şi după 1 mai. Se va face o dirigenţie de şantier, care va respecta toate normele, pentru ca nimeni dintre cei care vor ajunge pe plajă să nu fie rănit. Paza şantierului va fi asigurată de antreprenor. Lucrările din cadrul proiectului trebuie să fie gata pe 17 noiembrie 2015, chiar dacă se fac pe porţiuni.

În ceea ce priveşte lucrările de lărgire a plajelor, acestea vor fi executate în luna septembrie. Rugămintea mea este să se țină cont de grafic, iar în perioada următoare, toți cei implicați - Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Apele Române, autorităţile locale - să urmărească demararea lucrărilor, astfel încât să nu avem întârzieri“, a declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Oficialul a precizat că lucrările pentru lărgirea plajelor vor începe în luna septembrie. „În acest sezon, turiştii vor găsi aceeaşi plajă“, a mai spus Grațiela Gavrilescu. La rândul său, Bogdan Mărgineanu, reprezentantul Porr Bau, a spus: „Pe 15 aprilie, se vor încheia lucrările pe plajă, astfel că, de la 1 mai, turiştii pot veni pe litoral. Organizarea de şantier va mai continua pe parcursul sezonului estival numai în zona Golf Pescărie“. Reamintim că problemele celor de la Porr Bau au început încă de la demararea proiectului, iar în luna noiembrie, anul trecut, când pe celelalte tronsoane se lucra din greu, în Mamaia Sud era linişte. Atunci, reprezentanţii firmei austriece au justificat întârzierea prin birocraţia obţinerii unor autorizaţii şi prin modificarea proiectului.

Oficialul de la Mediu va reveni pe plaje în aprilie

A doua vizită a ministrului a fost pe şantierul antreprenorului olandez Van Oord. „Lucrările sunt mult mai evoluate, dar antreprenorul trebuie să respecte graficul promis. Există şi aici un mic decalaj. I-am atenţionat că până la data de 15 aprilie să elibereze plaja, să nu mai fie pietre. Trebuie să-şi încheie activităţile astfel încât niciun cetăţean care vine la plajă să nu fie deranjat“, a ţinut să precizeze Graţiela Gavrilescu. Şeful Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a adăugat că va reveni după sărbătorile de Paşti pentru a verifica stadiul lucrărilor şi dacă cei doi executanţi au eliberat plajele.

Reamintim că antreprenorul Porr Bau a câştigat licitaţia pentru
reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia Sud, în timp ce antreprenorul Van Oord Dredging and Marine Contractors BV realizează patru loturi în cadrul proiectului „Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre“, şi anume zonele Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Lucrările executate constau în construirea unor diguri sparge-val emerse, a unor diguri sparge-val submerse, precum şi extinderea plajei prin înnisipare. În cadrul lucrărilor, sunt executate diguri submerse, diguri emerse legate la ţărm şi înnisipate plajele.
 
În altă ordine de idei, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor va fi prezent, azi, la acţiunea de ecologizare organizată de Letˈs do it! în colaborare cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral şi cu sprijinul mai multor elevi din municipiul Constanţa. Evenimentul la care participă Graţiela Leocadia Gavrilescu va avea loc între orele 10.00 şi 12.00 lângă Teatrul de Vara din Parcul Tăbăcărie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii