Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:32 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prognoza meteo - 6 martie

ro

06 Mar, 2011 14:07 1019 Marime text

Iarna, din păcate, revine. Informarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie indică ninsori abundente începând de azi până mâine după masă mai ales în Carpaţii Meridionali, dar şi cei de Curbură şi, izolat, şi în sudul ţării.

Vântul şi el va atinge 100-120 de km pe oră la munte, iar în estul şi sudestul ţării va depăşi 60-70 de km pe oră. Azi, aşadar, procesul de răcire se porneşte intens, iar maximele scad drastic, mai ales în jumătatea de nord a ţării. Valorile de la amiază vor fi azi, în aceste condiţii, între minus 2 şi mai mult de 8 grade.

În capitală schimbarea vremii se va simţi începând cu această după amiază, când aşteptăm să se întoarcă ninsorile şi vântul în rafale. Se răceşte, dar nu foarte mult, aşa că vom avea o maximă de 7 grade, urmând ca în Bucureşti abia mâine să se facă frig. Presiunea atmosferică după ce ieri a scăzut drastic, astăzi creşte accentuat de la 759 mm coloană de mercur, valoare doar o idee sub cea considerată de referinţă.

Vremea se răceşte drastic la munte azi. Cerul stă acoperit de nori denşi din care ninsorile nu par să aibă răgaz. Carpaţii Orientali mai ales, ca şi ceid e Curbură, au parte de cantităţi serioase de zăpadă, iar vântul este cât se poate de neplăcut, suflând cu viteze şi de peste 100-120 de km pe oră.

Nici urmă de primăvară, aşadar, pe pârtii. În ciuda vântului, se schiază în condiţii bune la Vârfu omu, ca şi la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă atinge 100-137 centimetri, dar riscul de avalanşă este în continuare însemnat.

Ceva mai puţin riscant din acest punct de vedere este la Predeal, unde pârtiile au acumulat 28 de centimetri de zăpadă, ba chiar la Arieşeni nu există nici un risc de avalanşă iar stratul de zăpadă este chiar mai mare. Condiţii bune de schi sunt şi la Sinaia, unde turiştii au de înfruntat un risc moderat de avalanşă, în timp ce la Straja, zăpada s-a aşternut în strat de 42 de centimetri pe care se poate schia fără nici un risc

Soarele nu se arată azi nici măcar o clipă în interiorul arcului carpatic. Ninsorile preiau puterea, vântul se intensifică, iar la munte chiar viscoleşte ninsoarea consistentă de peste zi. Temperaturile nu promit nici ele prea mult, aşa că amiaza va aduce cel mult 3 grade la Cluj şi Braşov, 4 în Baia Mare şi 5 în Timiloara, Arad şi Oradea.

Şi în sud vremea se strică pe măsură ce înaintăm în zi. După câteva ore însorite dimineaţa, amiaza va aduce nori din care ninsorile vor începe şi se vor tot intensifica. Vântul şi el va sufla în rafale, iar maximele abia dacă mai ating 6-7 grade în regiune, de la Turnu Severin până în Ploieşti şi Călăraşi.

Şi în Dobrogea vremea se strică treptat. Dar norii aici vor începe să lase precipitaţii abia spre seară, când şi vântul va fi din ce în ce mai intens. Mamximele însă nu scad faţă de ieri, aşa că amiaza va număra tot 7 grade atât pe litoral, cât şi în zona continentală.

După soarele de ieri, vremea de astăzi din Moldova pare extrasă din cu totul alt anotimp. Iarna e aici stăpână, cu ninsori întreaga zi, cu vânt în rafale şi cu maxime ce nu trec de un grad la Suceava, 3 la Iaşi şi Bacău şi cel mult 6 la Galaţi.

Masa de aer rece şi temperaturile în scădere ne vor îndepărta şi mai mult de primăvară luni. Maximele nu mai trec de 4 grade nicăieri, ba chiar în estul Transilvaniei şi în moldova, mercurul va coborî şi la minus 3, minus 4 grade. Ninge în Oltenia, dar şi la munte, dar în rest, doar pe ici pe colo se anunţă câte un fulg de zăpadă, dar vântul rămâne intens atât la munte, cât şi în estul ţării.

Bucureştenii au parte şi ei de ninsori, slabe însă şi trecătoare, dar maxima abia dacă aduce 3-4 grade, în condiţii de vânt susţinut.

Marţi frigul e accentuat, cu maxime de la minus 4 grade la Suceava la cel mult 3 grade în Drobeta Turnu Severin. Ninsorile însă sunt puţine şi preferă estul şi sudestul ţării, ca şi zona montană, mai ales dimineaţa, dar vântul nu slăbeşte. În capitală marţi nu mai ninge, dar nici soarele nu e prea activ, iar maxima nu trece de 2 grade.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii