Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Giurgiu Șase incendii de vegetație uscată, în ultimele zile

ro

03 Jun, 2024 10:35 313 Marime text
BULETIN INFORMATIV
Nr. 187 din 03.06.2024
 
Șase incendii de vegetație uscată, în ultimele zile
          Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele două zile, aceștia au intervenit pentru stingerea a șase incendii, în următoarele localități:
  • Puțu Greci - a ars un lan de grâu, pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp;
  • Greaca - au ars vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp.
Au intervenit pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu două autospeciale de stingere.
  • Sârbenii de Jos (județul Teleorman) - au ars aproximativ 100 mp de vegetație uscată;
  • Goleasca - au ars aproximativ 250 mp de vegetație uscată, 33 de anvelope uzate și doi pomi fructiferi.
Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu două autospeciale de stingere.
  • Călugăreni - au ars aproximativ 1.000 mp de vegetație uscată. Au intervenit pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu o autospecială de stingere.
  • Gostinari - au ars vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș și deșeuri menajere pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp. Au intervenit pompierii din cadrul Stației Colibași, cu o autospecială de stingere.
Cel mai probabil incendiile au fost provocate de focul în aer liber lăsat nesupravegheat.
Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.
Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii