Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:46 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mobitom musca mana DPPJ

ro

30 Apr, 2010 03:48 3670 Marime text
deschidere_sate.jpgSocietatea care a obţinut contracte grele din bani publici de la SRL-ul Consiliului Judeţean a dat în judecată Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL pentru nici un miliard de lei vechi, şi a câştigat

SC Mobitom SA a acţionat în instanţă SRL-ul Consiliului Judeţean Constanţa pentru recuperarea unei sume de aproape un miliard de lei vechi. Un proces între Mobitom şi SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL Constanţa - firma CJC - este de mirare în contextul în care cele două societăţi au o colaborare veche, care a adus primei dintre ele contracte de zeci de miliarde de lei din bani publici.

Totul a început cu un control efectuat al Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi Constanţa, care a descoperit în evidenţele SC DPPJ SRL o serie de nereguli, aşa cum arată procesul verbal de constatare încheiat pe 28.02.2006. Controlorii financiari ai Camerei de Conturi au verificat mai multe contracte de achiziţii ale DPPJ, printre care şi cel cu nr. 63/25.05.2005 încheiat de SRL-ul CJC cu SC Mobitom SA Constanţa, care a avut ca obiect „lucrări de reabilitare şi modernizare a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa". În urma verificărilor efectuate de către reprezentanţii Curţii de Conturi, s-a constatat că SRL-ul CJC ar avea de recuperat de la SC Mobitom SA suma totală de 98.122,5 lei.

Curtea de Conturi: „Manopera a fost majorată de 2-3 ori faţă de ofertă"

„Din verificarea situaţiilor de lucrări executate în anul 2005 şi decontate până la 31.12.2005, s-a constatat că executantul a majorat în mod unilateral tariful orar al manoperei de 2-3 ori faţă de cea ofertată şi consemnată în Lista consumurilor cu mâna de lucru fără nicio justificare transmisă achizitorului, care a acceptat şi plătit manoperă necuvenită conform contractului, în sumă de 35.122,6 lei. De asemenea, tot în mod nelegal au fost confirmate şi plătite unele articole de lucrări neefectuate sau supradimensionate, care au condus la un consum de resurse materiale nejustificat, în sumă de 20.454,3 lei şi consum de utilaje în sumă de 3978,0 lei. Prin aplicarea cotelor de cheltuieli, conform ofertei executantului, a rezultat că societatea a fost prejudiciată cu suma de 98.122,5 lei", se arată în procesul verbal de constatare încheiat 28.02.2006 de către controlorii Camerei de Conturi Constanţa. Aşadar, aceasta este suma totală pretinsă de către Mobitom de la DPPJ, despre care Curtea de Conturi a constatat că a fost plătită necuvenit de către SRL-ul CJC. Ca urmare a acestui proces verbal, SRL-ul CJC a efectuat plăţile rămase către Mobitom, mai puţin suma de 98.122,5 lei. În consecinţă, Mobitom-ul a acţionat în instanţă SC DPPJ SRL pentru recuperarea banilor. Mai exact, în 2007 Mobitom SA a acţionat în instanţă SRL-ul CJC, dosarul fiind înregistrat cu numărul 20015/212/2007.

Conducerea DPPJ a refuzat să semneze procesul verbal de constatare

Interesant este faptul că, deşi era în favoarea SC DPPJ SRL, procesul verbal de constatare a acestui prejudiciu, efectuat de către controlorii financiari Ioan Istina şi Viorel Olaru, nu a fost semnat de către conducerea SRL-ului CJC. Menţionăm că procesul a fost soluţionat pe 24.02.2010, aşa cum aflăm de pe portalul instanţelor de judecată, în favoarea SC Mobitom SA. Mai exact, după ce Judecătoria a dat dreptate societăţii Mobitom, SC DPPJ SRL a făcut recurs la Tribunal. Recursul a fost respins ca nefondat pe 24 februarie. Aşadar SRL-ul CJC este bun de plată. În motivarea respingerii recursului SC DPPJ SRL, instanţa arată că atâta timp cât recurenta (SC DPPJ SRL) a semnat situaţiile de plată, nu mai poate invoca ulterior că suma nu este datorată. În decizia instanţelor a cântărit greu şi faptul că reprezentanţii conducerii DPPJ au refuzat să semneze procesul verbal de constatare care atesta că SRL-ul CJC a plătit necuvenit suma de 98.122,50 lei.

