Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:53 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Haos in evidenta terenurilor agricole

ro

24 Mar, 2011 12:18 929 Marime text

Primariile nu detin o evidenta a terenurilor vandute de proprietari, iar acestia au debite de mii de lei

Gheorghe Frigioi: "Exista o reala problema in incasarea banilor pe terenurile agricole, multi preferand sa primeasca banii fara documente notariale"

Lipsa locurilor de munca, a unui venit stabil si datoriile fac ca familiile din mediul rural sa-si duca traiul de pe o zi pe alta, iar atunci cand cineva le ofera o suma de bani ar face orice. Terenurile agricole mostenite ori cumparate s-au constituit intotdeauna intr-o avere despre care putini accepta sa discute. In cea mai mare comuna din judetul Constanta, Crucea, multe familii au ales ca pentru bani sa-si vanda si ultimul metru de pamant, au cheltuit banii si nu s-au mai gandit la faptul ca vanzarea nu s-a efectuat cu documente notariale, asa cum prevede legea. S-au trezit dupa ani, cand au apelat la administratia locala pentru diverse adeverinte, ca nu le pot primi din cauza ca inregistreaza datorii administrative de mii de lei. Primarul comunei, Gheorghe Frigioi, ne-a explicat situatia: „Este adevarat ca avem o reala problema in incasarea banilor pe terenurile agricole, multi preferand sa primeasca banii fara a semna documentele notariale necesare tranzactiei. Poate din cauza ca nu cunosc legislatia, consecintele sau doar din cauza ca respectivul cumparator nu a dorit sa achite taxele, iar ei le-au considerat mult prea scumpe, ajung sa nu-si mai permita achitarea debitelor catre administratia locala". De asemenea, edilul explica si o alta situatie, cel putin la fel de complicata. Autoritatea locala pe care o reprezinta nu detine o evidenta a celor care si-au vandut terenurile. „Nu exista o evidenta clara a celor care si-au vandut pamantul, nu se stie cati au vandut, cati sunt inca proprietari si lista este completata pe masura ce avem solicitari de documente ce scot la suprafata aceste tranzactii incheiate intre proprietari si diversi oameni de afaceri din domeniul agricol", a completat primarul.

In astfel de situatii, un lucru este clar: cei care aleg sa faca asemenea tranzactii primesc sume destul de mari de bani, mult mai mari decat orice posibilitate de-a lor si nu se mai gandesc la lege si consecintele neaplicarii ei, iar o chitanta de mana pentru incasarea respectivei sume de bani nu are nici o valoare juridica.

Si bani pe terenuri si ajutor social

Mai exista o situatie pe care primarul Frigioi o trece la ilegalitati, dar din care destui ajung sa profite. „Incaseaza bani din teren, care sunt considerati venit, dar isi mentin si ajutoarele sociale, contrar legii. Mai sunt unii care au luat terenuri in arenda si care nu au platit datoriile existente si avem probleme si la aceasta categorie de impozite si taxe locale", spune primarul.

Ca si solutie, primarul Gheorghe Frigioi crede ca se impune reglementarea tranzactiilor de terenuri agricole, fara a mai exista posibilitatea de a vinde haotic, oricand, prin orice metoda si oricui.

http://observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii