Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:00 01 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câți bani cere înapoi municipalitatea de la asocierea Mobitom – Pomacost, pentru Parcul Arheologic. Afaceriștii susțin că acțiunea e tardivă

ro

07 Aug, 2020 00:00 2464 Marime text
  • La data de 4 august, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, a fost înregistrat dosarul cu numărul 925/118/2020*.
  • Anterior, cazul fusese analizat de o altă secție a tribunalului, dar magistrații acesteia își declinaseră competența colegilor de la contencios.
  • Municipiul Constanța cere de la cele două firme suma totală de peste 1,76 milioane de lei, pentru neregulile stabilite de Curtea de Conturi în legătură cu lucrările desfășurate la Parcul Arheologic.
  • Afaceriștii de la Mobitom și Pomacost au susținut în proces, prin avocați, că acțiunea municipalității ar fi tardiv introdusă.
Proces cu greutate pe rolul instanțelor constănțene. Magistrații Tribunalului au fost chemați să împartă dreptatea între Municipiul Constanța, pe de o parte, și asocierea Mobitom – Pomacost, pe de altă parte. Litigiul are la bază contractul pentru Reabilitarea și reamenajarea Parcului Arheologic din Constanța, iar suma solicitată în proces de Municipiul Constanța se ridică la peste 1,76 milioane de lei. În replică, reprezentanții celor două firme au susținut în proces că acțiunea este tardivă.

La data de 4 august, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, a fost înregistrat dosarul cu numărul 925/118/2020*, cauză în care Municipiul Constanța a dat în judecată asocierea SC Mobitom SA – SC Pomacost SA, prin SC Mobitom SA. Obiectul dosarului îl reprezintă anumite „pretenții“, pe care municipiul le ridică față de cele două firme.
Cazul a ajuns la Secția de contencios administrativ după ce, inițial, fusese înregistrat pe rolul Secției a II-a civile, materia „Litigii cu profesioniștii“. Judecătorii acestei instanțe, însă, au considerat că soluționarea acestuia proces este în competența colegilor de la Contencios administrativ, așa încât au declinat dosarul în favoarea lor, prin Decizia nr. 730/2020.
 

Pozițiile din proces

Astfel, potrivit Hotărârii nr. 730/2020 a Tribunalului Constanța, pronunțată la data de 27 iulie, Municipiul Constanța a cerut obligarea asocierii formate de cele două firme la plata sumei de 1.765.967 de lei.
Banii reprezentau următoarele datorii, potrivit avocaților municipalității: 1.234.928 de lei - contravaloarea prejudiciu stabilit prin decizia Curții de Conturi nr. 23/23.07.2019, iar 531.019 lei erau penalități de întârziere calculate de la 30.12.2015 la 01.07.2019, potrivit deciziei menționate a Curții de Conturi.
Totodată, municipalitatea a cerut ca penalitățile de întârziere se fie achitate până la data plății integrale a debitului, dar și plata cheltuielilor sale de judecată, de către cele două firme.
În același document al instanței, citat pe Jurindex, se arată că „în motivare, în esență, reclamanta a justificat pretențiile solicitate în baza deciziei Curții de Conturi nr. 23/23.07.2019, în cuprinsul căreia, urmare a controlului efectuat în anul 2019, au fost reținute o serie de abateri cu privire la atribuirea și derularea contractului de achiziție publică vizând lucrări aferente obiectivului de investiții «Reabilitare a și amenajare a Parcului Arheologic Municipul Constanța»“, conform www.rolii.ro.

În hotărârea instanței se mai arată că, prin întâmpinarea depusă la dosarul cauzei de către avocații celor două firme, aceștia au invocat, printre altele, excepția prescrierii dreptului material la acțiune. Concret, aceștia au susținut că a trecut termenul general de trei ani în care se puteau ridica pretențiile legate de „pretinsele prejudicii derivate din Contractul de execuție lucrări nr. xxxx/06.11.2015, pentru care a fost emisă și recepționată Factura fiscală și devizul de lucrări aferent“, potrivit sursei citate.
 

Constatările Curții de Conturi

Așa cum se arăta în edițiile anterioare, în urma controlului Curții de Conturi, cu privire la atribuirea și derularea contractului de achiziție publică lucrări aferente obiectivului de investiții „reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic - Municipiul Constanța“ au fost constate mai multe nereguli.
Astfel, pe data de 17 iunie 2019, echipa de audit a efectuat o inspecție fizică, iar cu această ocazie s-a constatat că sistemul de supraveghere video a parcului arheologic nu era utilizabil, echipamentele fiind montate pe poziții, dar fără a fi activate și funcționale. Iar aceasta, în condițiile în care, pe 4.06.2018, reprezentanții entității au încheiat un proces-verbal de punere în funcțiune a sistemului de supraveghere video.

Mai departe, potrivit constatărilor Curții de Conturi, s-a mai constatat plata nelegală a sumei de 1.234.928 lei. Acesteia i se adaugă majorări penalizatoare de 531.019 lei, banii reprezentând, conform sursei citate, echipament de supraveghere video achiziționat la un preț de 36,4 ori mai mare decât valoarea estimată în devizul general întocmit de proiectant.
Asocierea Mobitom-Pomacost a demarat lucrările pentru Parcul Arheologic în baza contractului semnat pe 18 noiembrie 2016 cu municipalitatea, valoarea contractului fiind de 15.576.652 de lei cu TVA.

Pentru a reveni la procesul desfășurat la Tribunalul Constanța, judecătorii Secției a II-a civile nu au mai apucat însă să analizeze efectiv litigiul pentru Parcul Arheologic, dat fiind că au admis excepția necompetenței funcționale invocate în cauză și au trimis dosarul colegilor de la Secția de contencios administrativ și fiscal.
Până în acest moment, nu s-a fixat prima înfățișare la Secția de contencios administrativ, dosarul aflându-se în aceste momente în etapa procedurii prealabile primului termen.


Citește și:

Parcul Arheologic ajunge în instanță după vizita Curții de Conturi la Primăria Constanța. Mobitom și Pomacost, date în judecată
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 07 Aug, 2020 11:46 Numai gainarii ! Adevaratul jaf s-a facut banului public! De ce s-au inceput lucrarile si mai grav au primit milioane de euro(avans) cu firma contestata si care era inca fara solutia instantei ? Curtea de conturi se face ca ploua :sa constate data virarii banilor si data solutiei definitive la contestatii ! Mai grav este faptul ca asa zisii experti ai Primariei nu au "periat " proiectul de subiectele inutile ca: turnarea a sute de metri cubi de betoane ptr.asa zisa expunerere a "pietrelor arheologice" (sa rada si copii ptr.o piatra de 0,08 mc s-a turnat postament de 3 mc !)Si asta valabil tuturo pietrelor .Sub dale pietonale s-au turnat pat de beton de sute de metri cubi /de ce ? Peste 2000 de ani vor fi unii care se vor intreba cat de prosti eram noi de ne-am lasat aburiti de hoti .....