Menţionăm că valoarea totală a contractului de reabilitare şi modernizare a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii a fost de 386.741,354 euro fără TVA, adică aproximativ 14 miliarde de lei vechi. Aşa cum am aflat din contract, lucrările au inclus amenajarea observatorului astronomic, amenajarea planetariului, reparaţii la bazinul acoperit şi la cel descoperit, la grupul sanitar, la centrala termică, montarea unui semnal de intrare în Complex, amenajări exterioare, instalaţii de iluminat exterior şi dotări. Durata executării lucrărilor a fost de trei ani: 2005-2007.

Ionuţ Clipea: „Mobitom a avut dreptate"

Ceea ce ne-a mirat a fost faptul că deşi concluziile controlului Curţii de Conturi au fost în favoarea SC DPPJ SRL, conducerea societăţii a refuzat să semneze procesul verbal de constatare. Pentru a lămuri acest aspect, l-am contactat telefonic pe directorul SC DPPJ SRL, Ionuţ Clipea. El a precizat că a refuzat să semneze documentul şi din teama ca suma de 98.122,50 lei să nu îi fie imputată ulterior sau altor angajaţi ai firmei CJC, care s-au implicat în derularea contractului. De asemenea, Clipea este de părere că controlul Curţii de Conturi a fost efectuat la comandă politică. El este de părere că suma depistată de controlorii financiari - şi rezultată, aşa cum se precizează în procesul verbal de constatare, din plăţi necuvenite către Mobitom - a fost plătită în mod corect. Clipea a opinat că reprezentanţii Curţii de Conturi nu au calculat corect manopera, întrucât nu s-a calculat corect consumul orar. El a adăugat că, de pildă, lucrările la bazinele de la Delfinariu au necesitat un timp mai mare de muncă şi materiale mai multe - consum care însă, nu a corespuns normativelor de lucru pe care controlorii financiari şi-au baza oferta.

mobitom_dppj_delfinariu.jpgDPPJ - mâna care a hrănit Mobitom

Un alt fapt care ne-a uimit de la bun început în legătură cu acest litigiu, este chiar faptul în sine, că Mobitom - o firmă care a câştigat contracte pe bandă rulantă de la SC DPPJ SRL - a dat în judecată societatea care i-a oferit atât de multe lucrări. E adevărat, a fost la mijloc un control de la Curtea de Conturi şi un proces verbal de constatare - deci un act oficial. Însă chiar şi aşa, ne gândim că situaţia se putea rezolva pe cale amiabilă. Precizăm că SC Mobitom SA a obţinut de la DPPJ şi contractul privind reabilitarea Teatrului de Vară Soveja, pentru care a obţinut peste zece miliarde de lei vechi, iar acesta este doar un exemplu. Precizăm că firma a obţinut în mod constant lucrări pe bani grei şi de la municipalitatea constănţeană. SC Mobitom SA este patronată de Valentin Ciuceanu, Valentin Boroş şi Gheorghe Oancea, acesta din urmă fiind un apropiat al primarului Radu Mazăre şi al preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu. De altfel, potrivit declaraţiei de avere pe 2009 a şefului CJC, soţia lui Constantinescu este angajată în cadrul SC On Plonge SRL din Portul Tomis, firmă care îi aparţine lui Oancea. Menţionăm că am încercat să-l contactăm telefonic şi prin SMS pe Gheorghe Oancea pentru a afla şi opinia sa legată de acest litigiu, însă nu a răspuns apelurilor noastre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • andrei 09 May, 2010 22:44 Aceasta societate si`a paltit angajatii pe baza de bonuri valorice si bonuri cadou , respectiv intre 500-600 lei bonuri si diferenta bani