Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:23 21 01 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Constanţa spune NU betoanelor Construcţia unor blocuri pe bulevardul Lăpuşneanu scoate oamenii în stradă

ro

13 Jul, 2016 00:00 2118 Marime text


Dacă tendinţa actuală de betonizare a Constanţei va continua, spaţiile verzi dintre blocuri vor deveni, în câţiva ani, o amintire. În ultima vreme, pe cât de agresive au devenit construcţiile pe spaţii verzi, pe atât de vigilenţi au început să fie şi cetăţenii.
 
Astfel, după ce parcul Tăbăcărie, singurul parc adevărat din Constanţa, a fost sacrificat pentru construcţia unul mall, după ce aproape toată partea cândva verde dintre blocurile care se înşiră de-a lungul bulevardului Lăpuşneanu a fost acaparată de o ghirlandă de blocuri noi, oamenii s-au săturat şi spun NU ridicării unor noi blocuri. Astfel, mâine, în intervalul orar 19.00 - 20.30, locuitorii din zona bulevardului Alexandru Lăpuşneanu anunţă o acţiune de protest.
 
Anunţată pe o reţea de socializare de avocatul mai multor asociaţii de proprietari aflate în „război“ cu dezvoltatorii imobiliari, Stelian Cristian Ion, acţiunea este îndreptată „împotriva proiectului de construcţie a două imobile de câte şase etaje PE SPAȚIUL VERDE din faţa blocului S6. Protestul se va desfăşura la faţa locului, în dreptul acelui spaţiu verde, situat la adresa din Constanţa, bd. Alexandru Lăpuşneanu nr. 183, lângă staţia de autobuz Suceava, vizavi de parcul Tăbăcărie, aproape de trecerea de pietoni. Sunt invitaţi să se alăture toţi cei care sunt împotriva construcţiilor abuzive pe spaţiile verzi şi care sunt solidari cu cei direct afectaţi“, spune avocatul constănţean în invitaţia de pe Facebook.

Citeşte şi Blocuri ce răsar ca ciupercile după ploaie: Cum dispare spaţiul verde de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu (galerie foto)

Acţiunea de protest vine cu doar o zi înainte de dezbaterea planului urbanistic zonal prin care se urmăreşte edificarea a două blocuri de şase etaje chiar în coasta Camerei de Comerţ.
 
Vineri, 15 iulie, de la ora 10.00, la sediul Primăriei municipiului Constanţa se organizează dezbaterea publică asupra propunerilor preliminare ale PUZ-ului privind zona bulevardul Alexandru Lăpuşneanu - aleea Argeşului, bloc S6, municipiul Constanţa. Pe lângă cetăţenii afectaţi de construcţia imobilului din zona studiată, la dezbatere, ca şi la acţiunea de protest, sunt aşteptaţi să participe toţi cei care au un cuvânt de spus legat de acest subiect.

Citeşte şi Pe bulevardul Lăpuşneanu: Spaţiu verde de un milion de euro, „sacrificat“ pentru două blocuri de şase etaje (document)

Controversata investiţie imobiliară a fost anunţată de Cambela Prod SRL încă din toamna anului trecut, când reprezentanţii firmei s-au prezentat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, în vederea obţinerii acordului de mediu pentru construirea unui imobil cu patru etaje, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 183B, lângă CCINA Constanţa. Unul dintre imobile va fi construit de Cambela Prod, iar celălalt va fi edificat de Cristina Şerbu.
 
După ce a primit încuviinţarea celor de la Mediu, anul acesta, pe 26 aprilie, Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Constanţa a emis firmei Cambela Prod SRL Certificatul de Urbanism nr. 1542, cu obiectul „Elaborare Plan Urbanistic Zonal, conform Avizului de Oportunitate nr. 47 445 din 25.03.2016“. Doar că, în locul unui bloc de patru etaje, cât era anunţat iniţial, vedem că acolo îşi pot face loc două blocuri, şi nu de patru etaje, ci de şase. Şi uite cum asistăm - mulţi îşi dau chiar permisiunea tacită - la mutilarea tuturor spaţiilor verzi de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, în timp ce constănţenii îşi vor plimba copiii printre betoane şi asfalt.
 
PUZ-ul iniţiat de Cambela Prod nu este singurul care a generat scântei în ultima perioadă. Mai mulţi cetăţeni au protestat şi faţă de intenţiile lui Răzvan Cristian Iacob, patronul Bourbon, care intenţionează să ridice un bloc de patru etaje  pe strada Soveja, la intersecţia cu strada Barbu Delavrancea.

Citeşte şi Nu vor betoane! Vor spaţii verzi!: Constănţenii spun NU blocului care ar urma să fie ridicat de Răzvan Iacob pe strada Soveja (galerie foto)

Amintim că, în ultima perioadă, au fost şi cazuri în care asociaţii de proprietari au avut succes în instanţă în dosarele privind anularea unor acte ce permiteau dezvoltatorilor imobiliari să ridice construcţii noi în spaţii… mai potrivite pentru alte activităţi. Reuşita îi aparţine aceluiaşi avocat Stelian Cristian Ion. După ce a obţinut anularea unei hotărâri de Consiliu Local Municipal privind aprobarea unui plan urbanistic zonal, avocatul din Constanţa a înregistrat o altă victorie importantă: anularea unei decizii a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa care viza adoptarea unui alt PUZ.

Citeşte şi

Ti-a placut articolul?

Comentarii