Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:06 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii, exploatati in munca "la negru"

ro

20 Jul, 2004 00:00 980 Marime text

Munca "la negru", in atentia specialistilor

Din punct de vedere statistic, lucrurile merg din ce in ce mai bine cu fiecare an care trece * Un fenomen care incepe ca capete amploare este legat de copiii care practica munca "la negru" * De la inceputul anului si pana in prezent au fost descoperiti 63 de copii care munceau "la negru" * Anul trecut, numarul acestora a fost de 4000 * O alta campanie vizeaza efectuarea de controale in unitatile care produc, proceseaza si comercializeaza alcool, bauturi alcoolice, bere si drojdie * Efectivul ITM s-a suplimentat cu 14 inspectori de munca detasati din tara

Inspectorii de munca au declansat de ieri o noua campanie impotriva muncii la negru. Aceasta se va desfasura la nivel national in perioada 19 iulie - 22 august, la initiativa Inspectiei Muncii. Campania mai are ca scop prevenirea si eliminarea progresiva a muncii "la negru" a copiilor, precum si controlul modului de respectare si aplicare a prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca la agentii economici care isi desfasoara activitatea pe litoralul Marii Negre. Principalele obiective ale acestei campanii sunt identificarea angajatorilor care folosesc personal fara forme legale de angajare si luarea masurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca de catre angajatorii care desfasoara activitate pe litoral, identificarea agentilor economici care utilizeaza nelegal munca tinerilor si a copiilor, cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea de catre angajatorii care desfasoara activitate pe litoral a prevederilor legale in vigoare. Tiberiu Plesu, inspector sef al ITM, spune ca persoana care presteaza munca fara forme legale este lipsita de protectie sociala, iar angajatorul este lipsit de posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele pagube produse de acesta. De asemenea, fondurile sociale si bugetul de stat sunt pagubite prin sustragerea de la plata impozitelor si a contributiilor sociale. Munca fara forme legale se manifesta sub mai multe aspecte. In primul rand, poate fi vorba despre o intelegere intre angajator si angajat, in urma careia angajatul presteaza munca in lipsa unui contract individual de munca, fiind astfel lipsit de drepturile si obligatiile ce decurg din acesta. Sustragerea angajatorului de la obligatia de inregistrare la inspectoratele teritoriale de munca a contractelor individuale de munca incheiate cu angajatii si neintocmirea formelor legale de angajare pentru perioada de proba sunt alte doua forme de munca "la negru".

Invatati cu munca din frageda pruncie

O atentie deosebita se acorda si muncii prestate de copii. Potrivit statisticilor la nivel national, in anul 2003, inspectorii de munca pentru prevenirea si eliminarea progresiva a muncii desfasurate de copii au controlat peste 80.000 de angajatori. Astfel, au fost depistati peste 4000 de tineri cu varste intre 15 si 18 ani. De asemenea, tot anul trecut, din totalul de 13.031 persoane care lucrau fara forme legale de angajare, 217 au fost tineri intre 15 si 18 ani si cinci copii sub 15 ani. Tiberiu Plesu a declarat ca, in comparatie cu rezultatele obtinute in anul 2002, numarul tinerilor in varsta de sub 15 ani depistati ca lucrau fara forme legale de angajare a scazut cu 58,33%. Totodata, in perioada ianuarie-aprilie au fost identificate 61 de cazuri de copii cu varsta intre 15-18 ani si doi copii sub 15 ani care desfasurau munca fara forme legale de angajare.

Detasati pe litoral

14 inspectori de munca din judetele Alba, Cluj, Iasi, Galati, Vrancea, Buzau si Dolj au fost detasati la Constanta pentru perioada de vara. S-au format echipe de control mixte, formate din inspectori de munca din cadrul compartimentelor relatii de munca si securitate si sanatate in munca, ce vor fi coordonate de inspectori de munca din cadrul ITM Constanta. Venirea acestora coincide cu ordinul ministrului delegat pentru Coordonarea Autoritatilor de Control, potrivit caruia in perioada 15 iulie - 15 august se efectueaza un control tematic avand ca obiectiv verificarea modului de respectare a prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si a celor privind relatiile de munca in unitatile care produc, proceseaza si comercializeaza alcool, bauturi alcoolice, bere si drojdie. In domeniul relatiilor de munca, saptamana trecuta au fost controlati 36 de agenti economici, opt dintre acestia fiind sanctionati cu avertismente. Printre cei sanctionati contraventional s-a numarat si SC "Agricola Agigea", care a primit amenda de 30 de milioane de lei pentru ca nu a depus la ITM statele de plata si dovezile care atesta plata lunara a datoriilor catre bugetul statului. De asemenea, societatea "Lambada Riad" SRL a fost sanctionata cu amenda de 45 de milioane de lei deoarece a refuzat sa puna la dispozitia organelor de control documentele solicitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii